...bardzo dobra gra i wreszcie powrót do polskiego kina, a nie nieudolne zrzynanie z amerykanów. Oby więcej tak dobrych, rodzimych produkcji. Mocne 8/10.
Dokładnie, sam ucieszyłem się że wreszcie pojawił się jakiś dobry Polski film :D
Zgadzam się. Miłe zaskoczenie. Wreszcie coś, co da się oglądać. Scenariusz - jak na polskie możliwości - daje radę. 7,5/10 :D
No ale muszę to dopowiedzieć: Topa wymiata w tym filmie. A Jakubik to już miażdży. Szkoda tylko, że blać odgryzła mu ptaka :D
Fakt, Jakubik mistrzowska rola, zresztą ogółem gra aktorska to najwyższy poziom... osobiście nie pamiętam takiego polskiego filmu, w którym nikt by nie odstawał... w zasadzie nie ma do czego się przyczepić. Trzeba sprawdzić jeszcze tego "Sępa", ale po trailerze spodziewam się amerykańskiej zrzyny.
Sęp się nie umywa do Drogówki, oczywiście też mi się podobał bardzo, ale Sęp w zestawieniu z Drogówka to jak Oficer w zderzeniu z PitBullem, przynajmniej w moim odczuciu.
SPOILER.
Fakt film naprawdę dobry, ale bym nie do końca się zgodził że nie jest lekko zerznięty. To Amerykanie już wielokrotnie kręcili o spisku polityczno-biznesowym, gdzie później wrabia się kogoś przypadkowego. I też jest to w tym filmie, jakieś machlojki polityków i biznesmenów. A później likwidacja nie potrzebnych ludzi na koniec wrobienie przypadkowej osoby. Choć fakt, że jest to bardzo dobrze wykonane i pokazane.
Wiadomo, że wymyślić coś, czego wcześniej nie było graniczy z cudem... natomiast co do zrzyny z amerykanów, miałem na myśli, że uchwycone są polskie realia, nieprzerysowani bohaterowi. "Drogówka" to nasze polskie pyski :), chamskie poczucie humoru, zamiłowanie do alkoholu i lewych pieniążków :). Obraz nie ukazuje czystego jak łza, przystojnego w każdym ujęciu, znającego kung fu bohatero-atleto-amanta, wtłoczonego w spisek stulecia.... i dobrze, bo każda próba kopiowania tego modelu kończy się grubą karykaturą. Obsada jest świetna i film jest bardzo mocny, ale przede wszystkim nie muszę znowu oglądać gęby Małaszyńskiego, czy też Szyca :)... da się kręcić w Polsce dobre kino? Da się :)