PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=214369}

Duchy Goi

Goya's Ghosts
2006
7,3 33 tys. ocen
7,3 10 1 32649
6,1 27 krytyków
Duchy Goi
powrót do forum filmu Duchy Goi

Według mnie to dobry film, nie wiem czemu wszyscy (prawie) czepiają się Formana, wiadomo każdy spodziewa się po nim niezwykłego odkrycia jak przy "Lot nad kukułczym gniazdem", czegoś wow, a tymczasem ten film jest bardzo wartościowy, jak dla mnie. Ukazuje malarza, który własnie przemyka między swymi 'duchami', który je utrwala, nie na 'legalnych' obrazach jak inne osobistości, między innymi królową, to owe 'duchy' są tu główną postacią, ludzie wykolejeni, pokrzywdzeni, pozbawieni osobowości i życia, między innymi kobieta, którą gra Natalie Portman. Film pokazuje niemoc wobec niesprawiedliwości na tym świecie, niemoc wobec tego co działo się w Hiszpanii; to, że człowiek jest istotą podłą, zdolną do iście zwierzęcych zachowań, kierują nim zwierzęce namiętności i własne pobudki. Film nie jest tak okrutny przez estetykę, która mimo wszystko istnieje w filmie - piękne obrazy i muzyka. Widzę także paradoks ludzkiego losu> Tak widzę ten film ;)

ocenił(a) film na 7
dziewczynka_w_czerni

ładnie to napsiałas. Ale ja zgadzam sie z tymi, ktorzy krytykują. problem w tym ze materiał na film był znakomity. I na ekranie widać przebłyski wielkości, ale tym razem Forman i nie poradził sobie ze złozonościa scenariusza, a w jego filmie zapanowął chaos. Nie wiedział na jakim temacie się skupić. Momentami wrecz zapomina o samym Goi.