Jak powyżej - dlaczego taki film, który potrafi zaczarować widza bez efektów specjalnych, jest poza TOP 100 :( ??
Bo wiekszosc ludzi to debile ktore wolą tanią komerche? Dla takich dzieł jak ten film żadne top100 i inne pierdoły sie nie liczą. Film nie musi być popularny i na topie żeby był genialny. To jest arcydzieło światowego kina, darujmy sobie rankingi na jakims tam filmwebie. 10/10 ode mnie
Bo nie jest tak popularny wśród głosujących jak pozostałe filmy. Te topki to zwykłe rankingi popularności, nie "wielkości" filmów.
Niby tak, ale z drugiej strony jeżeli film znajduje się w TOP 100 to zaciekawia widza - takie "Kurczę, tego nie widziałem, a jest w TOP 100. To moze być dobre." i oglądnie to. A jak jest nawet na 102 miejscu to tak dobrze nie ma ;/ Ode mnie również 10/10
Dzisiaj widziałem ten film drugi raz. Za pierwszym razem dałem 9/10. Gdy obejrzałem go teraz, raptem kilka miesięcy później wzbudził we mnie wiele emocji. A to przecież film gdzie gra raptem 12 osób, nie liczę strażnika, sędziego... Geniusz tego filmu polega na ukazaniu ludzkich emocji. 12 mężczyzn zamkniętych razem w jednym pokoju.
Akcja toczy się tyle ile trwa film, co jest rzadko spotykane. Niby co się tam może dziać? 12 ludzi w jednym pomieszczeniu? Nudy raczej. A tu niespodzianka, ten film wzbudza wielkie emocje, przynajmniej we mnie wzbudził. Naprawdę wielkie kino.
Może moje inne 10/10 nie są taką klasyką, ale uważam, że ten film nie powinien wypaść z top100, bo on jest potrzebny. On jest potrzebny w czasach ludzi, którzy chodzą do kina, żeby pojeść popcorn. Myślę, że gdybym spytał znajomych czy widzieli ten film, to może ze dwie osoby odpowiedziałyby, że tak. A to naprawdę film, który trzeba zobaczyć.
W pełni się zgadzam z Twoją opinią.
Chciałbym jeszcze tylko dodać, że za małą popularnością tego filmu(sam napisałeś że gdybyś spytał znajomych czy widzieli ten film to może znalazły by się z dwie osoby - w moim przypadku jest podobnie) według mnie stoją także stacje telewizyjne - no bo kiedy ten film leciał w jakiejś polskiej stacji telewizyjnej? A taki "Kevin sam w domu"(nie żebym obrażał fanów tej komedii) leci dosłownie co roku. A znalazł bym też inne filmy, które są puszczane równie często.
Dzisiaj drugi raz leciał na Ale kino! Dlatego go obejrzałem. Pierwszy raz oglądałem na komputerze, żeby nie było, że moje zainteresowanie film zawdzięcza tej stacji.
To miło wiedzieć, że leciał, trochę się spóźniłem ;/ Ale ja też go widziałem na komputerze pierwszy raz. Z tym, że to nadal nie to - ile osób ma Ale kino! ? Taki film powinien raz na jakiś czas być puszczany albo w telewizji publicznej albo chociaż na bardziej popularnych stacjach. Pozdrawiam.
Ja również dzisiaj obejrzałem drugi raz ten film na Ale kino. Pierwszy raz ten film widziałem rok temu i pomimo, że dałem 10/10 nie sadziłem, że za drugim razem film mi się bedzie tak podobał i , że będe go oglądał z tak wielkim zainteresowaniem. Jak opowiadam znajomym, że ponad 90 procent filmu dzieje się w jednym pomieszczeniu i , że gra tam 12 osób to nawet moje wielkie rekomendacje nie pozwalają przekonac do tego filmu a WARTO!!
No bo tak naprawdę nie jest łatwą rzeczą wytłumaczenie na czym polega wspaniałość tego filmu. Jakbym usłyszał od kogoś, że cała akcja filmu dzieje się w jednym pokoju i jest tylko 12 bohaterów, to nie wiem czy bym się skusił;) A, tak jak napisał mój przedmówca, WARTO.
Film powrócił na nowo do pierwszej setki. I tak powinno zostać - miejsce "12 gniewnych ludzi" jest w TOP 100 :D