Jako że pracuję w Policji byłem mocno sceptycznie nastawiony do tego filmu. Byłem niemal
pewien że będzie to kolejny obraz policjantów pijaków, łapówkarzy i wykolejeńców bez żadnego
głębszego przekazu. Myliłem się. Scenariusz jest dobry, a historia ciekawa. Film nie jest
przewidywalny. Do tego zakończenie, które wywarło na mnie ogromne wrażenie. Nie daję 10 tylko
dlatego, że troszkę było zbyt dużo niedomówień, biegania tu i tam i w sumie nie do końca było
wiadomo po co i dlaczego. Ale to może się zmieni przy kolejnym obejrzeniu :)
Tak czy siak świetny film!
"obraz policjantów pijaków, łapówkarzy i wykolejeńców (...) Myliłem się." - cały film głównie tylko to pokazuje. :)
Miałem na myśli to, że obawialem sie iż ten film bedzie tylko po to by pokazać te właśnie cechy policjantów. Natomiast nie do końca tak było bo oprócz tego jest opowiedziana ciekawa historia (która jest ścisłe powiązana z tymi cechami). Ciekawa czyli nie zrobiona na siłę :)
Przecież policjanci to pijaki, łapówkarze i wykolejeńcy. Do tego dodał bym życiowi nieudacznicy, którzy w szkole byli kopani w dupe!
W każdym zawodzie zdarzają sie takie osoby jak piszesz. Z własnego doświadczenia wiem ze cześć historii opowiedziana w filmie mogła mieć miejsce natomiast cześć z nich jest wyssana z palca ;)
Oj niby tak ale jakby się zastanowić to film był nie tylko o naszych gliniarzach ale również o całym systemie. Okej biorą w łapę ale co jest z tymi szeregowymi gliniarzami nie w porządku skoro jak zatrzymają polityka albo jakiegoś innego vipa to dostają polecenie z góry? Ryba gnije od głowy a ludzie którzy powinni ich kontrolować też są skorumpowani i siędzą w układach.
Na początku jak widzisz młodego Stuhra to sobie myślisz (a przynajmniej ja tak myślałem) "o wreszcie ktoś normalny, trzeźwy weźmie się za tą chołotę", później okazuje się, że on jest jeszcze gorszy bo afera goni afera a kto kontroluje kontrolujących? A szeregowi gliniarze są winni rozkładowi państwa ale jaki oni mają przykład z góry? I na dodatek to co oni biorą w łapę to nic w porownaniu do tej korupcji na wyższych szczeblach gdzie kwoty idą w miliardiach.
Ty chyba nie wiesz jak trudno się teraz do policji dostać xD, czasy trepów już mijają.