PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30701}
8,7 239 tys. ocen
8,7 10 1 238767
9,0 92 krytyków
Dwunastu gniewnych ludzi
powrót do forum filmu Dwunastu gniewnych ludzi

Witam jak w tytule poszukuje innych ciekawych filmów, które jak to arcydzieło rozgrywa się na małej przestrzeni. Zaznaczam, że widziałem już pieskie popołudnie, Pogrzebany, Telefon i właśnie to.

użytkownik usunięty
gregory97

Rzeź Polańskiego.

użytkownik usunięty
gregory97

Wyrok w Norymberdze, Sunset Limited, Człowiek z Ziemi, Cube

gregory97

Sleuth 2007

ocenił(a) film na 10
lukasbodzio1

Dzięki

gregory97

"Anioł zagłady" Bunuela

ocenił(a) film na 9
gregory97

"Lina"/"Sznur" Hitchcocka - jeden z moich ulubionych

ocenił(a) film na 10
buongiorno_principessa

A przypadkiem nie znacie filmu , jak ludzie Hitlera dyskutowali o dalszych losach Żydów ? W podobny sposób zrealizowany jak 12 Gniewnych .Bardzo wdzięczny byłbym za odpowiedź

ocenił(a) film na 10
MrHanzfull

'' Konferencja w Wannsee'' (1984), ale muszę się przyznać, że filmu nie oglądałem jeszcze. Film jest trudny do zdobycia.

MrHanzfull

nowszą wersją opowiadającą o tym samym jest "Conspiracy"; świetna produkcja BBC z dobrze dobranymi aktorami ;)

ocenił(a) film na 10
almost_dead

Potwierdzam kiedyś na TVP1 /2 leciał

ocenił(a) film na 10
almost_dead

Mistrzowski film, polecam bardzo. Obejrzałam wiele filmów o tematyce holokaustu, jednak ten mocno do mnie trafił przez ten brak przejęcia.. To wszystko było takie.. normalne. Rewelacja!

ocenił(a) film na 9
MrHanzfull

"Ostateczne rozwiązanie", genialny film, jeden z najlepszych jakie widziałam. Gdy obejrzałam go pierwszy raz byłam w szoku, jak można w tak bezduszny sposób kalkulowac śmierc milionów osób... nie ma w filmie żadnej akcji, ale mimo to robi wrażenie i na długo zapada w pamięć

ocenił(a) film na 9
gregory97

Myślę, że Harakiri/Seppuku Kobayashiego może zaliczać się do tego grona.

gregory97

Budka telefoniczna

68mustang

Mam pytanie w związku [być może] z tą budką. Jako dziecię widziałam taki okropny [chyba włoski] film: w budkach telefonicznych zatrzaskują się ludzie, nie mogą się z nich wydobyć i w nich dogorywają [wywożeni najpierw w tych budkach gdzieś]. Kojarzysz coś takiego?

litera232

hmm... Być może chodzi Ci o hiszpański film La Cabina z 1972. (http://youtu.be/JFeERCVkAPg) Sprawdź :)

gregory97

Może nie tyle co w jednym pomieszczeniu, ale też o rozprawie sądowej itp. - "Ścieżki chwały" z 57 roku.

Ewentualnie niemiecki film "Eksperyment". Naukowcy wyodrębniają w laboratorium grupę 20 ludzi, których poddają badaniom. 12 z nich ma odgrywać role więźniów, 8 strażników.

Marilee_chan

"Moon" z Samem Rockwellem i "127 godzin" z Jamesem Franco :) Ciężko to zestawić z "12 gniewnymi ludźmi", ale oba są naprawdę dobre jak na dzisiejsze realia, które w 80% zioną tandetnymi i bezwartościowymi filmami, niestety...

ocenił(a) film na 8
Marilee_chan

Bardziej od realizacji kinowej polecam zobaczyć oryginalny dokument (jest dostępny na youtube), a przynajmniej od niego zacząć. Niemiecki film jest nieco przerysowany, a portrety psychologiczne nieco mniej realistyczne. Trzeba szukać pod: stanfordzki eksperyment więzienny.

Stokrotek

Film jest nawet bardzo przerysowany, jednak mimo wszystko niezły.

ocenił(a) film na 8
Marilee_chan

Przyznaję :) I żeby poznać prawdę historyczną i realny eksperyment trzeba sięgnąć do źródła :) Od niego lepiej zacząć, przynajmniej według mnie.

