PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=631979}
7,1 208 tys. ocen
7,1 10 1 208155
6,7 78 krytyków
Drogówka
powrót do forum filmu Drogówka

film Pana Wojtka to soczysty kawał kina na przyzowitym poziomie, dobre kreacje aktorskie, bardzo dobra gra, żeby nie rzec że świetna, zdjęcia i montaż również niczego sobie, patrząc na inne produkcje polskie ręce same składają się do braw, ale mam jeden podstawowy zarzut, za dużo jest w tym filmie brudu i nie chodzi o to, że ja jestem jakiś delikatny i chcę idealizować świat, zresztą niedawno oglądałem świetny rosyjski film "Ładunek 200", który też w pewnym momencie stał się wulgarny do granic możliwości, ale w tamtym filmie widz miał to dawkowane, dawkowane, a wtem cios w twarz i widz leżał na łopatkach, a tutaj widz był ciągle od samego początku do końca nawalany lewym prostym, aż do zamęczenia, żony grzmocące się na lewo i prawo, policjanci biorący w łapę, policjanci pijący, bzykający co się tylko da od koleżanek z pracy, żony kolegów, leśne dziewczyny aż po "ekskluzywne" burdelowe panienki, policjanci zamieszanie w śmierć kolegów z pracy, łapówkarstwo i przekręty sięgające wielkiej polityki, za dużo tego jak na tych kilku policjantów z "Drogówki", warto zobaczyć, ale na zachwyty według mnie nie zasługuje...

Getos

Mam podobne wrażenie, jak dla mnie trochę źle rozłożone akcenty. Nie jestem wewnątrz policji, może rzeczywiście TAK tam jest, ale obyłoby się bez tych kilku scen - szczególnie w początkowej fazie. Wystarczyłaby połowa z nich a i tak każdy by zrozumiał o co chodzi.
Za dużo było scen dla scen. Są jednak widzowie, którzy lubią takie rzeczy oglądać i tak tłumaczę nadmiar łopatologii na początku filmu. Ale mnie to nie wzięło.
Gdzieś od 30 minuty jest tylko lepiej i tak zostaje do końca.
Ogólnie jak najbardziej górna półka. Akurat taki był pomysł Smarzowskiego na ten film, zrealizował go konsekwentnie i precyzyjnie.
To, że średnio leży mi takie kino (szczególnie takie jak na początku filmu), jest już kwestią gustu a nie warsztatu reżysera. Potwierdził, że fachowiec z niego nie od parady. Dlatego czekam z niecierpliwością na kolejny film.