Znowuż zewsząd zachwyty, a ja w kwestii odbioru i oceny tego filmu jak raz zgadzam się z Michałem Oleszczykiem, z którym poza tym nie zgadzam się bardzo często. Nie widzę tu nie tylko arcydzieła w swoim gatunku, ale nawet dobrego filmu.
No dobrze, zacznijmy od tego, że ja w ogóle słabo trawię horrory. Jestem zaprzysięgłą racjonalistką, twardo stąpającą po ziemi i niewierzącą w żadne duchy, demony, anioły, diabły itp. Wobec tego horrory mają u mnie przekichane już na wstępie, bo to, co jest ich naczelną funkcją - straszenie - po prostu w moim przypadku nie działa. Jakże mogę na serio przejąć się na przykład motywem opętania, skoro to dla mnie tylko bajki dla (nie)grzecznych dzieci? Albo jak przestraszyć się nawiedzonego domu, jeśli snujące się duchy wywołują śmiech?
A jednak bywają wyjątki od reguły, czyli horrory, które potrafią mnie przestraszyć albo przynajmniej poruszyć i zaintrygować. Głównie wtedy, gdy są perfekcyjnie dwuznaczne interpretacyjnie jak np. "Dziecko Rosemary" albo gdy zło jest nieoczywiste, bezimienne i czai się gdzieś na granicy percepcji. Poza tym najbardziej przerażające pozostają dla mnie zawsze demony ludzkiego umysłu, piekło namiętności, niewola instynktów, destrukcyjne wybory. Innymi słowy - sam człowiek jako źródło wszelkiego zła.
Nie inaczej jest, jeśli chodzi o "Dziedzictwo". To naprawdę świetna rzecz, póki do połowy jest opowieścią o rodzinnym dramacie i patologicznych relacjach, ale gdy zaczynają się tradycyjne nadprzyrodzone bzdury i demony faktycznie wkraczają na scenę, następuje zjazd po równi pochyłej. Toni Collette jest oczywiście znakomita i to głownie jej rola sprawia, że mimo groteskowości drugiej połowy, jest się w stanie jakoś przełknąć wszystkie te wciskane demoniczne kity.
Szczerze mówiąc do samego końca miałam nadzieję, że jest tam jakieś drugie dno, że są jakieś małe drzwiczki, za którymi czeka inna interpretacja, że to niemożliwe, by tak tanimi chwytami rozgrywać karty w kinie 2018, ale niestety finał nie pozostawia wątpliwości - to ordynarnie dosłowny horror o opętaniu.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2101603013414594&id=1991025304 472366