PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=631979}
7,1 208 tys. ocen
7,1 10 1 208128
6,7 78 krytyków
Drogówka
powrót do forum filmu Drogówka

W jednej z pierwszych scen widzimy Agatę Kuleszę, która potem jak się okazuje pracuje w pogotowiu. Potem w trakcie przesłuchania głównych bohaterów przez wewnętrznych słyszymy tylko głos kobiety przesłuchującej. Jest to głos Kuleszy...Rozumiem że Smarzowski przywiązuje się do aktorów, ale w tym momencie wypada to słabo...

siLk_2

Też to zauważyłem

ocenił(a) film na 9
siLk_2

Gadanie. Tarantino i Rodriguez też przywiązuje się do aktorów i nikt jakoś pretensji nie ma.

ocenił(a) film na 7
yanek75

Nie gadanie tylko błąd w sztuce.

ocenił(a) film na 6
siLk_2

W pierwszych scenach Kulesza bawiła się na "balu policjanta" ze swoim najprawdopodobniej partnerem (mężem) . Po przyjściu rannego Króla do mieszkania Trybusa prosi go o wezwanie "Jadzi", po czym zjawia się pracownica pogotowia, z którą policjanci się znają. To może wskazywać na osobisty związek bohaterki granej przez Kuleszę z policjantami. Strzelam, że to była żona Trybusa (zostawiła go przez jego alkohol).
A głos to głos - wyszło taniej :)

ocenił(a) film na 7
Johny17

No właśnie o to chodzi że poszedł na łatwiznę :)

ocenił(a) film na 10
siLk_2

Kulesza to byla zona Trybusa... to ona go zostawila... LOL !

ocenił(a) film na 7
Michasko

Nie o to się rozchodzi...

ocenił(a) film na 6
siLk_2

Nie czepiałby się aż takich szczegółów, choć głos pani Kuleszy rzeczywiście łatwo rozpoznać. Może po prostu tak miało być? :)

Johny17

W ciemno obstawiam zabieg celowy, podobnie jak w Domu Złym, gdzie Katarzyna Cynke zagrała i policjantkę w ciąży i Grażyna Środoniową.

ocenił(a) film na 8
Gregovski

i to mi się nie podobało w Domu Złym...po co chwytać się takich tandetnych tricków? Po co? Byśmy sobie pogadali?

ocenił(a) film na 8
siLk_2

A to niby czemu na łatwiznę? I dlaczego oszukuje? W końcu film rzecz umowna pomiędzy twórcą a odbiorcą. Równie dobrze można twierdzić, że każdy film to jest jedno wielkie oszustwo.Ale wracając do obsady, nie wiem czemu głos miałby należeć do Agaty Kuleszy, ale np. w "Domu złym" Kasia Cynke (tu: Krystyna, żona Baniasia, mama ciemnoskórego bejbi, zagrała żónę Środonia oraz Lisowską, techniczkę z milicyjnej grupy dochodzeniowej, kochankę por. Mroza). Ot taki przykład - czy na taniość pomysłów i cyniczne oszukiwanie?

ocenił(a) film na 7
PF_2013

Ok, ale Cynke nie grała chyba 2 ról w jednym filmie tak? Nie mam żalu do Smarzowskiego że ma ulubionych aktorów, ale zabieg z Kuleszą przesłuchującą policjantów uważam za słaby...

ocenił(a) film na 8
siLk_2

Ależ grała, obie role pochodzą z "Domu złego". A skojarzenie, że głos przesłuchującej z offu należy do Agaty, jest twoje, jak twoje jest poczucie słabości zabiegu. Wspominam o tym, aby nie mając niezbitych dowodów w ręku, stosować zasadę domniemania niewinności. :-)

ocenił(a) film na 7
PF_2013

OK biję się w pierś co do Cynke. Mój błąd, a co do Kuleszy to nie tylko jak rozpoznałem jej głos.

ocenił(a) film na 9
Johny17

mam takie samo zdanie :)

ocenił(a) film na 8
siLk_2

U Tarantino i Rodrigueza we "From Dusk Till Down" Cheech Marin zagrał 3 role i było zaje*iście. W "Drogówce" mógł to być także zabieg celowy reżysera. Taka wizja filmu i tyle.

ocenił(a) film na 7
ExercitorNavis

W takim razie co ten zabieg miał na celu.

ocenił(a) film na 4
siLk_2

Ja mam inne pytanie: Zdaje się, że Madecka jest siostrą Petryckiego, ale mają inne nazwiska. Znaczy co, rozwódka?

ocenił(a) film na 3
gwidosz

W filmie Kubricka "Dr Strangelove, czyli jak przestałem się martwić i pokochałem bombę" Peter Sellers zagrał 3 różne role, ale z niego partacz.

ocenił(a) film na 7
gwidosz

Może Petrycki dla Madeckiej był "brother from another mother" :)

ocenił(a) film na 8
gwidosz

siostrą Petryckiego zdaje się, że była Ewa. Inaczej żona Petryckiego nie mówiłaby o Królu do swoich dzieci per ,,wujek''

ocenił(a) film na 10
FredPerry

w wielu rodzinach dzieci do znajomych rodziców mówią per "wujek"

ocenił(a) film na 8
gwidosz

Mogła być jego siostrą cioteczną, czyli córką jego ciotki....mogli być bardzo zżyci, dlatego Petryckiemu zależało by sobie założyła normalną rodzinę, a nie wiązała się z żonatym facetem, co to jej de facto, komin przeczyści raz w tygodniu.

ocenił(a) film na 9
siLk_2

Niestety (albo stety) prawda jest taka, że 99% widzów tego nie zauważy.
Sam to przeoczyłem ;)

ocenił(a) film na 8
siLk_2

Ja słyszałam głos Magdaleny Różdżki a nie Agaty Kuleszy

ocenił(a) film na 7
baaba3

Źle słyszałaś :)

ocenił(a) film na 8
siLk_2

Możliwe. Ale czy głos Kuleszy jest faktem, np. gdzieś to można sprawdzić, czy po prostu zostało to stwierdzone na zasadzie "jedzmy gówna, miliony much nie mogą się mylić "?

ocenił(a) film na 7
baaba3

Kto zna głos Kuleszy to się kapnął, ktoś inny tego nie zauważy...

ocenił(a) film na 8
siLk_2

to tylko głos. btw - ja tego nie zauważyłam

ocenił(a) film na 8
siLk_2

Ja również tą "podwójną rolę" pani Agaty Kuleszy zauważyłam w trakcie seansu i też mnie to zastanowiło. Doszłam jednak do wniosku, że pan Smarzowski jest o tyle profesjonalistą i tak bardzo dba o każdy szczegół (dla przykładu: perfekcyjne i dopracowane do najmniejszego detalu drugi, trzeci plan), że moim skromnym zdaniem nie mógłby sobie pozwolić na jakikolwiek błąd. Poza tym wydaje mi się, że nie mógłby tak zawieść swoich widzów (i nie boję się już dziś użyć tego słowa: swoich fanów). Uważam, że ten zabieg był celowy.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
scarytwoeyes

Również mam wrażenie, że głos z offu był Magdaleny Różdżki. Być może był to bardzo podobny głos i nie można jednoznacznie stwierdzić czy był Kuleszy, Różdżki czy kogoś innego. Dodatkowo w napisach nic o niej nie było. Możliwe, że Smarzowski zrobił sobie kolejny żarcik dla spostrzegawczych ;))