PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=802930}
6,6 68 tys. ocen
6,6 10 1 68150
7,4 85 krytyków
Dziedzictwo. Hereditary
powrót do forum filmu Dziedzictwo. Hereditary

Widać w jakim kraju żyjemy. Wszyscy wolą pójść na filmy Vegi, a film, który ma coś w sobie dostaje tak niską ocenę.

lolekSusz

Byłem. Film dobry do końca trzyma w napięciu ale z gatunku że na końcu jawi się dramat bohatera coś w stylu inni, tajemnicza wyspa, siódmy zmysł itp.

ocenił(a) film na 6
dzokson

dzięki

użytkownik usunięty
Celestern

10 dla ludziej stonogi - jak dla mnie nawet nie masz prawa głosu celecośtam

ocenił(a) film na 1
Kubs__22

Zastanawia mnie czy te oceny wystawiają boty, czy po prostu są kupione? Jak taki beznadziejny film można chwalić? Wiele pytań bez odpowiedzi. Co do filmów Vegi, również są beznadziejne, z tym sie zgodze.

Kubs__22

Bo większość horrorowej publiki to gimbusy, dla których dobre horrory to tylko te "oparte na faktach" opowiadające w kółko tą samą historię z wyskakującymi duchami co 5 sekund.

szmyrgiel

Horror jako gatunek się skończył, taka jest smutna prawda.

ocenił(a) film na 8
forek23

Akurat się z tym nie zgodzę ale to temat na długą dyskusję.
Generalnie momenty chwały dla tego gatunku przypadają na lata 60 oraz 70.
Od tamtej pory raz na jakiś czas pojawi się jakaś perełka ale wiadomo, że jest ich nie dużo.

Lisowczyk

To wymień 5 perełek na przestrzenie ostatnich 5 lat chociaż.
To, że się skończył i wyczerpał gatunkowo nie onacza, że nie powstają ciekawe filmy, jednak główny zamysł, czyli wystraszenie widza - dorosłego widza, a tymbardziej fana horrorów, śmiem twierdzić, że jest to niemożliwe już do wykonania. A to z tego powodu, że widziało się już tyle okropności na dużym i małym ekranie, że ograne , schematyczne i powtarzające się w kółko w każdym kolejnym filmie zabiegi jakie się stosuje, nie straszą.

ocenił(a) film na 9
forek23

Ciche miejsce, Coś za mną chodzi, Widzę widzę, hereditary, Witch

ocenił(a) film na 8
forek23

"Wymień 5 perełek".
To co mi się może nie podobać niekoniecznie się może podobać Tobie.
Wszystko jest subiektywne.
Wymienię kilka filmów z 21 wieku, które według mnie są po prostu dobre.
Przebudzenie dusz.
Witch.
Coś za mną chodzi.
Obecność.
Oni.
Najście.

ocenił(a) film na 8
forek23

Długo by można wymieniać.
Natomiast twierdzenie, że nie da się zrobić już strasznego filmu, który powoduje niepokój to jakaś farsa i gruba przesada.

Lisowczyk

Niepokój tak ale ciarki na plecach niestety nie.
To już nie nastąpi.

ocenił(a) film na 9
forek23

Shutter(wersja azjatycka)
Obecność
Martyrs. Skazani na strach
Sinister
Azjatycka wersja " Klątwy"

5 perełek które akurat teraz przychodzą mi do głowy.

ocenił(a) film na 5
Kubs__22

Czy mógłbyś swoją wypowiedź przynajmniej uzasadnić? Pytam, ponieważ nie rozumiem Twojej oceny dla tego filmu.

ocenił(a) film na 9
emqbro

Nie głupia fabuła, fantastyczne aktorstwo, świetny klimat! Wszystko zostało zrobione tak jak chciał Ari i chwała mu za to <3

Kubs__22

To są faktycznie plusy. Ale minusem i to sporym jest to, że jest to niezbyt straszny horror. Czyli minus 2 punkty za to. Kolejny minus za głupawe zakończenie, które było strasznie wyświechtane i oklepane. Jeszcze jeden minus za tanie i również oklepane chwyty, jak dziewczynka na suficie, lewitowanie.
Ostatnie 30 minut zepsuło cały film.
Jak chcesz to zerknij na mój temat - Nie taki horror straszny... tam napisałem wprost, że horrory się skończyły.

ocenił(a) film na 9
forek23

Nie no skoro napisałeś, że horrory się skończyły to tak musi być.

ocenił(a) film na 7
Kubs__22

Nie no jasne bo jak komuś się ten film nie podobał to zapewne już tylko Vega. Z kolei jak komuś się filmy Vegi podobają to znaczy, że na pewno nie potrafi też docenić dobrego filmu. Weź przestań...

