Po zalewie nierealistycznych i cukierkowato-nierealistycznych scen samochodów w stylu "Szybkich i wściekłych", w końcu nakręcono film w którym jest to pokazane w brutalnie prosty i atrakcyjny sposób. Niema wielkich ognistych wybuchów, kierowce obijającego się z policjantami na drodze, wielkich karamboli z dziesiątkami radiowozów, które kończą się bez konsekwencji.
Dlatego kocham i uwielbiam klimat pierwszego pościgu, te detale jak ucieczka najmniej rzucającym się w oczy autem, słuchanie radia policyjnego, to jest piękne.
Drugi pościg kocham za zdjęcia, niema muzyki grającej na naszych emocjach, jest tylko warkot silników i pot na czole Ryana Goslinga. To mi się podoba i proszę o więcej takich filmów. Brak wszechobecnego w dzisiejszych czasach taniego CGI, wszytko jest naturalne.
P.S. Film ma moje osobiste uznanie za scenę z młotkiem...taki skuteczny motyw od czasów "Old Boy'a" ;)
8/10
+ Oglądanie tego filmu sprawiło mi wiele przyjemności, dobre zdjęcia i efekty specjalne.
+ Świetna ścieżka dźwiękowa do dzisiaj gra w moim samochodzie i towarzyszy przede wszystkim w czasie nocnych przejażdżek ;)
+ Wreszcie realistyczne i dobre pościgi samochdowe
+ Młotek
+ Klimat, film oryginalny i zapadający w pamięć
- Końcówka, miałem wrażenie, że reżyser się pogubił i nie wiedział jak skończyć film.
- Czasem film nie mógł się zdecydować czy chce być filmem akcji czy romantycznym, przez co momentami nużył ale też nagle zaskakiwał.
Polecam ten film prawdziwym kinomaniakom, gdyż obawiam się, że dla przeciętnego widza film będzie zbyt nierówny. (ani wystarczająco sensacyjny, romantyczny lub samochodowy).
ahahahahahaha przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać... Słuchałeś ścieżki dźwiękowej(nie o muzyce mówię) do Tych pościgów??? Jadą 30km/h a tu słychać uślizg kół, jak by wlecieli na pełnym boku przy 150km/h. Dodatkowo, 15-stopniowa skrzynia biegów. Jest szacun, za realizm! Nie bronię F&F, bo to jest bajeczka, ale nie wyjeżdżaj człowieku z realistycznym pokazaniem pościgu, bo było to chyba najbardziej żenująco zrealizowana scena jaką w życiu widziałem...
Dokładnie, bo mam nowe auto i czasem fajnie jest posłuchać jakiegoś stukania, piszczenie kół i wycia skrzyni biegów, przynajmniej wiem, że jadę w ogóle...
Widzę, że trafiłem na dziwnych fanów, mających klapki na oczach. Tak, przy 30km/h opony zapiszczą, ale albo jeśli masz dużą moc i pociśniesz na zakręcie, albo jak masz totalnie rozjechaną geometrie samochodu, bądź zimówki w lecie.... Tam była scena gdy on jechał spokojnie, wchodząc w 90* zakręt, ale oczywiście pomyśleli, że tu też musi być dramatycznie, więc dodali pisk opon... Shodan56 o skrzyni z nieskończonymi przełożeniami już nie wiedziałeś co napisać?
Velarios90 fajnie że masz 14 przełożeń w skrzyni biegów i kółka Ci piszczą, aż oponki się topią (jak to śpiewali blendersi), ale nie ma to nic wspólnego z realizmem, o którym stworzyłeś wręcz peany.
w Bułgarii jeżdżą na takich oponach, co piszcza przy wyjzezdzaniu z parkingu przy supermarkecie nawet przy 10/h...
No na pewno film był kręcony w Bułgarii :P. Albo lepiej, sprowadzali specjalnie bułgarskie opony, aby piszczały :D
Bez urazy, ale w tym filmie pościgów prawie nie ma, a porównując z Driverem z 1978 roku to pościgów nie ma W OGÓLE. Więc ten komentarz że są fenomenalne wysoce nietrafiony. Natomiast skojarzenie z Oldboy-em dużo bardziej trafne, widać pewne inspiracje.
1 "BULLITT" Petera Yatesa
2 "FRANCUSKI ŁĄCZNIK" Williama Friedkina
3 "RONIN" Johna Frankenheimera
4 "KIEROWCA" Waltera Hilla
5 "UCIECZKA GANGSTERA" Sama Peckinpaha
6 "ŻYĆ I UMRZEĆ W LOS ANGELES" Williama Friedkina
7 "SPEED" Jana De Bonta
8 "GOLDENEYE" Martina Campbella
9 "ZABÓJCZA BROŃ 4" Richarda Donnera
10 "WIELKI WYŚCIG" Blake'a Edwardsa
11 "WIELKA WŁÓCZĘGA" Gerarda Oury
12 "POJEDYNEK NA SZOSIE" Stevena Spielberga ,
13 "JUTRO NIE UMIERA NIGDY" Rogera Spottiswoode'a (motor i helikopter!)
14 "FRANCUSKI ŁĄCZNIK 2" Johna Frankenheimera (na piechotę!)
15 "MARATOŃCZYK" Johna Schlesingera (jw.)
16 "TWIERDZA" Michaela Baya
17 "INDIANA JONES i OSTATNIA KRUCJATA" Stevena Spielberga (motor z koszem!)
18 "OD 7 WZWYŻ" Philipa D'Antoni
19 "TERMINATOR 3 - BUNT MASZYN" Jonathana Mostowa (dźwig vs wóz strażacki!)
20 "CZARNY DESZCZ" Ridleya Scotta (motory!)
21 "GONE IN 60 SECONDS" H.B. Halickiego ,
22 "BLUES BROTHERS" Johna Landisa ,
23 "KRÓLOWIE NOCY" (pościg w deszczu) Jamesa Graya ,
24 "COBRA" George'a Pana Cosmatosa ,
25 "MAD MAX" George'a Millera
26 "JACK REACHER" Christophera McQuarrie ,
27 "ZNIKAJĄCY PUNKT" Richarda Sarafiana ,
28 "ROBBERY" Petera Yatesa ,
29 "WŁOSKA ROBOTA" F Gary Graya ,
30 "MISTRZ KIEROWNICY UCIEKA" Hala Needhama
31 "PRZECIW WSZYSTKIM" Taylora Hackforda
32 "NAGI INSTYNKT" Paula Verhoevena (tak, tak, tam też jest pościg!)
33 "MISSION: IMPOSSIBLE 2" Johna Woo ,
34 "MATRIX: REAKTYWACJA" braci Wachowskich ,
35 "TOŻSAMOŚĆ BOURNE'A" Douga Limana ,
36 "ULTIMATUM BOURNE'A" Paula Greengrassa ,
37 "QUANTUM OF SOLACE" Marca Forstera ,
38 "MISSION: IMPOSSIBLE - Wrogi naród" Christophera McQuarrie ,
39 "M:I - Opad promieniotwórczy" Christophera McQuarrie ,
40 "DRIVE"
i
wiele wiele innych...