PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228547
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

Nieprzewidywalny film akcji bez akcji - gniot

Conscious1982

Jeden z najwybitniejszych i najpiękniejszych filmów w historii. Arcydzieło.

0wner2

Widzę, że kolega wszędzie będzie określał film mianem "arcydzieła" :) Ale nie o tym chciałem. Conscious - a czy film, który jest przewidywalny to coś dobrego?! Co do samego gatunku to właśnie dlatego nie jestem zwolennikiem polskich tłumaczeń i realiów..Oryginalnie powinno być tak jak na imdb - Crime / Drama, czyli "Zbrodnia" / Dramat, no ale u nas to jednak jest trochę do tyłu jak zwykle :)

LukeInside

drive. warty zwrócenia uwagi.

LukeInside

"Conscious - a czy film, który jest przewidywalny to coś dobrego?!"

Nie, dlatego właśnie Drive jest taki dobry.

ocenił(a) film na 3
0wner2

W mojej wypowiedzi nie stwierdziłem że film przewidywalny jest dobry także nie wiem dlaczego sie tego uczepiłeś. Taki jest poprostu mój opis filmu : nieprzewidywalny film akcji bez akcji...

Conscious1982

To nie był film akcji.

ocenił(a) film na 3
0wner2

To pewnie źle przeczytałem, że film został określony jako gatunek: AKCJA... Masz pewnie racje. W opisieokreślającym gatunek filmu jest napisane bezsensowny dramat kierowcy mściciela który zabija każdego szefa gangu pomijając jakąkolwiek ochrone itd. Mam nadzieje że nie uraziłem Twoich uczuć związanych z tym filmem bo wiem że to Twój ulubiony.
Poprostu mnie sie nie podobał i tyle...

Conscious1982

To, że jakiś idiota wpisał w gatunek słowo AKCJA nie znaczy, że to jest film akcji. I każdy potrafiący logicznie myśleć człowiek zauważy, że to nie jest film akcji.

ocenił(a) film na 3
0wner2

Nie wiem czy rozumiesz ale właśnie ludzie tym sie kierują zaczynając oglądać filmy. Pewnego dnia chcę film akcji więc sprawdzam które to są akcji i wtedy zaczynam oglądaća po filmie oceniam lub opisuje adekwatnie do recenzji...Było napisane że to film akcji więc oceniłem go jak film akcji... Gdy by był opisany jako dramat to na 100% bym go nie obejrzał tego dnia i nie bylo by teraz tej rozmowy, aczkoliwek go obejrzałem więc go oceniłem i opisałem. Tyle w temacie.

Conscious1982

Więc pretensje do debili, którzy wpisują gatunki filmowe, a nie do filmu.

ocenił(a) film na 3
0wner2

To ty masz pretencje ze tak a nie inaczej go skomentowałem. Oceniłem film w swojej klasie. Jest jasno napisane ze to film akcji, ja sie nastawiłem ze bede oglądał film akcji więc został oceniony jak film akcji. A jak tobie sie to nie podoba to napisz do działu technicznego by zmienili gatunek na jaki tam uważasz i moze wtedy bedzie ok.
A nawet jakby był opisany jako dramat lub coś tam i bym go oglądał to i tam bym go słabo ocenił. gra aktorów poprostu mierna prócz Ron Perlman`a który dla mnie dobrze gra w większości fimów. Błędy typu nieniszczące się przednie światła po przednim uderzeniu w bok drugiego auta itp...

Conscious1982

Haha, gra aktorska mierna? Gosling stworzył jedną z najwybitniejszych kreacji w historii, a cała reszta obsady spełniła swoje zadanie w 100%.

ocenił(a) film na 3
0wner2

Wiesz co. Po tym jak zaciekle walczysz o swoje racjie o tym że film jest najlepszy na świecie to stwierdzam ze nie ma sensu prowadzić tej dyskucji. Dla mnie ten film jest poprostu słaby - niczym mnie nie zachwycił ale skoro uważasz że jest to ArcyMegaHit to niech już tak zostanie...

ocenił(a) film na 10
LukeInside

Będzie określał, bo ma rację. Absolutnie wybitny film.

Gleny

Moim zdaniem zbyt łatwo przyznajecie te "dyszki", czy dziewiątki. Jasne, ktoś może mi zarzucić, że ja mam mało 9-tek i wcale nie mam filmów ocenionych jako "arcydzieło", no ale chyba to lepiej, że jest się trochę bardziej wymagającym, czyż nie? :) Tak jak nie potrafię zrozumieć przyznania Drive oceny b.niskiej, tak nie potrafię zrozumieć tych b. wysokich, ale to każdego osobista kwestia :D
Conscious - przepraszam, jeśli źle coś zrozumiałem, ale napisałeś trochę krótko, więc odebrałem to jako całość - że film jest nieprzewidywalny i bez akcji, więc gniot.

LukeInside

Ja oceniłem na 10 coś koło 50 filmów. Nie oznacza to wcale, że każdy z nich jest tak samo wybitnym filmem, bo nie idzie zestawić Stalkera z np. Ostatnim Samurajem, mimo iż dwa filmy są moim zdaniem genialne i zasługują na wysoką ocenę. Jednakże jeśli chodzi o Drive, to jest to film tak bardzo wybitny, iż nawet jeśli obniżyłbym każdą dziesiątkę jaką przyznałem na mniejszą, ze względu na niedoróbki, czy obojętnie jakie inne czynniki świadczące o tym, iż dany film nie jest jednak Arcydziełem, to dziesiątka przy Drive zostałaby bez wątpienia bo to jest film perfekcyjny, w którym odnalazłem absolutnie wszystko czego mógłbym kiedykolwiek poszukiwać w filmie. I jest to bez wątpienia najlepszy film jaki widziałem i będę to powtarzał do upadłego, bo Drive pokazał, że absolutne ideały istnieją i dobrze by było, gdyby każdy mógł się z ideałem zapoznać.

0wner2

Ja absolutnie rozumiem kwestię zestawiania filmów; często miewam sam z tym problemy, natomiast najważniejszy jest wydźwięk, poruszany temat i ogólne wykonanie filmu :) Fajnie, że znalazłeś w Drive wszystko, czego mógłbyś szukać we filmie. Ja idę dalej z poszukiwaniami, ale z pewnością jeszcze powrócę do tego tytułu za jakiś czas.Cheers!

LukeInside

W grach cenisz ilość itemów. A w filmach moralizatorstwo. To nie jest głęboka ocena wymagającego widza.

hyrkan

Wszyscy już wiemy, że ty cenisz tylko Google, żeby szybko sprawdzić czy czegoś błędnie nie napiszesz :)

LukeInside

Sprawdzam, czy piszę poprawnie. :) Ty nie. I to mnie jakoś ośmiesza? :D

LukeInside

Nie jesteś wymagający. Jesteś krytykantem. :)

hyrkan

Nie jesteś mądry. Jesteś głupiomądry :) Even?

LukeInside

Tak samo pisałeś chrześcijanom, ale ci pokazali, że tylko trollem jesteś. :)

hyrkan

I tak nic nie da ta twoja nienawiść wobec nich. Koniec? :)

LukeInside

Co ty. Będę bronić chrześcijan zawsze, gdy zrobisz jakąś prowokację mającą ich urazić.

hyrkan

Atakujesz ich od początku i tyle.

LukeInside

Zerknij w końcu do pierwszego postu. Od początku ich bronię przed twoimi atakami i kłamstwami.

ocenił(a) film na 8
Conscious1982

Film conajmniej wybitny. 9/10