PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=631979}
7,1 208 tys. ocen
7,1 10 1 208128
6,7 78 krytyków
Drogówka
powrót do forum filmu Drogówka

Topa (Król) po odbiorze samochodu z serwisu mówi do syna, po przyjeździe do domu "Uważaj bo
lakier porysujesz". Tymi samymi słowami w "Weselu" Topa (Janusz) zwraca się do żony gdy ta
stawia butelkę wódki na dachu jego TT-tki :D

Dawajcie swoje

użytkownik usunięty
kzielinski9

"Biały miś" na początku filmu :)

użytkownik usunięty
kzielinski9

No w ogóle w filmie jest masa nawiązań do innych filmów tak jak do różnych virali z youtube. Np: "kto kierowcą k... był" to praktycznie słowo w słowo filmik z youtube.

ocenił(a) film na 8

Były jeszcze jakieś inne virale oprócz "kto kierowcą był"?

ocenił(a) film na 10
Sqrchybyk

Jak zobaczyłem scenę gdy ledwo żywy Król wpada do Trybusa, to na myśl przyszedł mi ostatni hit youtube " woda najczęsciej, ziemia, woda coś takiego nie? Halucynacja, hemoglobina, dfwutlenek wegla, taka ... sytuacja, nie?" - Ale to oczywiście luźne skojarzenie.

ocenił(a) film na 8
trayleer

No ale ten filmik jest zdaje się całkiem nowy... A "Drogówka" była gotowa najpóźniej w połowie grudnia.

ocenił(a) film na 10
Sqrchybyk

Zgadza się, zdjęcia były robione miej więcej rok temu, dlatego napisałem, że to luźne skojarzenie.

ocenił(a) film na 9
Sqrchybyk

jeszcze było "yebłem to yebłem na chooj drążysz" :D

ocenił(a) film na 8
kzielinski9

Nie do "Wesela", a do "Domu Złego" - nazwiska większości bohaterów są takie same (Madecka, Lisowski, Banaś, Petrycki, Hawryluk itp.).

ocenił(a) film na 7
AnonimowyGrzybiarz

Już na forum był ten wątek poruszany (tak samo jak w wywiadzie dla Filmwebu). To są imiona jego kochanek.

ocenił(a) film na 8
Don_Maciasso

Przegapiłem, dzięki.

ocenił(a) film na 9
kzielinski9

Dorociński w barze chińskim do Topy: "a ty koralu złoty nie rozliczyłeś się za poprzedni temat" - z tym koralem złotym nawiązuje do "Pitbulla"

ocenił(a) film na 8
deshit

Stuhr obserwator
Wesele-Kamerzysta
Tutaj ogląda wypadek a potem gada przez telefon

ocenił(a) film na 8
kzielinski9

Z tego co pamiętam słowa brzmiały "Uważaj ,bo się o lakier porysujesz"

użytkownik usunięty
tresorr

Zgadza się, tak powiedział.

ocenił(a) film na 7

Zgadza się. Też myślę, że tak powiedział.

ocenił(a) film na 9
tresorr

dokładnie tak samo słyszałam

Kasss1986

Ja też tak słyszałem ale to podobny ton wypowiedzi był jak w Weselu więc uznać to można za nawiązanie.

ocenił(a) film na 7
Kasss1986

Ja też tak słyszałem - tylko potwierdzam.

ocenił(a) film na 9
kzielinski9

Topa (Król) w czasie pijackiego rajdu po mieście dzwoni do kochanka żony i krzyczy " Jeżeli myślisz, że przestanę do Ciebie dzwonić to się chuju mylisz ! " . Podobne zdanie pada z ust Wojnara w "Weselu" jak dzwoni do Wilczaka, po odkryciu, że TT-etka jest kradziona.

ocenił(a) film na 10
kzielinski9

Podczas odprawy Gołab podaje info o skradzionych autach, wymienia srebrne Audi TT, o numerach ... brzmi znajomo? ;)

kzielinski9

Jeszcze było takie coś, pytają się Dorocińskiego o co się go pytali na przesłuchaniu a on identycznie jak Topa w Weselu: "i o drogówkę co sama pije a innym nie da" :D

ocenił(a) film na 8
kzielinski9

no i oczywiscie sama postać księdza i tekst : "jakoś sie dogadamy"!

ocenił(a) film na 9
kbronx

ksiądz z kolędy pewnie jechał :D

ocenił(a) film na 8
kbronx

Postać księdza sprawia, że na tą historię można spojrzeć jakby działa się równolegle do Wesela albo tuż po. W obydwu historiach chodziło m.in. o wykup taniej ziemi pod autostrady a ksiądz w Weselu brał udział w tym procederze.

ocenił(a) film na 8
pkaszczuk

I kto wie, czy czasem nie chodzi o ziemię w tym samym miejscu. Król jedzie do Ropczyc na wschód o Dębicy widać na GPSie również Sędziszów Małopolski, czyli obecne woj. podkarpackie dawną Galicję Wschodnią, gdzie lecieć ma czy nawet może już leci a4 w kierunku na Lwów. Akcja Wesela ma miejsce na Podkarpaciu, choć nie jest sprecyzowane dokładnie gdzie.

Co do Domu Złego - Lisowski. Czy Lisowski grany przez Dorocińskiego, nie jest czasem synem Lisowskiego granego przez Wabicha , który urodził się na koniec "Domu Złego"? Ja to tak łącze:)

ocenił(a) film na 7
kbronx

mało kto zauważył, ale policjanci minęli księdza w dzrzwiach burdelu :)

ocenił(a) film na 7
kzielinski9

Nawiązania mogą być wywołane tym, że ten sam reżyser.

ocenił(a) film na 8
Don_Maciasso

dobre jaja :)

ocenił(a) film na 8
kzielinski9

nie mówi bo lakier porysujesz tylko "uważaj bo się o lakier porysujesz"

ocenił(a) film na 10
kzielinski9

Scena w burdelu,gdy Król rozpoznaje się z księdzem-na zawieszonym telewizorze leci fragment z"Wesela"jak notariusz szaleje na parkiecie i sceny przy stole,chyba z policjantami.

kzielinski9

"Jak myślisz że przestanę dzwonić to się chuju mylisz" :D:D Topa do kochanka żony

kzielinski9

Najbardziej banalne - ta sama para aktorów zięć - teść (Topa i Dziędziel).

marek222

No i policjanci z drogówki mają w dużej mierze znajome nazwiska z Domu Złego...

ocenił(a) film na 9
kzielinski9

"302 do 301, zgłoś się"

ocenił(a) film na 7
kzielinski9

akurat nie powiedział do syna uważaj bo lakier porysujesz tylko uważaj bo SIĘ o lakier porysujesz :P

ocenił(a) film na 8
kzielinski9

2 hektary dziadka w Weselu były tam gdzie miała iść autostrada o której tyle w Drogówce. Ale chyba też oczywiste :)

ocenił(a) film na 9
kzielinski9

W obsadzie filmu Drogówka pisze że Michał Gadomski wystąpił jako Wojnar.