PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30701}
8,7 239 tys. ocen
8,7 10 1 238767
9,0 92 krytyków
Dwunastu gniewnych ludzi
powrót do forum filmu Dwunastu gniewnych ludzi

Świetny

ocenił(a) film na 10

Zasugerowałem się opiniami filmwebowiczów i postanowiłem obejrzeć.Na pierwszy rzut oka fabuła nie wydawała się specjalnie fascynująca.Hmm tak sobie myślę przez półtorej godziny dwunastu facetów będzie siedzieć w jednej sali i rozprawiać na temat winy jakiegoś chłopaka. Muszę jednak stwierdzić,że film jest po prostu genialny!Wspaniale zbudowano w nim napięcie, widz cały czas ogląda to z zapartym tchem, no i oczywiście genialne aktorstwo.No i proszę nie potrzebny był wielomilionowy budżet a co za tym idzie pościgi,wybuchy i ze setka trupów na ekranie.Ten obraz to naprawdę arcydzieło kina światowego a swoją drogą film stawia wiele pytań i podejmuje kwestie naprawdę ważne- 12 obcych mężczyzn spotyka się w małym pokoju, żeby decydować o życiu lub śmierci człowieka o którym tak naprawdę nic nie wiedzą czy to jest słuszne?Wydaję mi się że jest dzieło bardzo uniwersalne i w znacznym stopniu metaforyczne np. tytułowych 12 gniewnych ludzi czyżby nawiązanie do 12 apostołów?Bez wątpienia stawia zasadnicze pytanie czy człowiek ma prawo decydować o życiu lub śmierci drugiego człowieka?Cóż każdy sam musi odpowiedzieć na to pytanie, polecam i daję 10/10!

ocenił(a) film na 8
PitSmokinShit

Zgadzam sie z opinią poprzednika.
Wlasnie obejrzalam ten film, niby to nie zaden kryminal, nie zaskakuje tak bardzo na sam koniec bo stopniowo przysiegli zmieniali swoje zdanie i moznaby pomyslec ze wlasnie tak sie skonczy, a moim zdaniem zajebisty film, od pierwszych minut mnie wciagnal, uwazam tez ze gra aktorska byla swietna jak na tamte czasy, to 1957 rok, a naprawde sie aktorzy postarali:) Ja tak samo jak poprzednik w doborze filmow kieruje sie zazwyczaj ocena na filmweb, iloscia glosow i opinia ludzi. Nie zawiodlam sie ani troche, ocena w pelni zasluzona. 12 osob, ktore w ogole sie nie znaja, tylko ich rozmowa. Tylko tyle a film świetny. Polecam!

ocenił(a) film na 9
PitSmokinShit

Trochę kulejące na tej stronie jest to, że stare filmy mają zawyżone z reguły oceny, za to że "są stare". A może mi się jedynie wydaje.. Film rzeczywiście bardzo dobry, ale na 10 nie zasługuje. O ile pomysł i tematyka filmu były Super, to już samo wykonanie nie zachwycało do końca. Chodzi mi o przewidywalność kolejnych scen i to już od samego początku. Ja daje 9....

lukasz471

Przewidywalność kolejnych scen? być może to moja wyobraźnia kuleje, ale nie wiem w jaki sposób dało się przewidzieć, że za chwilę wyciągnie kolejny nóż? w jaki sposób przewidziałeś, że z 12 gniewnych pozostanie na końcu jeden, i to TEN?
ja uważam, że film całościowo zaskakuje w większości momentów. ok, ma słabości, momenty w których najchętniej przewinąłbym film o te dwie minuty. ale obraz, który się wyłania i problem który prezentuje, może go po prostu nie doceniasz?: )