PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=325047}

Droga bez powrotu 2

Wrong Turn 2: Dead End
2007
5,6 29 tys. ocen
5,6 10 1 28668
5,0 7 krytyków
Droga bez powrotu 2
powrót do forum filmu Droga bez powrotu 2

Mam pytanie dla fanów. Możliwe, że taki wątek się już pojawił, ale szczerze, nie mam czasu i ochoty przeszukiwać forum pod kolejnymi częściami.

Jak rozumiem w 1 części deformacja była efektem kazirodztwa. W 2 części rodzinka mieszkała na skażonej ziemi i również rozmnażała się między sobą. Nie pamiętam zbytnio 3 części. Ale zdaje się, że w 4 i 5 pominięto ten wątek prześcigając się w pomysłach na coraz to bardziej makabryczne sposoby zabijania.

1 i 2 część dzieje się w tych samych lasach. 3, o ile pamiętam, również. Pytanie brzmi co z cz. 4 i 5 - czy są one powiązane z 1-3? Wskazuje na to fakt, że cz. 4 to "krwawe początki" a w 4 i w 5 cz. występują podobne stworki (trzej bracia). Nie wiem czy to tylko kopiowanie postaci z 1 cz. czy ich faktyczne losy sprzed 1(cz. 4 i 5). A może jakaś alternatywna rzeczywistość? ;) Natomiast cz. 2 to osobna historia innej rodziny?

Macie na ten temat jakieś informacje lub przypuszczenia?
Co sądzicie o tym, że seria powoli stała się czarną komedią i o tym, że (o ile można zrozumieć w jakimś stopniu, że są to "bezmózgie maszynki do zabijania") kanibale czerpią jakąś perwersyjną satysfakcję w wymyślaniu coraz to dziwniejszych tortur? Wiem, że w tego typu filmach nie powinno się doszukiwać logiki, ale mimo wszystko, uważam, że to trochę dziwne :)

użytkownik usunięty
Ling1983

W kolejnych częściach jest więcej krwi,żeby przyciągnąć widzów :) Chyba w każdych seriach,jest tak,że w kolejnej części jest coraz więcej krwi,do mnie to jakoś nie bardzo przemawia,no ale praktycznie zawsze tak robią :)

Wiem,że w drugiej części był Trzypalczasty a w pozostałych też,wiec nie wiem czy to osobna rodzinka.
Po za tym w pierwszej części tam na jakiejs przystani,był ten dziadek z dwójki.Czyli miał też chyba 'powiazania rodzinne'' z tymi trzema z pierwszej części.

A jeżeli chodzi o cz. 4.Było powiedzane,że ktoś znalazł ich w lesie.Po protu zrobili coś nowego xD O ile 1-3 lubię(chociaz najlepsza jet 1)to 4 i 5 dla mnie to porażka xD

ocenił(a) film na 6

Dzięki za wyjaśnienia :) Co do zwiększania ilości krwi, sądzę, że właśnie powoduje to w pewnych momentach wręcz śmieszność - scenarzyści nie pracują już nad pozytywnymi bohaterami, nie rozbudowują ich charakterów i historii jak w 1 cz., żeby chociaż trochę było ich żal, ale skupiają się właśnie nad poszczególnymi sposobami mordu - np. w 5 cz. jak, bodajże właśnie trzypalczasty, jeździ po boisku i głupio się rechocze ;)

Też mi się wydawało, że ten dziadek z 2 cz. może być tym z 1 cz., ale nie byłam pewna.

