Od jakiegoś czasu zastanawiam się kiedy ten film był ostatnio w tv i wydaje mi się, że mnóstwo
czasu minęło od ostatniej emisji. Znając życie to jeszcze kilka lat się poczeka. Co ciekawe to nie
tylko ten film, ale również inne z czołówki filmwebu "Pulp Fiction", "Mechaniczna pomarańcza" czy
"Łowca jeleni". Nie pamiętam tych tytułów w ogólnopolskich kanałach w ostatnich latach.
Leci często na TCM. Choćby jutro 21. 02. 2013r. o godzinie 19:05 właśnie na Turner Classic Movies.
Dzięki za odpowiedź. Sprawdziłem w programie i jest rzeczywiście jutro w TCM. Szkoda, że niestety nie mam tego kanału, tam lecą dobre filmy sprzed lat. Będę musiał poczekać na ten film w bardziej "popularnej" stacji.
Cóż, znaczny ogół dzisiejszego społeczeństwa nie jest zbyt wybredny, co do filmów. Większość woli obejrzeć wieczorem jakąś lekko komedyjkę okraszoną prymitywnym humorem, aniżeli takie perełki kinematografii jak wymienione przez Ciebie "Mechaniczna pomarańcza", "Łowca jelenii", "Pulp Fiction". Ostatnimi czasy zauważyłem również niewybaczalną (przynajmniej dla mnie) "aberrację". Mam na myśli tutaj dzielenie dłuższych filmów na dwie części, czego dopuściło się ostatnim razem TVP2, przecinając "Dawno temu w Ameryce" na dwoje i informując widzów o tym, że emisja "drugiej części" będzie miała miejsce za tydzień. Moim zdaniem jest to beznadziejny zabieg, no ale TV jest przeznaczona do masowej konsumpcji... W efekcie takiego dziwacznego traktowania ludzi w dwudziestegopierwszym wieku bezwolnie nasuwa mi się następująca konkluzja: klasykę trzeba aplikować NAM w mniejszych dawkach abyśmy się zbytnio nią nie przemęczyli. A z tej konkluzji wynika jeszcze jedna konkluzja: stacje telewizyjne biorą nas za debili, jednostki podatne na dekoncentrację, nie potrafiące ogarnąć umysłem fabuły, które rozciąga się do okresu znacznie dłużego, aniżeli 130 min.
Tak, to niestety prawda. Ktoś podjął się głupiej decyzji bo pamiętam, że kilka miesięcy temu w TVP 1 "Dawno temu w Ameryce" był w całości, ale to "pomysł" zaczerpnięty chęcią zysku i lepszej widowni. Beznadziejny według mnie bo w odcinkach to można serial emitować a nie film. Tak samo jak od wielu lat w Polsacie "Titanic" ma dwie części.
Całkowicie się zgadzam. Aczkolwiek jest też druga strona medalu. Niestety większość moich znajomych, gdyby usłyszała, że mają oglądać film, który trwa ładnie ponad 3 godziny i w dodatku jest "stary", to nie obejrzeliby go. Media przystosowują się też pod społeczeństwo. XXI wiek jest zbyt bardzo podatny na rozrywkę. Mało osób oglądając film chce go zrozumieć. Jestem przedstawicielem tego młodego pokolenia, chodzę do liceum, martwi mnie to, co się dzieje. Osoby, które widziały "Łowcę Jeleni" byłbym w stanie policzyć na palcach jednej ręki. Teraz liczy się tylko komercja, komercja i jeszcze raz komercja.
Zupełnie inaczej jest w przypadku TVN. No fakt również podzieliło Ben Hura czy Przeminęło z wiatrem na 2 części, ale leciały przecież pod rząd. Pamiętam jak kiedyś TVP puszczało Jak rozpętałem II wojnę światową, która puszczała ten film co tydzień po jednej części i jedna była kolorowa, druga czarno-biała. Bez sensu.
I tak ma wyglądać misja kulturalna Telewizji Publicznej. Oczywiście lepiej jest wyemitować jakieś debilne show taneczno - śpiewalno - popisowe z "gwiazdami" naszego "szołbizu" na czele.
Łowca Jeleni w połowie roku 2011 na Zone Europa, Pulp Fiction na początku 2010 na Ale Kino, a Mechaniczna Pomarańcza... no cóż tego filmu w telewizji nawet wśród takich stacji jak Zone Europa (dziś CBS Europa) czy Ale Kino ciężko szukać (z tego co znalazłem wynika że był to 2006 rok na Ale Kino), a co dopiero mówić o tych "głównych" kanałach.
Z tego co pamiętam to na Ale Kino był dokument o "Mechanicznej Pomarańczy". Pytałem znajomych czy kojarzą emisje tego filmu w tv. Większość odpowiedziała, że nie a reszta nawet nie kojarzyła tego filmu. Za jakiś czas nastanie w Polsce telewizja cyfrowa. Szkoda, że nikt nie pomyślał nad wydaniem (chociaż jednego) pełnego kanału filmowego kosztem innego programu na tych multipleksach. Coś jak MGM, TCM czy podane przez Ciebie stacje.
Nie puszczają tych pięknych filmów bo wiedzą że 95% widzów to deebile którzy oglądają "Trudne Sparawy" jarając się mięsnym jeżem i słuchają wieśniaka T. Necika.
I się dziwić że ludzie wchodzą na kinomaniak tv i ściągają piraty skoro w TV lecą non stop szybcy i wściekli i chamskie transformersy
No tak, w TV praktycznie cały czas to samo. Dziwię się się jak można te pierdoły oglądać. Jeszcze konkurencja to kopiuje i dziadostwo rośnie jak grzyby po deszczu.
Ja nie narzekam na TV bo tam ciagle lecą interesujące filmy, ale trzeba potrafić szukać. TVN 7 ostatnio wyemitowało pare klasykow z lat 30-60