PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=631979}
7,1 208 tys. ocen
7,1 10 1 208128
6,7 78 krytyków
Drogówka
powrót do forum filmu Drogówka

Nazwiska

ocenił(a) film na 10

Zauważyliście, że nazwiska bohaterów są identyczne jak milicjantów z "Domu złego"? Petrycki, Banaś, Lisowski, Hawryluk... Tylko aktorzy się zmieniają.

bartek_k_szczecin

Tak, ja też zwróciłam na to uwagę. Co więcej, jestem wręcz pewna, że jest to celowy zamysł reżysera. W teatrze telewizji "Kuracja", w jednej ze scen widać kasetę VHS z nazwiskiem Środoń, co znaczyłoby, że Smarzowski od wielu lat ma pełen koncept, pewną określoną i jemu tylko znaną wizję swoich filmów, a to już najwyższa półka tego rzemiosła. Czekam z niecierpliwością na film!!!

ocenił(a) film na 6
Agunia263

"...jestem wręcz pewna, że jest to celowy zamysł reżysera." Och, a ja myślałam, że to całkowity przypadek...

Rudzielec_4

Nie wydaje mi się...

ocenił(a) film na 9
bartek_k_szczecin

Obsada aktorska zawsze jest taka sama w filmach Wojciecha Smarzowskiego. Ci sami aktorzy grali zarówno w filmie Dom Zły jak i w filmie Wesele.

ocenił(a) film na 10
Mariusz005

Tak, obsada jest mniej więcej ta sama. Miałem na myśli to, że aktorzy zamieniają się rolami. Choć wujek Mundek i w Weselu i w Domu grał tę samą postać. Ale inna rzecz, że Smarzowski jest wierny tylko męskiej części ekipy filmowej. Dla postaci kobiecych wprowadzane są zawsze nowe aktorki.

ocenił(a) film na 8
bartek_k_szczecin

Nie zawsze wprowadza nowe aktorki :)
Agata Kulesza - "Róża", "Anioł" i teraz "Drogówka".
Kinga Preis - "Dom Zły", "Róża", "Anioł".
Izabela Kuna - "Anioł" i "Drogówka"

ocenił(a) film na 8
bartek_k_szczecin

a ja jak oglądałam "drogówkę" to ciągle myślałam o serialu "odwróceni", mnóstwo tych samych aktorów grających całkiem podobne role. zwłaszcza Grabowski, Bluszcz i Chabior.

bartek_k_szczecin

Dużo jest takich zajawek. Kamera na końcu filmu zawsze tak samo się oddala patrz: Wesele, Dom Zły. Tymon gra "Białego Misia", Marian Dziendziel w swoim domu przebija blachy tak samo jak w Weselu, można usłyszeć przez WalkieTalkie, że została skradziona TTka druku srebrnego jak w "Weselu" film fajny daję 8/10

ocenił(a) film na 10
Juris

W Drogówce kamera też się oddala na końcu (na pogrzebie), Białego misia śpiewają w autobusie, a komendant "po godzinach" również kombinuje w przydomowym warsztacie ;)

ocenił(a) film na 10
Juris

I znów pada nieśmiertelny tekst : za drogówkę, która sama pije, a innym nie da :D

W szatni skarżył się Dorociński, a w Weselu Topa przed Edkiem Wąsem :D

I jak tu nie kochać Smarzowskiego !!!!