dla zarobku, podobnie jak z książką, ktorej autorem nie jest Ludlum tylko innym 3rzedny pisarz, ktory nie potrafil nic sam stworzyc, a czerpal pomysł od Ludluma.
Czytaj wyzej, ktoś czerpał od kogoś pomysł, zamiast wymyslic cos własnego. Podobnie z polskimi serialami czyli kopiami zachodnich.
Dżizas, gadamy o rozrywce, a nie o dziełach Tomasza Manna. Bourne to rozrywka, najlepsza zresztą, jaką oglądałem, produkt masowy, komercyjny. I ja dbam tylko o poziom wykonania tego produktu - jeśli nwoy będzie dobry, to wyjdzie serii na dobre, jeśli zły - to na złe. Proste as hell.
Nadal nie łapiesz , wiec juz nie załąpiesz. Rozrywka jest tez ''komisarz Alex'' kopia ''komisarza Rexa'' ...
No bo o to chodzi w rozrywce, w postmodernie i tak dalej. Jedni kopiują drugich, ciągną od siebie wzorce, albo zrzynają pomysły, wszystko mi jedno, byle robili porządne rzeczy. Nie wymagam od twórców filmów sensacyjnych wielkiej kreatywności.
Poczekajmy na film, sama seria odchodzi od oryginału powieści, właściwie została sama akcja i zalążek fabuły, mamy nie tyle thriller szpiegowski, co czyste kino akcji. Jak trafnie napisał kiedyś Krzysztof Kłopotowski gdy rozum śpi budzi się kino akcji !
Pod względem technicznym zdjęć, montażu seria się sprawdza.
Tak jest. Ale fakt, że kino szpiegowskie jest dzisiaj w odwrocie, w klasycznej formie w ogóle się prawie takich filmów nie kręci. Dobrze że powstał "Szpieg", ale przydałoby się więcej.
"Szpieg" to właściwie kino szpiegowsko--intelektualne wedle powieści Johna Le Carre podobnie jak inne mniej lub bardziej udane adaptacje jego książek. Brakuje moim zdaniem jednak filmu, który zachowałby dynamiczną akcję, nie byłby przegadany, a jednocześnie miałby dobrze w realiach osadzoną fabułę i miał jakąś głębie, takim filmem jest np "Dzień Szakala" czy "Trzy dni Kondora".
Zresztą jak sobie puścimy "Trzy dni Kondora" to jest to film zadziwiająco aktualny, ba mamy zresztą i innego Borne'a z Richardem Chamberlainem, który jest oparty na powieści i pojawia się tam np Szakal - terrorysta Carlos, o którym też powstał ostatnio dość ciekawy film.