Dziedzictwo Bourne'a

The Bourne Legacy
2012
6,5 70 tys. ocen
6,5 10 1 70353
5,8 19 krytyków
Dziedzictwo Bourne'a
powrót do forum filmu Dziedzictwo Bourne'a

W sumie to mi przyszło na myśl oglądając "spuściznę" Bourne'a.
O ile trylogia o świetnie wyszkolonym agencie po praniu mózgu była wyśmienitym kinem szpiegowskim, o tyle motyw wirusa robiący z ludzi super żołnierzy uznam za przesadę.

W filmie pokazane jest, że trening przechodził również Bourne (wyryte imię i nazwisko w chatce), więc teoretycznie też musiał łykać pigułki, a jakoś radził sobie bez nich przez 3 lata ukrywania się.
Obala, więc to przynajmniej obecność wirusa w jego przypadku.

Następne części, o ile wyjdą, aż proszą się o nieudany eksperyment z wirusem, efekty uboczne robiące z mózgu wodę, epidemię wirusa i końcową zombiepokalipse.
Czyli coś w stylu kinowego Resident Evil.

Ogółem film ujdzie, ale d*py nie urywa.

ocenił(a) film na 8

Mam nadzieję, że wyjdą ale o wirusie mowy nie ma , przynajmniej nie w książkach

ocenił(a) film na 8

Zresztą film "Dziedzictwo Bourne'a" jest zupełnie odbiegający od ksiązki .

ocenił(a) film na 6

Mam nadzieje, że kolejne części nie wyjdą. Dziedzictwo Bourne'e to już taki średniak. Nie warto psuć świetnej trylogii.

ocenił(a) film na 4

Zupełna racja, choć jeśli chodzi o kontynuację to może to jeszcze być całkiem dobre kino ale wtedy dziedzictwo należałoby traktować jako nudny i długi wstęp do dobrej fabuły... dla mnie nie zasługuje to na miano czwartej części, stąd mizerna ocena... za całokształt i że po raz pierwszy omal nie zasnąłem...

ocenił(a) film na 10

"Uniwersum Bourne'a spotyka Project Umbrella" - gorszego porówniania filmów, dawno nie czytałam ;) Najlepsza część bourne`a :) Bije i to lekko kutlową jedynkę za akcję, pomysł, polecam przede wszystkim właśnie za świety pomysł :) Polecam Bardzo gorąco, chociaż nie jestem fanką filmów akcji.

użytkownik usunięty
Atena_3

Trochę ciężko mi się z tobą zgodzić. Pomysł świetny? Odgrzewany kotlet. Większość obecnych filmów akcji posiada motyw jakiegoś serum poprawiającego zdolności człowieka. Nie było w filmie nic prócz przerysowanej rzeczywistości. Efekciarski może i był, patrząc czysto na akcję. Tyle że Bourne jest serią typowo sensacyjną, troszeczkę dramatu też w nim jest. W uniwersum dodano, zaś motyw czysto pasujący do filmów o superbohaterach lub wspomnianego Residenta i nieudanych eksperymentach na ludziach.

Skoro nie jesteś fanką filmów akcji to ten musiał być twoim pierwszym skoro aż tak ci się spodobał.

ocenił(a) film na 8

Jesli uważacie nie ma sensu kręcić dalszych części Bourne'a to znaczy że nie czytaliście książek...są fantastyczne... i pojawiają sie calkiem ciekawe nowe postacie...Jeśli dalsze części nie odbiegały by bardzo od książek to ja napiszę .... Oby były dalsze części :-)

użytkownik usunięty
luizka3

Jednocześnie zgodzę się i nie zgodzę z tobą.

Zgodzie pod względem, że aby poznać i zrozumieć dzieło wypada sięgnąć do pierwowzoru.

Nie zgodzę jednak pod względem, że trzeba przeczytać książkę, by ocenić film.

To jest FILMweb. Rozmawiamy o filmach. Wiem, wiem dodali gry i anime, ale generalnie ideą były same filmy i seriale. Dlatego też wystawiam oceny o komentarze bazując wyłącznie na postawie tego co obejrzałem, niezależnie od tego jakie miałem wrażenia po przeczytaniu książek.

ocenił(a) film na 8

oK...Sprawiedliwa ocena ;-)

użytkownik usunięty
luizka3

Bez Matta Damona kolejne części nie mają sensu. Od siebie polecę jeszcze "Inflirtacja", bo fanom Bourna spodoba się pewnie i ten film.