Witam jak w tytule poszukuje innych ciekawych filmów, które jak to arcydzieło rozgrywa się na małej przestrzeni. Zaznaczam, że widziałem już pieskie popołudnie, Pogrzebany, Telefon i właśnie to.
A przypadkiem nie znacie filmu , jak ludzie Hitlera dyskutowali o dalszych losach Żydów ? W podobny sposób zrealizowany jak 12 Gniewnych .Bardzo wdzięczny byłbym za odpowiedź
'' Konferencja w Wannsee'' (1984), ale muszę się przyznać, że filmu nie oglądałem jeszcze. Film jest trudny do zdobycia.
nowszą wersją opowiadającą o tym samym jest "Conspiracy"; świetna produkcja BBC z dobrze dobranymi aktorami ;)
Mistrzowski film, polecam bardzo. Obejrzałam wiele filmów o tematyce holokaustu, jednak ten mocno do mnie trafił przez ten brak przejęcia.. To wszystko było takie.. normalne. Rewelacja!
"Ostateczne rozwiązanie", genialny film, jeden z najlepszych jakie widziałam. Gdy obejrzałam go pierwszy raz byłam w szoku, jak można w tak bezduszny sposób kalkulowac śmierc milionów osób... nie ma w filmie żadnej akcji, ale mimo to robi wrażenie i na długo zapada w pamięć
Mam pytanie w związku [być może] z tą budką. Jako dziecię widziałam taki okropny [chyba włoski] film: w budkach telefonicznych zatrzaskują się ludzie, nie mogą się z nich wydobyć i w nich dogorywają [wywożeni najpierw w tych budkach gdzieś]. Kojarzysz coś takiego?
hmm... Być może chodzi Ci o hiszpański film La Cabina z 1972. (http://youtu.be/JFeERCVkAPg) Sprawdź :)
Może nie tyle co w jednym pomieszczeniu, ale też o rozprawie sądowej itp. - "Ścieżki chwały" z 57 roku.
Ewentualnie niemiecki film "Eksperyment". Naukowcy wyodrębniają w laboratorium grupę 20 ludzi, których poddają badaniom. 12 z nich ma odgrywać role więźniów, 8 strażników.
"Moon" z Samem Rockwellem i "127 godzin" z Jamesem Franco :) Ciężko to zestawić z "12 gniewnymi ludźmi", ale oba są naprawdę dobre jak na dzisiejsze realia, które w 80% zioną tandetnymi i bezwartościowymi filmami, niestety...
Bardziej od realizacji kinowej polecam zobaczyć oryginalny dokument (jest dostępny na youtube), a przynajmniej od niego zacząć. Niemiecki film jest nieco przerysowany, a portrety psychologiczne nieco mniej realistyczne. Trzeba szukać pod: stanfordzki eksperyment więzienny.
Przyznaję :) I żeby poznać prawdę historyczną i realny eksperyment trzeba sięgnąć do źródła :) Od niego lepiej zacząć, przynajmniej według mnie.
"Zaznaczam, że widziałem już pieskie popołudnie, Pogrzebany, --------->TELEFON<--------- i właśnie to"
eh...
Zgadzam się - pierwsza część piły była świetna. Jednak nie dzieje się ona przez CAŁY CZAS w jednym miejscu :) I tak ode mnie autorze tematu - możesz zerknąć też na Cube, chociaż przyznam szczerze, że mnie nie zachwycił ;)
Speed dzieje się w większości w jednym miejscu, tyle, że to "miejsce" jeździ na kółkach :)
'dogville' larsa von triera... dlugi i przytlaczajacy, ale warto. podobnie w jednym miejscu powininna rozgrywac sie akcja filmu 'kamienne niebo', niestety nie widzialam jeszcze, wnioskuje na podstawie ksiazki, na podstawie ktorej powstal (ten sam tytul)
Kotka na gorącym,blaszanym dachu.Świetna rola Paula Newmana.Moim skromnym zdaniem,nawet lepszy niż Dwunastu gniewnych ludzi.Polecam
W sumie przyszło mi teraz do głowy jeszcze:"Atak na posterunek","Bunkier" i "Plan doskonały".
Dodałbym jeszcze Gosford Park, tam miejscem akcji jest pałac (pomijając krótką scenę polowania na bodajże bażanty). Można by też było wziąć pod uwagę "Diabła", ale tam już jest dużo więcej przeniesienia akcji w różne miejsca, jednak główny wątek i tak krąży wokół windy, gdzie są uwięzieni bohaterowie. "Osada" Shyamalana w sumie też dzieje się w odizolowanym miejscu, ale chyba nie o ten rodzaj jednej lokacji chodziło;) Jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę
W "Windzie"(2008) samo miejsce akcji prawie się nie zmienia, ale jest wiele wspomnień głównych bohaterów, które odbywają się poza tytułową windą.
Błagam pomóżcie. Był taki film podobny trochę do tego. Ze koleś mieszkał na wiosce i jakieś przekręty robił i policja go ścigała i nagle dostał list, że będzie ławnikiem, i tez wszyscy byli jednogłośni tylko on jeden się nie zgadzał i tez wszystkich przekonywał i przekonał na koniec ale chyba coś zagmatwał. Proszę, jeśli pamiętacie to dajcie tytuł; )
Od siebie dodam - oczywiście film o tym samym tytule z Jackiem Lemmonem, jak i film, który teraz (nawet nie wiem czemu) leci w tv - "Ława przysięgłych" z Hoffmanem.