PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=438099}

Dziewczyna mojego kumpla

My Best Friend's Girl
2008
6,4 46 tys. ocen
6,4 10 1 45972
5,1 8 krytyków
Dziewczyna mojego kumpla
powrót do forum filmu Dziewczyna mojego kumpla

Boli głupota tego filmu. Wielu już twórców próbowało stworzyć film o tym jak we właściwy sposób poderwać kobietę lub o tym jak można się przypadkiem zakochać i jakie są tego skutki, ale ten film jest beznadziejny! Dwa pozytywy tu widzę ale odnoszące się do wąskiego grona odbiorców: Chamskie poczucie humoru i rola Aleca Baldwina, chyba jako jedyny w całym filmie był sobą i zagrał dobrze.
Ocena: 4

zwichrowaniec

Zgadzam sie w calej rozciaglosci z tym co napisales. Obejrzalem go wczoraj i sam sobie sie dziwie, ze wytrwalem do konca. Ocena 3/10. Znasz moze jakies nowe komedie, ktore potrafia jeszcze ratowac honor swego gatunku? Potrzebuje jakiegos dobrego, rasowego 'rozweselacza', a o dziwo ostatnio trafiam wlasnie tak jak w tym przypadku.

ocenił(a) film na 8
zwichrowaniec

"Chamskie poczucie humoru i rola Aleca Baldwina"

plus wygłupy Tanka ( szybki podryw w barze ) i scena w kościele z kawałkiem J. Casha - mi to wystarczy na 8/10 .

ocenił(a) film na 9
zwichrowaniec

"Wielu już twórców próbowało stworzyć film o tym jak we właściwy sposób poderwać kobietę lub o tym jak można się przypadkiem zakochać i jakie są tego skutki, ale ten film jest beznadziejny! "

gdyby topic nie byl przypisany do filmu, nie domyslilabym sie, ze Twoja wypowiedz dotyczy Dziewczyny mojego kumpla. ten film przede wszystkim, w zabawny sposob pokazuje desperacje kobiet, a nie jakie sa skutki zakochania.

dzebedisa

Tytul byl zachecajacy, aktorzy rowniez. Niestety okazal sie kolejna, beznadziejna komedia. Wlasciwie to niekiedy nie lapalam o co chodzi. Strasznie pogmatwany. Po 30 min mialam ochote go wylaczyc. Wytrzymalam na nim tylko ze wzgledu na Kate Hudson.
Oczywiscie kazdy moze miec inne zdanie, to jest moje ;p

ocenił(a) film na 4
dzebedisa

Jak teraz popatrzyłem w stronę filmu to w sumie facet co pisał recenzję chyba nie miałby problemu jakby komentarz był poza filmem. Odczytał sprawę podobnie. Desperacja kobiet.. może i racja, ale są filmy które to pokazują także w duużo większym stopniu

ocenił(a) film na 10
zwichrowaniec

Ten film mogą docenić tylko znawcy tematu - profesjonalnego podrywania kobiet. Nauka ta bazuje na NLP czyli na Neuro Lingwistycznym Programowaniu. Jej specjalna odmiana to NLS czyli Neuro Linguistic Seduction - (uwodzenie). Humor zatem nie jest chamski ale wręcz klasycznie pokazuje techniki uwodzenia i manipulowania kobietami. Mistrzowie tej dyscyplina nazywani są PUA - czyli Pick Up Artists. Potrafią oni w kilka chwil w dowolny sposób "zmielić" psychikę kobiety. Ja uwielbiam ten film właśnie za to - scenarzysta dokładnie wiedział co robi i z jakim tematem się mierzy!

W filmie pojawia się wiele klasycznych powiedzonek używanych przez PUA. Między innymi ojciec Tanka mówi o otwarciu, przeżedzaniu stada, prosi syna aby ten został jego wingmanem (skrzydłowym) na wieczór, razem oceniają kobiety, Tank wspomina o zawieszeniu polowań a ojciec denerwuje się że syn zrobił negatywną projekcję - itd. Ojciec kończąc wykład w szkole, wskazując na kolejne kobiety palcem, przedstawia klasyczną sekwencję manipulacyjną składającą się z mowy ciała i języka persfazji - wykorzystuje przy tym submodalności i technikę maskowania - kolejny wspaniały klasyk dyscypliny jaką jest NLP. ( Ojciec mówi - mój program dla studentek skupia się na wyzwoleniu, świętowaniu i eksplorowaniu - ciebie ciebie i ciebie ) :)

Na samym początku Tank w barze robi klasyczną sztuczkę. Poniża koleżankę kobiety, którą chce wyrwać. Jest to mechanizm często wykorzystywany przez PUA. Ofiara ma kompleksy na punkcie swojej wagi i Tank to wykorzystuje, podnosząc jej wartość przez deprecjację koleżanki. Na końcu prosi ją nawet o to aby ta kupiła papierosy - klasyk! Prawda bowiem jest okrótna - im jesteś większym dupkiem tym szybciej wyciągniesz niezłą dupę z baru. Inna sprawa jest taka, że aby stać się dupkiem i to świadomym swoich umiejętności potrzeba na to wiele wiele godzin treningu! a przede wszystkim odwagi łamania wszystkich barier i konwenansów co w nauce uwodzenia jest najtrudniejsze. Nie wolno też bać się porażki i należy umieć w każdej chwili być gotowym aby stracić - dlatego Tank mówi do dziewczyny na końcu, którą podrywa w barze - "wiec pójdz sobie" - czego ona oczywiście nie robi - bo dziewczyny w przeciwieństwie do PUA nie mogą sobie pozwolić na stratę :) o czym on wie!

