PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30701}
8,7 239 tys. ocen
8,7 10 1 238767
9,0 92 krytyków
Dwunastu gniewnych ludzi
powrót do forum filmu Dwunastu gniewnych ludzi

mam ponad dwadzieścia kilka lat i boleję że nigdy nie widziałem tego filmu wcześniej i
został mi polecony dopiero przez filmweb w rekomendacjach. Jest tak dobry że mógłby
lecieć co roku w tzw. telewizjach misyjnych TVP ale nigdy nie słyszałem żeby leciał w
godzinach normalnej oglądalności... bo te telewizje po prostu misyjnymi nie są.

Świetny. Na początku pomyślałem że to nie film, tylko sam scenariusz, bowiem całość
odbywa się w zamkniętym pomieszczeniu, ale kadry i symbolika w odpowienio
zrytmizowanym czasie świadczą o kinowym języku. Aktorzy rewelacyjnie wcielili się w
postacie, (choć za dużo było podchodzenia- co tworzyło napięcie ale wyglądało jakby
zaraz miało dojść do bójki) to nie wyczułem fałszu... eh szkoda że tak rzadko ogląda się tak
dobre filmy.

ocenił(a) film na 10
zbyncom

w 100% zgadzam sie z tobą ten film powinni puszczać w TV żeby każdy mógł zobaczyć takie wspaniałe kino 10/10

ocenił(a) film na 7
zbyncom

A moim zdaniem film jest niezły ale nie popadam w huraoptymizm. Znakomita gra aktorska jest nie do podważenia, każda z kreacji ukazuje inny typ człowieka( podobni do siebie byli tylko dwaj panowie którzy dużo krzyczeli), podobała mi się gra zwłaszcza pana w okularach. Faktycznie też nie nudziłem sie ani przez chwile(no może poza samym poczatkiem, nim rozgorzała dyskusja). Zostałem też zmanipulowany, na poczatku zastanawiałem sie: 'ciekawe jak Fonda przekona ławników do zmiany zdania, przeciez chłopak jest winny to oczywiste', a potem, wraz z argumentami przytaczanymi na obronę przekonywałem się ze uniewinnienie chłopaka jest słuszną decyzją( na swoją obronę moge dodac ze nie znałem wszystkich faktów takich jak niepełnosprawność staruszka czy słaby wzrok sąsiadki). Film jednak nie jest z gatunków tych, o których myśli sie jeszcze długo po zakończeniu filmu, a takie właśnie preferuje.
Podsumuje:
na +:
-znakomita gra aktorska
-ukazanie różnych typow osobowosci
-mimo braku akcji, trzyma w napieciu i 'wciąga' widza
na -:
-bardzo przewidywalny
-nie powoduje refleksji
Oceniam: 7/10

PS; ogladalem kiedys w tvn Detektywa Monka, jeden z odcinków jest oparty własnie na tym filmie:)

ocenił(a) film na 10
zbyncom

Jak wyżej. Film trzymający w napięciu ze świetną grą aktorów, bardzo realistycznymi dialogami i analizą okoliczności morderstwa. I to wszystko ujęte w zaledwie 96 minutach. Przez cały film myślałem że ten zaraz temu przywali, ten na nim rozwali krzesło, a innego przypalą petem :D Świetnie wykreowane postacie, myślące logicznie, dążące krok po kroku do udowodnienia swojej racji. Każdy miał coś do powiedzenia, inny mniej, a inny więcej. Po prostu mistrzostwo... 10/10