Ja Ci nie opowiem, bo to ze trzy strony maszynopisu. Poluj na tej film i obejrzyj, a nie pożałujesz.
Dla samej końcówki? To może nawet nie 10 minut... Ostatnie co pamiętam, to jak jednej z przysięgłych (Nikita Michałkow) głosuje za wtrąceniem Czeczena do więzienia, aby go uchronić przed śmiercią na wolności i tłumaczy to pozostałym.
ja również polecam obejrzenie końcówki, bo jest mistrzowska, ale jeśli do tej pory tego nie zrobiłeś, to tak mniej więcej wyglądały ostatnie minuty:
dalej kombinują, co z nim zrobić, jak mu pomóc, myślą, żeby go wsadzić, a szukać prawdziwych winnych, potem nająć mu adwokatów i uniewinnić, ale wszyscy są zajęci, mają wymówki itp, bohater Michałkowa mówi, że jeśli wszyscy zagłosują za "niewinny", to i on to zrobi. głosują za niewinny. Rozchodzą się do domów. Michałkow podchodzi do chłopaka, pyta, czy ten rozpozna zabójców, chłopak odpowiada, że nigdy ich nie zapomni, Michałkow, że w takim razie ich znajdą, że może do niego mówić wujek Mikołaj i że weźmie go do siebie. Jeden z ławników wraca do sali gimnastycznej, otwiera okna i mówi do ptaszka, który tam ciągle latał, że zrobi co chce, może siedzieć w sali, może odlecieć, ale nikt za niego nie dokona wyboru. Na końcu jest cytat: "Prawo jest ponad wszystkim, ale co zrobić, kiedy miłosierdzie okazuje się silniejszym od prawa?"
I jeszcze na sam koniec scena, której początek wcześniej przewija się wielokrotnie: mżawka albo mgła w mieście i "coś" biegnące ulicą. Tylko tym razem akcja biegnie dalej i widzimy zdziczałego psa biegnącego z fragmentem ludzkiej ręki w pysku. Ręka ma na małym palcu sygnet intensywnie błyskający w słońcu - a tak nosił sygnet chirurg który był ławnikiem (też z Kaukazu !)
wracając do tematu syngetu, który bardzo mnie intryguje... co z tego, że chirurg miał sygnet, skoro te sceny przedstawiają wydarzenia z przeszłości, czyli wnioskując nasz chirurg powinien być bez ręki podczas procesu i narad? czyli zagadka pozostaje nierozwiązana... czy może ma to być jakiś uniwersalny symbol, który niesie jakieś ogólne przesłanie i nie powinniśmy tego wiązać z ręką konkretnego człowieka?
To, że Szymon_C zasnął i prosi o opowiedzenie ostatnie 15 minut świadczy, że film był nudny...Nie złapałaś tego?