Zgadzam się, że 1-3 są ok. 4-5 już zalatuje komedią. Nie wiem czy takie były zamierzenia scenarzystów ;) I oczywiście zgadzam się, 1 cz. to jednak najlepsza część :)

użytkownik usunięty
Ling1983

Heh za wiele to nie wyjaśniłam,ale zawsze coś xd

A z ta krwią (i tutaj flakami xd) to też masz rację. Jednyka była najlepsza,bo miała klimat i trzymała w napięciu. a 2 i 3 też niby spoko,ale jednak skupiamy się na zabijaniu. A 4 i 5 to juz totalna rzez tylko ;)

ocenił(a) film na 6

Mam nową teorię ;) w 1. cz. byli trzej bracia - łucznik, trzypalczasty i ten najmniej charakterystyczny. Tak mi się wydawało, że ten ostatni pojawił się w 2 cz. Obejrzałam 3 cz. ponownie i teoria brzmi następująco:

2 cz. to losy 3-go z braci, który ma już rodzinkę. Stąd może pojawiać się dziadek z 1 cz.
3. cz., gdzie akcja toczy się dokładnie w tym samym miejscu, co cz. 1 (spalona wieża) opowiada losy trzypalczastego.
4. cz. pokazuje ich losy od dzieciństwa. A 5. chyba ciąg dalszy sprzed 1, 2 i 3 :)

Ostatecznie okaże się, że nic nie jest powiązane, a ja niepotrzebnie doszukuję się logiki w horrorkach klasy B xD

Ling1983

dziadek z 1 i 2 cz jest też w 5 tylko jest młodszy , nazywa się Maynard czy jakoś tak i on jest ojcem trzech braci .

ocenił(a) film na 8
Ling1983

na jednym z forum wrong turn jest napisane ze 4 cz. to historia rodzinki jak bylo na poczatku i wgl. Potem w piątce wzial ich pod adopcje maynard ( którego wysadzają w 2) i trzej bracia uciekaja z miasta Potem jest czesc 1 ze rodzinka zyje w lesie ale na koncu zostaja wysadzeni i przezyje tylko trzypalczasty. On w 2 cz. zakłada swoją familie i żyje z nią w lesie (aż i oni zostaja zmieleni) no i trzypalczasty bierze dziecko kolezanki pod swoje skrzydła i mamy cz. 3 w której zostaje pokonany !!!
( pokonany, nie zabity wiec mozemy liczyc na wrong turn 6 ) TADAAAA!!!

ocenił(a) film na 6
xidi

Dzięki za obszerne wyjaśnienia chrissie666 i xidi :))
"aż i oni zostaja zmieleni" xD ;)

Ling1983

Na stronce poświęconej Wrong turn opisana jest cała historia rodzinki. Tam pisze że ten dziadek czyli Maynard miał żonę i pracował w tej fabryce która była w drugiej części. Kiedy ją zamknęli Maynard stracił pracę. Ziemia na której mieszkali została skażona chemikaliami z fabryki dlatego wszyscy się wynieśli został tylko maynard i jego żona. Wkrótce urodziło im się pięcioro dzieci: trzej bracia oraz dwaj kanibale z 2 (ci którzy zostali zmieleni) . no i potem dzieją się wydarzenia z 4 potem 5 , 1 , 2 i 3.
Czytałam też że podobno w trójce trzypalczasty zostaje naprawdę zabity , a ten który załatwił tego gościa na końcu to jakiś inny mutant (???) nie wiem czy to prawda ale rzeczywiście
zapowiada się szósta część :)

ocenił(a) film na 6
chrissie666

Nie mogę się doczekać 6 :) ;)

Ling1983

Ja też :) podejrzewam że 6 może być kontynuacją piątki gdzie na końcu maynard i trzej bracia zabierają do auta dziewczynę z wydłubanymi oczami i odjeżdżają więc szóstka może pokazywać dalsze losy tej dziewczyny .
Nie wiem czy scenarzyści specjalnie tak zrobili ten film żeby widz musiał się wszystkiego domyślać :) 1 2 i 3 były ok ale 4 to porażka 5 jeszcze gorsza, mam nadzieję że jeżeli powstanie szósta część to będzie lepsza od dwóch poprzednich ;)

ocenił(a) film na 6
chrissie666

Generalnie 4 pomijam kiedy powracam do serii :D Było na tyle mało akcji, że nie muszę sobie jej przypominać :D