Kubs__22

Kolejny sfrustrowany widz, który winę za niską ocenę zrzuca na kraj i inne filmy, jakby to miało cokolwiek wspólnego ze sobą.
Trzeba powiedzieć sobie jasno, że Hereditary to jeden z lepszych horrorów ostatnich lat. Ma świetny początek, doskonałe rozwinięcie i ...idiotyczną końcówkę, w której możemy doświadczyć tak zgranych i oklepanych chwytów, że cały film przez to leci na łeb, na szyję.
Kolejna potworna wada Hereditary jest taka, że jest to niezbyt straszny horror. Są sceny niesmaczne ale czy straszne? Śmiem wątpić.
Dla mnie jako fana horrorów ten gatunek się już wyczerpał. Nie ma i nie będzie już takiego horroru, o którym mógłbym powiedzieć, że był straszny.

ocenił(a) film na 6
forek23

Mi się wydaje, że film obrywa głównie za zbyt rozwleczony początek i beznadziejne zakończenie. Do tego cierpi na tą samą przypadłość co "Babadook" czyli sztucznie udziwnieni bohaterowie w początkowym etapie, a ich dziwność wynika nie z fabuły, a z samej chęci wprowadzenia dziwnych ludzi, bo to ma zrobić film takim niepokojącym już na starcie. Zresztą takich zabiegów jest dużo za dużo tutaj. W "Dziedzictwie" jest to o tyle dobrze zrobione, że wprowadza fajny klimat, który niestety jest ubijany przez zbyt rozciągnięte wprowadzenie. Do tego film na początku sam nie może się zdecydować czy chce uchodzić za thriller o ludziach chorych psychicznie czy horror o opętaniach, więc z jednej strony dostajemy nachalnie w pysk informacją, że rodzice głównej bohaterki byli ostro walnięci, ona sama próbowała spalić swoje dzieci i w ogóle zachowuje się dość neurotycznie, jej córka tez przejawia jakieś objawy chorobowy, a syn może być chory dziedzicznie, dostajemy świetne sceny po śmierci Charlie, by dwie sceny później film sam sobie zaprzeczył udowadniając, że to ma być jednak horror o duchach co czyni poprzednie informacje kompletnie bezużytecznymi i nawet nie daje pograć na tym motywie niepewności czy to duchy czy jednak szurnięta mamusia.

O ostatnich 15-20 minutach szkoda nawet gadać, bo jak już się film rozkręcił i stał horrorem z prawdziwego zdarzenia to zaserwował nam taki finał, że opadło wszystko co opaść mogło. Plus taki, że cała sala wyszła roześmiana i ubawiona, ale innej reakcji nie można się dziwić.

Alos

Zgadzam się. Początek trochę się dłużył, potem było w miarę atrakcyjnie i interesująco. Końcówka to już totalne nieporozumienie. Czego tam nie było w tej końcówce, nie będę wymieniał, bo szkoda klawiatury. Gdyby jednak cały film nakręcili w takiej konwencji, dajmy na to "dramat grozy" wyszłoby to filmowi tylko na dobre. A tak, zepsuli wszystko.

ocenił(a) film na 8
forek23

"Do tego film na początku sam nie może się zdecydować czy chce uchodzić za thriller o ludziach chorych psychicznie czy horror o opętaniach"

No ale przecież to jest najlepsze.
Takie "Dziecko rosemary" broni się i jako realistyczne stadium choroby psychicznej i jako horror, i ma wstawki komediowe i straszne i może być przykładem łączenia gatunków.
Najlepsze filmy grozy, to takie, które nie są jednoznaczne.

ocenił(a) film na 5
Kubs__22

Napisał typ, który co drugiemu filmowi wystawia dychę.

Kubs__22

Moje ulubione posty, i walka o lepszą ocenę dla filmu. Filmy Vegi mają tragiczne oceny (słusznie), ale co ma średnia do Twojego gustu? Nie walcz z tym. Jedni coś lubią i im się podoba, innym nie. To nie kraj, tylko Świat.

ocenił(a) film na 7
Kubs__22

Gimbaza zaniża w większości dobre filmy. Byłem na "Przebudzeniu Dusz" i za mną dwie wieśniary z gimbusowni wpierd….. chipsy, szeleściły niemiłosiernie. Odwróciłem się i powiedziałem, że jak nie przestaną to je zaraz nayebie. Poskutkowało. Dziękuję, dobranoc