Nie oceniajcie zatem filmu jeżeli nie macie kompletnego pojęcia o wyjątkowej sztuce władnia umysłem kobiet i bardzo ciekawej subkulturze mistrzów uwodzenia - to jedna z niewielu komedii romantycznych, która ma więcej wspólnego z rzeczywistością niż niejeden film dokumentalny.

ocenił(a) film na 9
vayha

swietny komentarz :)

użytkownik usunięty
vayha

@vayha: nie za bardzo masz pojęcie o czym piszesz. Gdzieś coś kiedyś przeczytałeś i coś zapamiętałeś, a to co zapomniałeś to sobie dopasowałeś do kontekstu.
Po pierwsze: "...profesjonalnego podrywania kobiet. Nauka ta bazuje na NLP..." - PU (Pick-up - podryw "profesjonalny") nie pochodzi od NLP. W "Grze" Neila Strauss'a (pseudonim Style) czyli biblii podrywaczy możesz przeczytać, że zanim zaczęła się era internetowych for (ok 2000 roku) dzięki której karierę w PU rozpoczął Mystery, istniało już NLS i nauczał go Ross Jeffries. Ale wcześniej działali już PUA jak choćby David X, który nie używał NLS.
Po drugie: "Mistrzowie tej dyscyplina nazywani są PUA - czyli Pick Up Artists. Potrafią oni w kilka chwil w dowolny sposób "zmielić" psychikę kobiety." - miałeś chyba na myśli, że "zmieli" psychikę za pomocą NLS. Otóż zaskoczę Cię: nie wszycy PUA stosują NLS. Powiem więcej: nie wielu tego używa. I napewno nie używał tego Tank, co do jego ojca to zgodzę się. "mój program dla studentek skupia się na wyzwoleniu, świętowaniu i eksplorowaniu - ciebie ciebie i ciebie" - to NLP w czystej postaci ze świetnym rezonansem głosowym.
Po trzecie: "Na samym początku Tank w barze robi klasyczną sztuczkę. Poniża koleżankę kobiety, którą chce wyrwać. Jest to mechanizm często wykorzystywany przez PUA." - nigdy nie słyszałem o PUA stosującym takie "sztuczki".

co to za brednie..!

ocenił(a) film na 9

Oboje macie racje - NLS sam w sobie powiem tak - testowałem i działa tylko na niektóre kobiety, hmm działa bardzzzoo rzadko bym rzekł, ale analizując dalej to ten film jest faktycznie połączeniem technik NLP i wielu różnych szkół uwodzenia - najbliżej mu do tej prezentowanej w "Tajemnicach uwodzenia" przez Roberta Lange którą tą szkolę serdecznie polecam ;)

ocenił(a) film na 4
omosquito

Nie ma nic bardziej chamskiego niż sterowanie ludźmi... egocentryzm... ale to nie moja sprawa.
Chcesz film o podrywaniu oparty na tych elementach tak by jasne były dla wszystkich? Stwórz dokument. Kropka!

zwichrowaniec

Zgadzam się, ledwie dotrwałam do końca, naprawde kiepski

ocenił(a) film na 10
milenkak

zajefana komedia , dlugo tego filmu nie ogladalam(bo myslalam ze to badziewie bedzie) ale jednak sie zdecydowalam obejrzec i nie zaluje

zwichrowaniec

mi osobiście ten film bardzo się podoba, daje 10 /10. ;)

ocenił(a) film na 1
zwichrowaniec

Oczywiście zgadzam się jak najbardziej , dla mnie film BEZNADZIEJNY , raz spotkałem się z komentarzem że to dla niedojrzałych nastolatek , a najciekawsze że jak przeglądałem opinie o tym filmie to pozytywne wypowiedzi w b.dużym stopniu należały do płci żeńskiej co mnie dziwi bo ten film moim zdaniem pokazuje głupotę , naiwność kobiet i wyższość mężczyzn nad nimi... prymitywne , mdle i nudne wg mnie... I to porównanie do american pie ? [?]

ocenił(a) film na 10
zwichrowaniec

Mega komedia. Nie jest to film dla gości typu Dustin, im się nie spodoba i nie wyczują tego typu humoru. Przeglądając opinie widzę, że film podobał się też wielu Panią, to fajnie że jest jeszcze sporo dziewczyn które potrafią podejść z dystansem i też się z tego śmiać :)

ocenił(a) film na 9
vecthor

Mi się bardzo podobał