PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=631979}
7,1 208 tys. ocen
7,1 10 1 208136
6,7 78 krytyków
Drogówka
powrót do forum filmu Drogówka

Cenie Jakubika, Tope, Dziedziela czy Dorocinskiego, jednak wolalbym zobaczyc jakichs
nowych, zdolnych aktorow. Na kolejny film Smarzowskiego czekam z niecierpliwoscia.

Loco_Mario_PL

Dokładnie... doceniam i Smarzowskiego i wspaniałych aktorów grających w jego filmach, ale oglądanie po raz 4 tych samych twarzy może być po prostu nudne (jak u Burtona, mnie Depp w jego filmach od dłuższego czasu nie przekonuje).
A na sam film również czekam z niecierpliwością. :)

ocenił(a) film na 8
Loco_Mario_PL

Byłem wczoraj na planie filmu jako statysta i na pewno grają w nim: A. Jakubik, B. Topa, J. Braciak, E. Lubos i R. Wabich, podobno jeszcze M. Dorociński i A. Kulesza. Także obsada z trzech poprzednich filmów skumulowana w jednym :)

ocenił(a) film na 7
iroquaiz

i bardzo dobrze

iroquaiz

Opowiedz coś więcej o scenach w których statystowałeś! :)

ocenił(a) film na 8
ntx

Ja brałem udział w jednej tylko scenie, kręconej w Cytadeli, która na tę okoliczność udawała chyba Jasną Górę. Była to scena pielgrzymki papieża, z w/w aktorami jako członkami kordonu policyjnego :)

iroquaiz

To to nie jest wiadome dla statystów w jakiej dokładnie scenie grają?

ocenił(a) film na 8
ntx

mniej więcej jest wiadome, ale scenariusza w ręku nie miałem :)

iroquaiz

Rozumiem ;]

ntx

nie grają tylko statystują

iroquaiz

To by jeszcze Dziędziel i Rogalski( bo oni byli i w Róży i Domu i Weselu) a tego statystowania zazdroszczę:)

ocenił(a) film na 8
Loco_Mario_PL

a ja tam się cieszę, że będą ci którzy się sprawdzili poprzednio i którzy są po prostu świetni, rezyser wie co robi

ocenił(a) film na 6
wyrocznia

Ja również się cieszę, że ci aktorzy będą grać, szczególnie p. Dziędziel, p. Topa, p. Jakubik i p. Dorociński :) hehe, prawie wszystkich wymieniłam ;-)

ocenił(a) film na 7
KK7

Dorociński mi w żadnym filmie nie przeszkadza, to samo Kulesza i Prais... ogólnie dobra jest obsada u Smarzowskiego więc będzie na pewno kolejny świetny film.

ocenił(a) film na 8
Loco_Mario_PL

http://www.filmweb.pl/video/wideo_relacja/Filmweb+na+planie+filmu+%227+dni%22-27 850

Tutaj widać jeszcze Grabowskiego, Kiersznowskiego i chyba Bartosz "Cycu" Żukowski mi mignął, który grał też w "Domu złym".

ocenił(a) film na 8
Loco_Mario_PL

mistrzowskiego składu sie nie zmienia.

Loco_Mario_PL

Nie odbierz tego jako atak, ale czytając twój post odnosi się wrażenie, że człowiek dostaje najlepszych aktorów w Polsce w jednym filmie i jeszcze mu mało. Dorociński, Topa, Lubos, Braciak i Jakubik na jednym plakacie filmowym to jest coś. Rzeczywiście obsada "Drogówki" to jest jakieś combo obsady z poprzednich filmów Smarzowskiego, ale jeżeli nie ci aktorzy to kto? Filip Bobek, Zakościelny, Małaszyński, który podobno jest po szkole aktorskiej? A może rozegzaltowana Hamkało? "nowych zdolnych aktorów" - dobre sobie! Tylko, że takich nie ma. Tego synka z "Sali Samobójców"? A może Majkę? Krawiec kraje tak jak mu materii staje, czy jakoś tak.

ocenił(a) film na 8
Wina_Woltera

Może masz rację. Dlategotym bardziej cenię kino amerykańskie, gdzie reżyserzy, czy też goście - bogowie castingów - zawsze wyszukają jakieś talenty.

