PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30701}
8,7 239 tys. ocen
8,7 10 1 238767
9,0 92 krytyków
Dwunastu gniewnych ludzi
powrót do forum filmu Dwunastu gniewnych ludzi

Na to arcydzieło natrafiłem przypadkowo, z miłości do rosyjskich filmów dowiedziałem się że michałkow kręci remake filmu z przed 50 lat oczywiście chodziło tu o 12 gniewnych ludzi, postanowiłem więc że obejrzę najpierw pierwowzór. No i panowie i panie mówię otwarcie że to arcydzieło kina. Począwszy od gry aktorskiej (zwłaszcza genialny Henryk Fonda), muzyki a kończąc na wspaniałej reżyserii.
-TEn nastrój, trzymający widza w napięciu do samego końca,
-wartości przekazujące ten film,
Moim zadaniem jeden z ważniejszych filmów tamtych lat i trzeba go oczywiście zobaczyć do czego zachęcam wszystkich.
Pomyślałem sobie jak ten film może być ciekawy jeżeli akcja całego filmu odbywa się w pokoju gdzie ława przysięgłych debatuje nad winą/lub nie człowieka podejrzanego za zabicie ojca. Otóż jest ciekawy i trzyma w napięciu a przede wszystkim pokazuje różne zachowania ludzkie jak np. ignorancja, nienawiść, pogarda. To tylko frazesy ale obejrzyjcie a się przekonacie
POZDRAWIAM!!!

Lenino1

Parę dni temu postanowiłam go obejrzeć. Jest to jeden z moich ulubionych filmów. Niby prosty pomysł ,a jak wciąga. Kiedyś widziałam tylko końcówkę która mnie zainteresowała. Teraz wiem ,że warto był poszperać i poszukać to cacko ;) Tu nie ma pościgów ,szybkich akcji czy mnóstwa krwi. To film taki bardziej psychologiczny dla kogoś kto lubi ruszyć głową. Polecam serdecznie ;)