PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30701}
8,7 239 tys. ocen
8,7 10 1 238767
9,0 92 krytyków
Dwunastu gniewnych ludzi
powrót do forum filmu Dwunastu gniewnych ludzi

Mistrzostwo

ocenił(a) film na 9

Psychologiczny film. Bardzo mądry, poruszający. Jak dla mnie rewelacja.

ocenił(a) film na 8
Julia_41

psychologicznie mistrzostwo, to fakt. Rowniez oceniam na rewelacje.

użytkownik usunięty
dzikudzina

Przeczytałam "pouczający" i niech tak zostanie, do tego chcę się odnieść. Dla mnie nigdy nie chodziło w tym filmie o sąd, sprawiedliwość itd. a bardziej o kwestie psychologiczne: kiedy i dlaczego jesteśmy krytyczni i surowi wobec innych? Kiedy najbezwzględniej oceniamy? Krzywdzeni krzywdzą - o tym jest moim zdaniem ten film. Moja ulubiona postać i w moim odczuciu główna postać - ten przysięgły najbardziej gniewny - zwróćcie uwagę, jak jest rozmiękczany. Zaczyna się od jego agresji a kończy się na tym, że nosi w sobie nie wybaczone urazy. Moim zdaniem największym atutem filmu jest właśnie warstwa psychologiczna. Każdy z przysięgłych niesie jakąś historię osobistą, jest jakims typem człowieka, ale ja najbardziej utożsamiam się z Lee J. Cobbem, choć w życiu bywałam zapewne każdym z tych sędziów. Najbardziej pouczjące jest dla mnie właśnie to, co wyniosłam z tego filmu, że nie należy się bać tych najgłośniejszych, tych ryczących, tych wściekłych, bo oni są zranieni po prostu.

ocenił(a) film na 10
Julia_41

Coś niezwykłego:) Tak właśnie powinno wyglądać kino. Mniej pościgów i strzelanin, a za to niesamowity scenariusz, genialne dialogi i bardzo dobrzy aktorzy. A do tego film porusza wiele istotnych problemów, które są uniwersalne i pomimo upływu lat, nadal aktualne:)

ocenił(a) film na 9
Letrin

tak. Pokazuje ludzką bezduszność. Jak łatwo wydać sąd, skazać innych na śmierć. Z lenistwa, czystego egoizmu. Film już stary, ale jak widać ludzie się nie zmieniają nadal często tak bywa. Porusza i pobudza emocje mimo, że akcja toczy się w jednym i tym samym miejscu i jest tylko dwunastu bohaterów. Więcej takich filmów! A nie tylko z sztucznymi, komputerowymi efektami kompletnie mało realne sytuacje.

ocenił(a) film na 8
Julia_41

ten film to mistrzostwo dlatego, ze akcja dzieje się w 1 pomieszczeniu, polega na rozmowie kilkunastu osob, gdyby ktos mi nakreslil taki obraz filmu zanim bym go obejrzala w życiu bym po niego nie sięgnęła:) a od tego filmu nie da się oderwać(dodatkowo jest ma juz tyle lat). To własnie czyni go mistrzostwem kinematografii.