PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30701}
8,7 239 tys. ocen
8,7 10 1 238767
9,0 92 krytyków
Dwunastu gniewnych ludzi
powrót do forum filmu Dwunastu gniewnych ludzi

Rewelacja.

ocenił(a) film na 9

Najlepszy przegadany film jaki oglądałem w życiu... ogląda się jednym tchem... nie nudzi ani przez chwilę... dochodzenie przysięgłych świetne... czy możliwe jest lepsze wykonanie filmu o takiej fabule ? Uważam, że byłoby to bardzo ciężkie do wykonania... Do tego genialna gra aktorska. Majstersztyk. Ode mnie w pełni zasłużone 9/10.

ocenił(a) film na 10
reptile2006

napisanie scenariusza musiało byc ciężkim zadaniem, ale efekt jest porażający

ocenił(a) film na 10
ataksobie

Czy ja wiem...
Powiedziałbym, że sam scenariusz w porównaniu do wielu filmów jest dość prosty i w tym właśnie tkwi jego siła :)

ocenił(a) film na 10
ataksobie

Rzekłbym, że scenariusz dość typowy, ale genialnie opowiedziany (a dla pracy kamery brakuje mi przymiotników).

ocenił(a) film na 10
reptile2006

"akcja" dzieje sie w jednym pomieszczeniu a mimo to nie można oczu i uszu oderwać,film ponadczasowy wg mnie arcydzieło!

ocenił(a) film na 10
goro84

dokładnie

ocenił(a) film na 10
reptile2006

Jak dla mnie to najlepszy film jaki kiedykolwiek powstał, po prostu arcydzieło. W Delfach, w świątyni Apollina gdzie kapłanki wieszczyły (przepowiadały) był przed wejściem był napis "poznaj siebie" - i jak mi się wydaje ten film właśnie jest o podstawowych wartościach człowieka na których opiera się nasza cywilizacja.

ocenił(a) film na 6
reptile2006

Też mieliście wrażenie że przewodniczący ławników jest podobny do Romana Wilhelmiego? Zwłaszcza z oczu/spojrzenia :)