PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=273971}

Dziedzictwo

Zhai Bian
2005
5,1 741  ocen
5,1 10 1 741
Dziedzictwo
powrót do forum filmu Dziedzictwo

Niedosyt

ocenił(a) film na 5

Szczerze... spodziewałem sie czegoś wiecej po tym filmie... Jakoś nie poczułem dramaturgi... czułem iż te sceny, które powinny być straszne były nakręcone bez uczuć.. jak dla mnie mało klimatu, brak manipulacji muzyką i dzwiekiem w scenach. To uśmiercanie było dla mnie tak przerażające jak niedzielne śniadanie..;/ Sorki... taki moje odczucie.

ocenił(a) film na 7
_xqwzts_

mnie sie podobal dam 5

użytkownik usunięty
_xqwzts_

*MOŻLIWE SPOILERY* Ano, też spodziewałam się czegoś innego. Ani razu nawet nie zaczęłam się bać. Sceny w ogóle nie były straszne, ani, co gorsza, szczególnie klimatyczne. Fabuła zagmatwana niemożebnie, za to ani szczególnie ciekawa, ani logiczna. Nie jestem w stanie prześledzić ani wpływu duchów na rodzinę obciążoną klątwą, ani tego, dlaczego raz twierdzili, że płody przynoszą szczęście, a raz gadano o klątwie. Z pewnością brak znajomości legend chińskich się kłania, ale nie jestem studentką sinologii, ani antropologii, a na ekonomii o tym nie uczą ;) Stąd zastrzeżenie być może faktycznie wynika z mojej niewiedzy, ale ocena wszak jest subiektywna. Daję 4, bo obejrzeć niby można, ale nie jest to dzieło wiekopomne, ani nawet po prostu dobre.