Loco_Mario_PL

Taki ten nasz światek filmowy mały, że ciągle te same twarze, a o nowych talentów ni huhu nie słychać. Taka mała dygresyjka :p : Jandę kiedyś w radiu pytali o jej życie jako wykładowcy. Opowiadała, że dzisiejsi studenci szkoły teatralnej niczym sie od siebie nie różnią, tak samo wyglądają i podobne maja osobowości, a kiedyś każdy student wchodził do szkoły ze swoim wewnętrznym światem. I chyba coś w tym jest, skoro szkoły aktorskie kończą takie osoby jak pan Małaszyński.
W USA, wydaje mi się, że dużo ludzi wynajduje się na ulicach. Czy tak nie było z Gabourey Sidibe? Grywała w jakimś lokalnym teatrze, poszła na kasting do "Precious" i ktoś zauważył jej potencjał. U nas kastingi pełnią rolę drugorzędną, jasne, odbywają się, ale i tak wybiera się spośród znanych twarzy.

ocenił(a) film na 8
Wina_Woltera

Podobnie jest z dzieciakami do ról w poważnych filmach. Co rusz, to znajdują jakiś mega-talent

Loco_Mario_PL

Z tymi dziecięcymi młodymi talentami wiąże się też druga strona medalu. Chorobliwie ambitni rodzice, którzy mają kariery ich dzieci zaplanowane, co do dnia.
U nas jeszcze nie ma tak wielu rodziców zafiksowanych na punkcie kariery ich dzieci w szołbizie.

ocenił(a) film na 7
Wina_Woltera

Zapomniałaś o Karolaku ;)

majkalipcowa

Yhm :) Przypomniałem sobie o nim w czasie, który pozwalał mi na edycję postu, ale już się zlitowałem nad nim i nie wpisałem Karolaka.
Jedyny młody aktor jaki mi przychodzi do głowy, którego mógłby wziąć Smarzowski to Schuchardt

ocenił(a) film na 7
Wina_Woltera

Fakt, nawet go oceniłam wcześniej na Filmwebie, co świadczy o tym, że mnie czymś ujął.
Są ludzie, z których żaden reżyser nie zrobi aktora.. .taka np. Liszowska... no dobra koniec, bo się rozkręcę.

ocenił(a) film na 9
Loco_Mario_PL

Przytoczę tu przykład Stanisława Barei, który do wielu swoich filmów brał tych samych aktorów. Bo byli dobrzy, a on wierzył w ich talent.

Tutaj mamy to samo. Dobrzy, sprawdzeni aktorzy, którzy znają się na swojej robocie. Nawet tematyka zbliżona - polska rzeczywistość. Tylko że Smarzowskiego cenzura prawie nie ogranicza i może pokazywać prawdziwą rzeczywistość bez żadnych przekłamań, a Bareja musiał stosować masę wybiegów oraz metafor. Między innymi dlatego kręcił komedie - na poważnie by tego nie puszczono.

Jeszcze parę lat i będziemy mieli drugiego Bareję - może już mamy. W końcu "Wesele" czy "Róża" już przeszły do legendy, ale zobaczymy, czym jeszcze nas zaskoczy.

ocenił(a) film na 9
Vesslan

Mi nie przeszkadza,że Smarzowski bierze świetnych sprawdzonych docenionych aktorów tych samych co przy poprzednich filmach. Mają wielki talent i wolę już ich oglądać niż młodych niedoświadczonych początkujących aktorów. albo wszędobylskiego Adamczyka i Szyca, którzy zbytnio talentu nie mają i bardziej odrzucają od ekranu niż przyciągają. Podobny system ma Krzysztof Krauze lubi współpracować z jemu znanymi doświadczonymi aktorami i bardzo dobrze na tym wychodzi przykład Jowity Budnik 5 film u niego 3 raz główna rola( Wielkie rzeczy - Sieć, Plac Zbawiciela i teraz Papusza epizody Dług, Mój Nikifor).

ocenił(a) film na 7
Loco_Mario_PL

Filmy Smarzowskiego mają to do siebie (przynajmniej w moim przypadku), że zapadają w pamięci naprawdę na długo. Postacie są barwne i charakterne, a co za tym idzie - również ciężko je wyrzucić z pamięci. I tu rodzi się problem, o którym napisałeś. Z każdym następnym filmem, aktorzy będą się nam przejadać, coraz ciężej będzie odrzucić ich obraz z poprzednich dzieł. Gdyby filmy Wojciecha nie były takie, jakie są - pewnie nikt specjalnie nie zwróciłby na te same twarze uwagi. Dobrze, że chociaż występuje rotacja głównych bohaterów ;).

ocenił(a) film na 8
Tommy_Red

Sądzę, że siłą Smarzowskiego są całkiem dobre scenariusze, które sam zwykle pisze (wyjątek: Róża). Dzięki temu postacie są barwne. Nawiasem mówiąc, przy tym kryzysie w filmie polskim, jaki panuje, dobry scenariusz - to w tej chwili poszukiwany rarytas. W jednym rozumiem WS, że bazując na sprawdzonej kasowo ekipie aktorskiej wychodzi z każdym filmem na zysk, a to już dużo.