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 5
Kubs__22

Film jest do bólu przeciętny. Nie wiem skąd te zachwyty. Ani tu głebi, ani spójności, ani nie straszy ani nie zaciekawia... Przeciętne filmidło, ciut bardziej ambitne od większości hamerykanskich bzdur o grupie nastolatjków zagubionych w lesie, ale to i tak za mało, aby powiedzieć o nim dobry.

użytkownik usunięty
Kubs__22

dla mnie to prosta selekcja. każdy kto ten film oceni na mniej niż 5 to zwykła ameba umysłowa i o filmie wie tyle co nic. Tylko dziękować za takie narzędzie ;)

ocenił(a) film na 6
Kubs__22

Masz coś do filmów Vegi synku?

Bokciu

Papryk Vegeta

ocenił(a) film na 7
Kubs__22

Po komentarzach pod tym filmem widać, że średnia wieku na filmwebie już spadła do poziomu podstawówki.
A potem "Łeeee, filmweb traktuje swoich użytkowników jak debili" No ciekawe czemu.

ocenił(a) film na 6
Kubs__22

10 dla tego filmu??? Widać jakich koneserów kina mamy w tym kraju...

ocenił(a) film na 4
Kubs__22

Widzę, że kolega nie potrafi jeszcze prawidłowo zinterpretować wartości ocen filmów na filmwebie, które są mocno skorelowane z gatunkiem filmu. Horror z ocena 6,5 to bardzo wysoka ocena (dziś już 6,2 - słusznie, bo aż tak świetny nie jest). Horrory z oceną 5,0 to nadal dające się oglądać pozycje. Natomiast dramaty obyczajowe z oceną poniżej 6,3 można odpuszczać, donre zaczynają się w okolicy 6,8. Podobnie superbohaterskie blockbustery.

ocenił(a) film na 1
Kubs__22

Najpierw dałem 3. Po ujrzeniu tego wpisu zmieniłem na 1.

Kubs__22

Każdy ogląda to co lubi. Siłą chcesz zmusić ludzi aby oglądali tylko to co się Tobie podoba?

ocenił(a) film na 4
Kubs__22

A co on niby takiego w sobie ma?

Kubs__22

Niestety film ten cierpi na syndrom Babadooka.

ocenił(a) film na 10
Kubs__22

dobrze powiedziane

Kubs__22

Zgadza się, Polska w pigułce to... Filmy Vegi, MMA oraz "szybcy i wściekli",a w tym wszystkim Zenek Martyniuk i Sławomir

ocenił(a) film na 4
Kubs__22

Oczywiście, to że nie podobał mi się ten film (a nie podobał), to od razu oznacza, że jestem fanką Vegi. Logika na najwyższym poziomie. I, owszem, czuję się urażona, bo dla mnie to zniewaga, kiedy oskarża się mnie o bycie fanką Vegi.

ocenił(a) film na 3
Kubs__22

Do polowy film mial mocne 7/10, potem to juz pikowanie w dol, a końcówka calkowicoe polozyla Hereditary. Glupota totalna, ale jak wiadomo o gustach sie nie dyskutuje.

ocenił(a) film na 3
Kubs__22

Ja dałam 3, bo nuda, a "Pitbulla"nie lubię. Każdy ma swój gust

ocenił(a) film na 10
Kubs__22

W takim kraju żyjemy.

Kubs__22

To nie film tylko nicość w niczym o bezsensie i bezmózgowiu reżyserów. Tylko psychicznie chorym ludziom lub debilom może podobać coś tak niejakiego. To jak palec wsadzony w dupę i po wyjęciu pokazanie go komuś i powiedzenie zobacz jaki fajny. Przerażenie w oczach po obejrzeniu tak słabego niczego czyli gówna w dupsku bo inaczej tego nie można nazwać !

Kubs__22

wiem, że A24 i nawiązuje do klasyki horroru Polańskiego i Argento,no ale jak to rzekł Ch. Lee: "What you don't see is far more frightening than what you do see", stad 6/10. Za to Midsommar to juz 10/10.

ocenił(a) film na 3
tix666

Przecież Midsommar to jest kalka tego filmu w wielu aspektach... Powiedziałbym wręcz, że to była przymiarka, aczkolwiek Midsommar pewnie też będzie udoskalane, więc prawdopodobnie dostaniemy cz. 3 opartą na wnioskach z obu produkcji.

ocenił(a) film na 3
Kubs__22

Też się trochę zdziwiłem ze tak wysoka średnia.

Kubs__22

Ja nie ogladam vegi bo to totalne bagno i szajs