Dwadzieścia dziewięć palm

Twentynine Palms
2003
6,1 1,1 tys. ocen
6,1 10 1 1090
6,3 18 krytyków
Dwadzieścia dziewięć palm
powrót do forum filmu Dwadzieścia dziewięć palm

Fajny filmik, od razu przyszedł mi na myśl fantastyczny Gerry. Gdy zobaczyłem plakat (ten czerwony), pomyślałem że to będzie kolejny tani horror o motelu w którym ktoś zabija, później gdy już byłem w połowie filmu, pomyślałem że to takie lekkie, obyczajowe kino drogi, jednak końcówka zaskoczyła mnie totalnie, zszokowała i mentalnie wydymała :) Takiego zakończenia tej opowieści nigdy bym się nie spodziewał. Ktoś tu napisał że reżyser perfekcyjnie opanował sztukę bawienia się widzem. Zgadzam się z tym w 100%. Kilka razy sugeruje się nam delikatnie pewne rozwiązania, ale to tylko ślepe uliczki. Wszystko zmierza do happy endu aż tu nagle BOOOM! i dostajemy w pysk! :) Naprawdę kawał porządnego kina, rzecz jasna absolutnie nie dla masowego widza! Dla takiego widza film będzie tylko dwugodzinną reklamówką pięknego Hummera i amerykańskich pustkowi. Zresztą te dwa elementy bardzo mi się podobały. Żałuję że nie mieszkam w LA, że nie mam Hummera i kobiety, na pewno bym się wybrał w podobną podróż ale wziąłym ze sobą ze dwa pistolety i karabin :)

Ocena: 8/10 oraz chwilowe miejsce w "moje ulubione" :)