Topa (Król) po odbiorze samochodu z serwisu mówi do syna, po przyjeździe do domu "Uważaj bo
lakier porysujesz". Tymi samymi słowami w "Weselu" Topa (Janusz) zwraca się do żony gdy ta
stawia butelkę wódki na dachu jego TT-tki :D
Dawajcie swoje
No w ogóle w filmie jest masa nawiązań do innych filmów tak jak do różnych virali z youtube. Np: "kto kierowcą k... był" to praktycznie słowo w słowo filmik z youtube.
Jak zobaczyłem scenę gdy ledwo żywy Król wpada do Trybusa, to na myśl przyszedł mi ostatni hit youtube " woda najczęsciej, ziemia, woda coś takiego nie? Halucynacja, hemoglobina, dfwutlenek wegla, taka ... sytuacja, nie?" - Ale to oczywiście luźne skojarzenie.
No ale ten filmik jest zdaje się całkiem nowy... A "Drogówka" była gotowa najpóźniej w połowie grudnia.
Zgadza się, zdjęcia były robione miej więcej rok temu, dlatego napisałem, że to luźne skojarzenie.
Nie do "Wesela", a do "Domu Złego" - nazwiska większości bohaterów są takie same (Madecka, Lisowski, Banaś, Petrycki, Hawryluk itp.).
Już na forum był ten wątek poruszany (tak samo jak w wywiadzie dla Filmwebu). To są imiona jego kochanek.
Dorociński w barze chińskim do Topy: "a ty koralu złoty nie rozliczyłeś się za poprzedni temat" - z tym koralem złotym nawiązuje do "Pitbulla"
Stuhr obserwator
Wesele-Kamerzysta
Tutaj ogląda wypadek a potem gada przez telefon
Ja też tak słyszałem ale to podobny ton wypowiedzi był jak w Weselu więc uznać to można za nawiązanie.
Topa (Król) w czasie pijackiego rajdu po mieście dzwoni do kochanka żony i krzyczy " Jeżeli myślisz, że przestanę do Ciebie dzwonić to się chuju mylisz ! " . Podobne zdanie pada z ust Wojnara w "Weselu" jak dzwoni do Wilczaka, po odkryciu, że TT-etka jest kradziona.
Podczas odprawy Gołab podaje info o skradzionych autach, wymienia srebrne Audi TT, o numerach ... brzmi znajomo? ;)
Jeszcze było takie coś, pytają się Dorocińskiego o co się go pytali na przesłuchaniu a on identycznie jak Topa w Weselu: "i o drogówkę co sama pije a innym nie da" :D
Postać księdza sprawia, że na tą historię można spojrzeć jakby działa się równolegle do Wesela albo tuż po. W obydwu historiach chodziło m.in. o wykup taniej ziemi pod autostrady a ksiądz w Weselu brał udział w tym procederze.
I kto wie, czy czasem nie chodzi o ziemię w tym samym miejscu. Król jedzie do Ropczyc na wschód o Dębicy widać na GPSie również Sędziszów Małopolski, czyli obecne woj. podkarpackie dawną Galicję Wschodnią, gdzie lecieć ma czy nawet może już leci a4 w kierunku na Lwów. Akcja Wesela ma miejsce na Podkarpaciu, choć nie jest sprecyzowane dokładnie gdzie.
Co do Domu Złego - Lisowski. Czy Lisowski grany przez Dorocińskiego, nie jest czasem synem Lisowskiego granego przez Wabicha , który urodził się na koniec "Domu Złego"? Ja to tak łącze:)
Scena w burdelu,gdy Król rozpoznaje się z księdzem-na zawieszonym telewizorze leci fragment z"Wesela"jak notariusz szaleje na parkiecie i sceny przy stole,chyba z policjantami.
akurat nie powiedział do syna uważaj bo lakier porysujesz tylko uważaj bo SIĘ o lakier porysujesz :P
2 hektary dziadka w Weselu były tam gdzie miała iść autostrada o której tyle w Drogówce. Ale chyba też oczywiste :)