PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30701}
8,7 239 tys. ocen
8,7 10 1 238783
9,0 92 krytyków
Dwunastu gniewnych ludzi
powrót do forum filmu Dwunastu gniewnych ludzi

Podejrzenie

ocenił(a) film na 10

Obejrzałem dzisiaj ten film i naprawdę bardzo dobry jest zgadzam się z większościami komentarzy o nim ale zastanawia mnie jedna rzecz gdy mówią o tym jak chłopak krzyczał "I kill you" to pada takie z twierdzenie że chłopak w ogóle nie mówi po angielsku a sąsiad z dołu słyszał "I kill you" więc to trochę podejrzane ? ale to tylko moje przypuszczenia :)

Martini275

jakoś nie usłyszałem żeby któryś z nich tak stwierdził, poza tym oni mieszkali w USA wiec musieli choć trochę znać język ang.

ocenił(a) film na 10
Destr0

Też zauważyłem ten komentarz o tym, że chłopak nie zna nawet angielskiego. Myślę jednak, że to nie był argument a jedynie rasistowska uwaga których nie brakowało w wypowiedziah niektórych ławników.
btw film genialny i ponadczasowy. Od 1 do ostatniej sekundy oglądałem z zaciekawieniem .

ocenił(a) film na 10
Martini275

Właśnie obejrzałem ten film pierwszy raz 30 lat temu ,dziś po raz drugi
świetny film taki sam jak dwunastu Michałkowa film się nie starzeje.

ocenił(a) film na 8
Martini275

Ja zauważyłem ciekawą inna rzecz. Ławnik nr 8 stwierdził, ze obrona byla kiepska. A moze bylo to zagranie taktyczne? gdyby obronca staral sie rozwiklac wszystkei te watki o ktorych bylo wspomniane w pokoju lawnikow, moze by doszlo do kolejnych ciekawych konfrontacji na sali rozpraw i chlopak jednoglosnie dostałby krzeslo.

ocenił(a) film na 8
chulos

W sumie to było chyba ' i'm going to kill you', a nie ' i kill you' ale to niuans. W wypowiedzi ze on nie mowil po angielsku chodzilo chyba o podkreślenie, że oskrażony - wg tego ławnika, który to wypowiedzał - był śmieciem ze slumsów, który nawet nie potrafi się wysłowić, a nie, że naprawdę nie umiał mówić po angielsku. Ja to tak przynajmniej odebrałem.