PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=631979}
7,1 208 tys. ocen
7,1 10 1 208128
6,7 78 krytyków
Drogówka
powrót do forum filmu Drogówka

Przekleństwa, scenografia na tle patologicznych rozpadających się budynków i te "gęby"
beztalenci. Polski już nic nie uratuje. Jeśli tak mają wyglądać nasze filmy i ludzie ,którzy robią nam
kulturę to wole zdechnąć z głodu z wizją wielkiego amerykańskiego kina, który mimo ,że się
zmienił na gorsze i dał się skomercjalizować ,to zostało paru którzy są za starą szkołą. Nigdy nie
wybaczę Polakom tego co robią z filmami.

ocenił(a) film na 9
Eastwood_filmweb

Bardzo dobrze, panie Dawidzie. Trzeba tępić ten film.

ocenił(a) film na 9
Eastwood_filmweb

No tak...pewnie lepiej zobaczyć Operację Argo bądź inne kolejne amerykańskie g....

ocenił(a) film na 7
Bokciu

Albo Dirty Harry i New Hope ,które nadały nowy nurt w robieniu filmów. Gdyby nie Lucas nie powstało by większości dzisiejszych filmów ,a Polacy stanęli by w miejscu. "Jest kamera ale co mam z nią zrobić. I tak nie wiedzą.

Eastwood_filmweb

Kolejny dowód beztalencia w polskim kinie? A nawet nie potrafiłeś podać dowodów na to rzekome "beztalencie". Narazie to ty jestes osobą bez talentu do komentowania.

ocenił(a) film na 10
Eastwood_filmweb

a czy tak przypadkiem nie wygląda polska rzeczywistość? Film jest genialny poczynając od gry aktorskiej, po temat i realizacje. Są minusy, owszem ale dawno żaden polski film nie wbił mnie tak w fotel jak Drogówka.

ocenił(a) film na 8
Eastwood_filmweb

"Drogówka" jest realistyczna do bólu. Przedstawia polską rzeczywistość bez upiększania. Mnie osobiście film się podoba, bo już mam dość tej hollywoodzkiej iluzji, fałszu i robienia z widza debila, gdzie bohater wychodzi bez zadrapania z płonącego samochodu; kule zawsze go omijają, a po bójce nie ma kropli krwi na twarzy.

ocenił(a) film na 7
dingo21

Ale właśnie to jest piękne w filmie, że robisz z widza debila ;D

ocenił(a) film na 8
Eastwood_filmweb

Reżyser? Producent?

ocenił(a) film na 7
dingo21

Całość. Film to praca grupowa.

ocenił(a) film na 6
dingo21

Film jest niezły, to prawda i realistyczny również ale czy aż tak bardzo ? Nie powiedziałbym. Momentami dobry klimat filmu psuły nazbyt bujne obrazy co do tej polskiej rzeczywistości... Szczególnie już w tych latach.

ocenił(a) film na 7
jeleniagora

Boli mnie po prostu to, że w każdym polskim filmie nie widać ambicji. Oprócz dialogów nic nam nie mogą innego zaoferować.

ocenił(a) film na 6
Eastwood_filmweb

Niestety... Od "Sali samobójców" to nic rewelacyjnego nie widziałem chyba z polskiego kina. Może dlatego, że niezbyt dokładnie je śledzę, albo dlatego że nie warto go śledzić. Z tym obrazem rzeczywistości to ratują niektóre seriale chociaż...

ocenił(a) film na 7
jeleniagora

Miodowe lata to był serial świetny nie tylko pod kątem dialogów, humoru ale przede wszystkim aktorstwa! A to w Polsce jest bardzo rzadkie ;)

Eastwood_filmweb

Oj tak, gdziekolwiek nie oglądam Żaka na ekranie, widzę wyłącznie Żaka... To chyba niezbyt dobrze świadczy o jego umiejętnościach...

ocenił(a) film na 8
jeleniagora

Tzn.? Uważasz, że teraz jest lepiej, że się poprawiło?

ocenił(a) film na 6
dingo21

A ja tak napisałem? Chyba nie.

ocenił(a) film na 8
jeleniagora

"nazbyt bujne obrazy co do tej polskiej rzeczywistości... Szczególnie już w tych latach" wywnioskowałem to z kontekstu wypowiedzi. Zrozumiałem, że przedstawione w filmie obrazy są zbyt bujne w porównaniu z tym co jest teraz ("szczególnie w tych latach").

ocenił(a) film na 7
Eastwood_filmweb

Po obejrzeniu filmu miałem podobne odczucia. Jednak po upływie doby muszę przyznać że film mi się podobał. Pokazał mi Polskę którą znam. Owszem reżyser przesadził ze scenami ukazującymi Policjantów jako patologiczny zdemoralizowany gang w której jedyny sprawiedliwy jest skazany na porażkę. Jednak sądzę iż był to zabieg celowy mający na celu pokazanie tego obrazu Polski ludziom mającym przeświadczenie że żyjemy w państwie prawa rządzonym przez tych najlepszych z nas (piękną sceną jest gdy polityk grany przez Grabowskiego po zasłanianiu się "mimunitetem" wygłasza tyradę w TV na temat korupcji).
Choć mi też marzą się filmy na miarę naszych możliwości to nie było chyba w sumie jednak aż tak źle?
Pomyśl o Kac Wawie i innych perełkach z tego roku:)
Poza tym filmy Pana Smarzowskiego nigdy nie pokazywały "fajnopolski", a ciężkie zakończenia to znak charakterystyczny produkcji tego reżysera. No cóż zawsze jednak mogę się mylić:)

ocenił(a) film na 7
krejzipol

Nie no Stary masz rację ;) Tylko szkoda, że tutaj nie ma fantazji. Latających statków itp wszystko na jedno kopyto ;) A taka seksmisja będzie na wieczność trwać :)

ocenił(a) film na 7
Eastwood_filmweb

Szkoda, że tutaj nie ma fantazji nie chodzi o ten film ale ogólnie o polskie kino :D

Eastwood_filmweb

Dziwne to Twoje czepialstwo. Podaj mi przykład, jakiej Ty byś fantazji oczekiwał od tego filmu sensacyjnego.

A kina s-f to my nie robimy od wielu lat.

No i za te beztalencia to masz w ogóle minus. Przecież Ci aktorzy są rewelacyjni.

ocenił(a) film na 7
chryssalid

Są najgorsi na świecie.