PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228547
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

Film może miec powolną akcję jeżeli potrafi przyciągnąc widza czymś innym np grą aktorską czy świetnymi dialogami. Niestety poszczególne sceny mi się nie podobały , dialogi były oszczędne i niespecjalnie ciekawe a wiele scen rozwlekłych. Oczywiście to pozostaje kwestią czysto subiektywną czy film odbiera się jako nudny czy też w tych przydługich scenach ktoś widzi jakąś głębie, przekaz itd. - mi nic do tego.

Ryan Gosling gra tutaj bardzo oszczędnie i nie odpowiada mi jego w zasadzie jeden wyraz twarzy przez cały film. Widziałem go np w filmie Fanatyk i tam rzeczywiście pokazał swoje duże możliwości ale tutaj nie kupuję w 100% tego co zrobił chociaż chyba taki był zamysł twórców by wykreowac postac zamkniętą w sobie, nie zdradzającą emocji - wiele osób uzna to za plus.

Film mnie zawiódł bo przede wszystkim nastawiłem się na więcej akcji ( klasyfikacja na filmweb: akcja ). A w rzeczywistości nie jest to kino akcji i ta klasyfikacja jest zwykłym wprowadzaniem widzów w błąd. Tego tupu dziwne klasyfikacje na filmwebie widzę nie pierwszy raz. Prędzej nazwałbym ten film dramatem.

Nie będę oryginalny jeśli powiem że muzyka w filmie była na prawdę niezła.

SPOILER

Na uwagę zasługuje przede wszystkim wg mnie świetna scena w windzie. Najpierw miłosny romantyczny pocałunek a potem wyjątkowo brutalna scenka rozprawienia się z bandytą - kontrast pomiędzy jednym a drugim aż "wali" po głowie . Scena jest świetna. Gdyby było tutaj takich więcej ocena poszłaby w górę.

ocenił(a) film na 5
armarange

spoiler c.d

Cały wątek miłosny też mnie niespecjalnie przekonuje - gdybym wczuł się w relacje gł. bohaterów na pewno odbiór filmu byłby lepszy za to wracając do scenki w windzie : najlepszy moment Goslinga w tym filmie to wyraz jego twarzy po skopaniu bandyty , kiedy wpatruje się w ukochaną ( przerażoną tym co zobaczyła ) - w tym jednym przypadku Gosling miał przebłysk swojego niewątpliwego talentu.

ocenił(a) film na 9
armarange

strasznie brutalne sceny były, az bylam zaskoczona. zgadzam sie ,ze troche ubogie dialogi i jeszcze to zakonczenie :/ w sumie film calkiem dobry, ale jakie wnioski mozna z niego wysunac? ze pieniadze nie sa najwazniejsze? czy moze cos glebiej?

ocenił(a) film na 5
wiktoria7

że czasem cięzko wydostac się z obranej wcześniej ścieżki - główny bohater jak widac nie postępował w sposób prawy, brał robotę nie zawsze uczciwą ... Różne przesłania można tu snuc.

ocenił(a) film na 9
armarange

w sumie ciekawa mysl o tych ścieżkach. ciekawa jestem ksiazki, ale kurna wkurzaja mnie takie zakonczenia. film naprawde calkiem spoko, kocham goslinga i musze zobaczyc wszystkie filmy z nim hahah