Jednak nie bardzo mogę zrozumieć, dlaczego jest tak wysoko w rankingu.
Skoro jest bardzo dobry, to jaką dasz ocenę? 7, 8, 9? Jeśli dasz osiem lub dziewięć za bardzo dobry film to mieścisz się w średniej 8,7/10. A więc sam swoją oceną sprawiasz, że jest wysoko ;) no chyba, że dasz 7 :P
Skazani na Shawshank na 1, Nietykalni na 3, a Zielona Mila na 4 - to dopiero niezrozumiałe :D Ale już dawno przestałem zwracać uwagę na te rankingi. Jednak cieszę się, że Dwunastu jest tak wysoko, bo dzięki temu więcej osób pozna ten film.
No z drugiej strony racja, ale mówiąc szczerze jestem poważnie zdziwiony, jak to możliwe, że w tych czasach i pośród takich filmów jak Nietykalni (czyli bóstwo filmwebu), czy Shawshank Redemption, WPierścieni etc. znajduje się taki: Dwunastu gniewnych ludzi. Nie wiem jak wam się wydaje, ale jakoś mi to nie pasuje do tego rankingu, a raczej do ludzi, którzy oceniają filmy. No bo to w sumie taka dziwna odmiana, że film z 1957 jest w pierwszej 10.... Nie mówię, że jest on zły, bo mi się podobał i 8 spokojnie poleciała, ale nadal mi to nie pasuję (szczególnie do światopoglądu, jaki teraz rządzi i zasad oceny, czyli jak jest 9 to wystawię 9, no bo tak wypada).
Pozdrawiam!
Film jest bezbłędny, kompletny.
Biorąc pod uwagę top 10 Filmweb, jest to jedyny film, który, moim zdaniem, zasługuje na swoją pozycję.