PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=214369}

Duchy Goi

Goya's Ghosts
2006
7,3 33 tys. ocen
7,3 10 1 32679
6,1 29 krytyków
Duchy Goi
powrót do forum filmu Duchy Goi

W moim odczuciu z jednej strony mamy pokazaną niegodziwą inkwizycję a z drugiej fałszywą rewolucję w której wielkie hasła jak "równość wszystkich ludzi" są rozmieniane na drobne, są tylko pustymi słowami (frazesami). Warto więc się zastanowić do czego może prowadzić rewolucja i do czego najczęściej prowadzi. Wielkie słowa rzucane np. przez socjalistów czy innych są tylko nic nie znaczącymi słowami. W wyniku dojścia do władzy zawsze wolność ludzi była rozmieniana na własne korzyści.
A jeśli chodzi o Inkwizycję i ogólnie katolików to w moim odczuciu nic się nie zmieniło, kościół może nie ma już takiej władzy ale dalej głosi swoje konserwatywne poglądy. Wielcy piewcy moralności, armia boga, ludzie którzy myślą że to właśnie oni mają rację w sprawach o których właściwie nie mają pojęcia. Nie zgodzę się nigdy żeby ktoś taki kierował moim życiem i mówił mi co jest dobre a co złe. Dla mnie każda religia to po prostu źródło wszelkiego zła które jest odpowiedzialne za większość zbrodni ludobójstwa. I powiedzcie mi teraz gdzie tutaj jest Bóg, gdzie współczucie i są zastąpione nienawiścią i prawem do osądzania ludzi(.......................)