PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=631979}
7,1 208 tys. ocen
7,1 10 1 207927
6,8 67 krytyków
Drogówka
powrót do forum filmu Drogówka

Smarzowski w scenie w Al. Jana Pawła II w Warszawie, scenariuszowo "użył" ciężarówki ze żwirem. Taką samą metodę pozbywania się niewygodnych ludzi zauważyłem w książce opartej na faktach "Z mocy bezprawia" Wojciecha Sumlińskiego, gdzie o tej metodzie wciąż wspomina szpieg - były wiceszef Wojskowych Służb Wewnętrznych [kontrwywiadu wojskowego PRL], a potem oficer Wojskowych Służb Informacyjnych [wywiad i kontrwywiad wojskowy w l.1990-2006r.], płk Aleksander Lichocki.
Czy ktoś zna jeszcze inne książki, filmy o Polsce, artykuły, gdzie wspominano o innych przypadkach stosowania takiej metody pozbywania się świadków?

ocenił(a) film na 9
Kazikowy

wpis taktyczny

ocenił(a) film na 9
Kazikowy

Nawet nie wiesz jak bardzo ucieszył mnie ten wpis. Do tej pory jak próbowałem komukolwiek to wyjaśnić, to patrzono na mnie jak na zjawisko nie z tej planety. Dlatego budujące jest widzieć, że nie tylko ja to dostrzegłem, a znając Wojtka przypadku w tej scenie nie ma za grosz.

Innych pozycji poza książkami Sumlinskiego nie znam. Jednakże powyższa metoda załatwiania niewygodnych spraw w PRL'u czasami pojawia się w różnorakiej publicystyce.

ocenił(a) film na 9
Kazikowy

o całkiem nie wiedziałam. Dzięki za informację o takim zjawisku :)

ocenił(a) film na 9
harcernica

są i inne metody, które stosują nasze służby. Np. środki na zwiększenie ciśnienia w układzie krwionośnym (skutkuje wylewem - exemplum poseł Gruszka, szef komisji śledczej ds. Orlenu), albo środki na wywołanie zawału.
Zaraz ktoś mi odpisze, że to teorie spiskowe,ale niestety takie są metody służb tajnych.

ocenił(a) film na 9
Kazikowy

czy jest jakaś książka (zapewne nie) albo strona na której można poczytać o takich rzeczach?

Po tym filmie wszystko wydaje mi się możliwe :)