PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=631979}
7,1 208 tys. ocen
7,1 10 1 208136
6,7 78 krytyków
Drogówka
powrót do forum filmu Drogówka

po seansie

ocenił(a) film na 10

jednym słowem gdyby nie te wszystkie wulgaryzmy to film by był plastikonowy gniotem.tylko realizm do bólu taki jak w WESELU I Domie ZŁYM jest w stanie przekazać z jakim problem eis stykamy . I taka sama jest drogówka 9/10. Chociaż nie jest to na pewno film rozrywkowy.

ocenił(a) film na 9
axellrosse

uważasz więc, ze wyłącznie wulgaryzmy czynią go czymś ponadprzeciętnym... ? Film prezentuje bardzo dobre kino, i o ile wulgaryzmami jest rzeczywiście naszpikowany jak pole minami, tak nie widzę sensu rozpatrywania go w kategorii ocenzurowanej

ocenił(a) film na 10
MissBetsy

a to jest ciekawe zagadnienia: "wulgaryzm w filmach", bo może byćwymuszony jak w komediach Made by or with Pazura, przez co brzmi tandetnie i odpychająco. Na drugim biegunie mamy filmy Smarzowskiego, gdzie wulgaryzm jest normalny, taki jak w życiu, tak ludzie rozmawiają, nie akcentuje K*** aby było śmiesznie/groźnie, tylko tak przelatuje między słowami.

Warto pomyśleć jakby scena z "Drogówki" - "No gdzie ty go Rysia zaje***" brzmiała w "Poranku Kojota", a jak w TVNowskich serialach..."No gdzie ty go Rysiu ukatrupiłeś"

Apropo zdjęć, montażu itp itd... tradycyjnie Polska filmówka wyprzedziła świat w jakości i technice zdjęć/realizatorskiej. Kwestia czasu aż będą naśladować w Hollywoodzie, a wtedy rozdziabimy dzioby i będziemy piać z zachwytem nad "nowym pomysłem" zza oceanu...

ocenił(a) film na 9
velarios90

.. idąc Twoim tropem zastanawiam się nad synonimem wyrażenia: "Nie drąż. Je..łem Ci, to je..łem" ;)

ocenił(a) film na 10
MissBetsy

Gdyby to była produkcja made by TVN, to pewnie małżonkowie siedzieliby w gustownej kawiarni w centrum miasta i on speszony przemówiłby do niej: "Nadwyrężyłaś moją cierpliwość, musiałem przemówić Ci do rozsądku." (w sumie i tak zbyt twardo zabrzmiało...)

ocenił(a) film na 9
axellrosse

a zdjęcia (świetne), montaż (filmiki nakręcone komórkami), pomysł, odwaga, gra aktorska, spójnosć koncepcji..?

MissBetsy

popieram, nie widze w tym filmie minusow

ocenił(a) film na 10
Taj

nie wiem jak wy ale ten film lepiej się odbiera na drugi dzień bo widzi sie coś więcj niz wulgaryzmy o których pisałem w pierwszym poście