Stokrotek

Tak jest lepiej we wszystkich przypadkach...:)

ocenił(a) film na 9
gregory97

sunset limited

gregory97

"Telefon".

ocenił(a) film na 10
Evangarden

"Zaznaczam, że widziałem już pieskie popołudnie, Pogrzebany, --------->TELEFON<--------- i właśnie to"
eh...

jankotelegazeta23

Umknęło mi to, przepraszam.

ocenił(a) film na 10
Evangarden

Nic nie szkodzi, następnym razem postaraj się być bardziej spostrzegawczy :)

jankotelegazeta23

Druga część tego zdania miała być pogardliwa, czy tylko tak wygląda?

ocenił(a) film na 10
Evangarden

Nie bój nic, nie ma tutaj żadnego podtekstu.

ocenił(a) film na 10
Evangarden

Widziałem jak na razie sunset limited i muszę przyznać, że jest świetny.

ocenił(a) film na 10
gregory97

dodałbym jeszcze Exam i Bunkier

ocenił(a) film na 10
gregory97

saw 1, tozsamosc na podstawie ksiazki kinga, cos by sie jeszcze znalazlo

ocenił(a) film na 10
sergiusz007

Zgadzam się - pierwsza część piły była świetna. Jednak nie dzieje się ona przez CAŁY CZAS w jednym miejscu :) I tak ode mnie autorze tematu - możesz zerknąć też na Cube, chociaż przyznam szczerze, że mnie nie zachwycił ;)

użytkownik usunięty
ka_and

Speed dzieje się w większości w jednym miejscu, tyle, że to "miejsce" jeździ na kółkach :)

ocenił(a) film na 9
gregory97

'dogville' larsa von triera... dlugi i przytlaczajacy, ale warto. podobnie w jednym miejscu powininna rozgrywac sie akcja filmu 'kamienne niebo', niestety nie widzialam jeszcze, wnioskuje na podstawie ksiazki, na podstawie ktorej powstal (ten sam tytul)

ocenił(a) film na 8
gregory97

Kotka na gorącym,blaszanym dachu.Świetna rola Paula Newmana.Moim skromnym zdaniem,nawet lepszy niż Dwunastu gniewnych ludzi.Polecam

ocenił(a) film na 8
gregory97

W sumie przyszło mi teraz do głowy jeszcze:"Atak na posterunek","Bunkier" i "Plan doskonały".

ocenił(a) film na 8
flaga87

Przypomniały mi się jeszcze: "4 pokoje","Wyspa skazańców" oraz "Nieznani".

ocenił(a) film na 10
gregory97

Dodałbym jeszcze Gosford Park, tam miejscem akcji jest pałac (pomijając krótką scenę polowania na bodajże bażanty). Można by też było wziąć pod uwagę "Diabła", ale tam już jest dużo więcej przeniesienia akcji w różne miejsca, jednak główny wątek i tak krąży wokół windy, gdzie są uwięzieni bohaterowie. "Osada" Shyamalana w sumie też dzieje się w odizolowanym miejscu, ale chyba nie o ten rodzaj jednej lokacji chodziło;) Jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę

ocenił(a) film na 9
gregory97

Wściekłe Psy, oprócz retrospekcji prawie wszystko rozgrywa się w magazynie.

ocenił(a) film na 10
gregory97

Polecam "Test"

ocenił(a) film na 10
gregory97

W "Windzie"(2008) samo miejsce akcji prawie się nie zmienia, ale jest wiele wspomnień głównych bohaterów, które odbywają się poza tytułową windą.

adas_demolka

Błagam pomóżcie. Był taki film podobny trochę do tego. Ze koleś mieszkał na wiosce i jakieś przekręty robił i policja go ścigała i nagle dostał list, że będzie ławnikiem, i tez wszyscy byli jednogłośni tylko on jeden się nie zgadzał i tez wszystkich przekonywał i przekonał na koniec ale chyba coś zagmatwał. Proszę, jeśli pamiętacie to dajcie tytuł; )

ocenił(a) film na 8
Matusek17

Może chodzi o "Ławę przysięgłych"?

flaga87

nie, niestety to nie ten film; (

ocenił(a) film na 9
gregory97

Glengarry Glen Ross, nie wiem czemu jeszcze nikt tego klasyka nie podał

gregory97

Taśma

ocenił(a) film na 10
gregory97

"Rzeź" Polańskiego

ocenił(a) film na 10
gregory97

Od siebie dodam - oczywiście film o tym samym tytule z Jackiem Lemmonem, jak i film, który teraz (nawet nie wiem czemu) leci w tv - "Ława przysięgłych" z Hoffmanem.

ocenił(a) film na 9
Lancasterrr

http://www.filmweb.pl/Interview