nie pozostawia obojętnym na wizje wielkiej inkwizycji i kościoła w XVIII wieku. Wspaniała rola Natalie Portman!!!!!!!
I Javiera Bardema:)
Ja filmem jestem bardzo hmm.. zauroczona.
Pierwszy raz naprawde zainteresowalam się na tym na czym bylam w kinie ze szkola, od tego czasu ogladalam go jeszcze z 3 razy na Canal + i w ogole mi się nie nudzi. WSPANIAŁY! :)
"Bardzo dobry" zgadzam się w zupełności. Film zawiera wątki historyczne, pokazuje działania kościoła i jego stosunek do ludzi nie spełniających jego oczekiwań. Natalie Portman pokazała się w tym filmie z jak najlepszej strony. Świetna aktorka.
przepraszam, inkwizycje, watki historyczne? ludzie, pewnie tez wierzycie w maximusa z gladiatora? akcja dzieje sie w czasie Wielkiej Rewolucji Francuskiej - XVIIIw. Organizcja jaka jest Inkwizycja (a raczej sw Oficjum, 'reaktywowane' bodajze przez papieza Pawla III) wystepuje od konca XVIw TYLKO na terenie Wloch. W Hiszpanii w XVIIIw Inkwizycji juz daaawno nie bylo.
Ale grunt to podeprzec swoja historyczna wiedze filmem fabularyzowanym :/
Inkwizycja w Hiszpanii działała od, 1480 do 1820, więc nie kłam głupcze! W tym filmie, są wątki historyczne, jeśli chodzi o inkwizycję i twórczość/zachowanie Goy.
moja droga. po pierwsze - troche kultury. po drugie - troche sie ogarnij, film jest filmem, a nie reprodukcja wydarzen historycznych.
po trzecie moze i do 1820r inkwizycja byla obecna w hiszpanii, ale tylko jako pewnego rodzaju jurysdykcja papiestwa, ktore w jakikolwiek sposob chcialo moc wplywac na herezje. zamiast psioczyc i czepiac sie 'filmoooofff' proponuje siegnac po jakikolwiek podrecznik do historii XIXw. - proponuje w tym wypadku Ludiwka Bazylowa.
chociaz ostecznie w wersji dla 'wiedzacych inaczej' propnuje wpisac haslo inkwizycja na chociazby wikipedii...