PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=631979}
7,1 208 tys. ocen
7,1 10 1 208162
6,7 78 krytyków
Drogówka
powrót do forum filmu Drogówka

Polska to kupa i nic tego nie zmieni?
Nie uważacie że Smarzowski przesadza z tym swoim rozliczaniem i eksponowaniem dziadostwa?

Penguin27

No tak. Lepiej być zasypywanym przez słodko-pierdzące serialiki typu Galeria, gdzie wszystkim wiedzie się znakomicie. Czasem potrzeba po prostu takiego mocnego kina.

ocenił(a) film na 7
thefairyANDthedevil

Rozumiem ale Smarzowski zaczyna byc monotematyczny. W rolach głównych: wódka, zakazane mordy, brud, smród, korupcja i ogólnie gówno. Ale obejrzę z ciekawości. Zaczekam na doła i zły humor:P

Penguin27

Hmm... Jak dla mnie wszystkie filmy smarzowskie maja inną fabułę takze nie wiem gdzie ty doszukales sie montematycznosci porównując chocby dom zły z weselem. Owszem filmy te maja wspolne elementy jak chocby doskonali aktorzy czy tez typowa polskość która moze i jest nad wyraz eksponowana ale zarazem jest dosadna i prawdziwa. Nie żaluje ani grosza ze wydalem na bilet aby moc obejrzec dorgówke bo i sie usmialem na niej i też wzbudziła we mnie sporo refleksji.

ocenił(a) film na 7
tychcio1

Kiedy ja oglądam filmy Smarzowskiego to czuję wstyd. Wstydzę sie że jestem polakiem. Jednocześnie wiem że to co tam jest pokazane to raczej margines a nie coś powszechnego i normalnego. To pocieszające. Mam wujka w policji. Zna wielu gliniarzy także z drogówki. Bardzo daleko im do bohaterów tego filmu. Jestem ciekaw właśnie co na to oni sami - policjanci drogowi. Wątpię że przyklasną Smarzowskiemu. Generalizowanie jest złe i obraźliwe.

Penguin27

Mimo, że motyw przewodni jego filmów pozostaje taki sam, to serwuje nam za każdym razem inną historię dzięki czemu ja nie odczuwam tak bardzo tej monotematyczności. Najwidoczniej sam Smarzowski czuje się w takim klimacie najlepiej. Ciesz się, że nie dobiera do obsady Karolaków, Szyców i Adamczyków tylko porządnych (wg mnie) aktorów :-) Takie charakterne mordy.

ocenił(a) film na 7
thefairyANDthedevil

Hehehee tu masz rację. Aktorstwo jest akurat dobre choć też się powtarza (Jakubik, Topa, Dziędziel).
Wszystko niby fajne, solidne i mocne ale za granicą bym Smarzowskiego nie pokazywał. Zachód nie załapie naszej mentalności. Nie wczuje się w to.

Penguin27

Też tak myślę ale z drugiej strony to jest nawet dobre ze te filmy nie nadaja sie na eksport bo mam wrazenie ze wiekszosc polskich "reżyserów" i "scenarzystów" swoje "dzieła" wzoruje na tych zachodnich i później wychodza takie gnioty jak Kaca wawa badx tez weekend :D

ocenił(a) film na 9
Penguin27

Nie uwazasz ze szukasz dokumentu w kryminale?

ocenił(a) film na 8
Penguin27

Wolę to i serial Głęboka woda niz Galerię/Klan/Plebanię i Kac Wawa

ocenił(a) film na 9
giovanni50

Niektórzy mylą zasadnicze pojęcia filmu,który jest wymysłem reżysera/scenarzysty,gdzie wszystko może się zdarzyć a dokumentem w tym przypadku o policji. Jeśli chcecie obejrzeć taki dokument polecam "Prawdziwe psy". Smarzowski posiada to do siebie,że lubi takie klimaty,mogą się podobać,albo nie w końcu mamy w kraju wolność słowa i szanujmy się w tym temacie. Wróciłem właśnie z kina i jako widz jestem w pełni usatysfakcjonowany. P.S. Dla mnie Jakubik i Topa rewelka, pozostała część ekipy też świetnie zagrała.

ocenił(a) film na 8
123dyzio

Pitbull powstał na bazie Prawdziwych psów

ocenił(a) film na 9
giovanni50

Pitbull jest jednym z moich ulubionych seriali. Większość postaci jest przerysowana z policjantów stołecznej min. Gebels.
Druga część wywiadu:
http://wnas.pl/artykuly/857-loranty-gliniarz-to-taki-wsciekly-pies-ktory-rzuca-s ie-na-oslep-nasz-wywiad