Dziewczyna z tatuażem

The Girl with the Dragon Tattoo
2011
7,7 331 tys. ocen
7,7 10 1 330958
7,3 59 krytyków
Dziewczyna z tatuażem
powrót do forum filmu Dziewczyna z tatuażem

0 klimatu 

ocenił(a) film na 7

jedynie Rooney Mara ratuje film i tutaj słuszna nominacja do Oscara. Film nijak ma się do świetnego, skandynawskiego oryginału. Scenariusz jakby był pisany na kolanie, pomijający wiele istotnych wątków. Nawet zatrudnienie Stellan Skarsgård, który zapewne miał przynieść trochę szwedzkiego chłodu do produkcji nie pomogło - film jest po prostu nijaki - kolejny zaraz po "Braciach" dowód na to, że nie ma sensu powielać czegoś, co było zrobione dobrze. Wysoka średnia na fw jest po prostu zakłamana. Szkoda. 5/10

ocenił(a) film na 10
tomaszdarwin

Nie zgadzam się- skandynawski "oryginał" nie jest taki dobry jak amarykańska wersja, uważam, że to Ronnney Mara zasługiwała na Oskara, zagrała rewleacyjnie, właśnie o taki klimat chodziło, skandynawska aktorka była za ostra i zła, Mara lepiej odtworzyła Lisbeth. Film rewelacyjny.

tomaszdarwin

Również się nie zgadzam. Przede wszystkim oryginałem nie jest szwedzka wersja, a książka na podstawie której powstały oba filmy. I to właśnie wersja amerykańska jest bliższa oryginałowi, a w szwedzkiej sporo wątków się nie zgadza. Uważam, że ocena jest jak najbardziej zasłużona.

tomaszdarwin

Popieram przedmówców.
Ta wersja jest "bardziej" książkowa i to mi się w niej podobało.
W szwedzkim wiele rzeczy zostało zastąpione przez inne wątki, zupełnie niepotrzebnie.
Rooney rewelacyjna, reszta według mnie też dobrze zagrała. Jako ekranizacja książki to stanowczo wg. mojej skromnej opinia wygrywa Dziewczyna z Tatuażem :)

Cpt_Pchelka

Nie rozumiem zachwytu nad Rooney, wersja amerykańska w ogóle nie przypadła mi do gustu, wszystko przewidywalne. Ale skandywska wersja to co innego, fantastyczna.

akinimodmeb

Hahahha, przewidywalne bo oglądałeś szwedzką wersję wcześniej i zakładam że czytałeś też książkę hahhaa. Trochę logiki, to jak mówić, że Titanic jest przewidywalny :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

EastJudas

oglądałam wersję skandynawską, ale książek nie czytałam. Przewidywalne, bo było wiadome, że w ostatniej chwili wpadnie i go uratuje itp. Zero zaskakującej akcji.

akinimodmeb

przewidywalne, BO WIDZIAŁAŚ JUŻ TO WCZEŚNIEJ (tyle że po szwedzku). Kapewu?

EastJudas

spokojnie, nie musisz odpowiadac tak agresywnie. Wyraziłam swoje zdanie i jeżeli nie potrafisz go uszanować to proponuję nie odpisywać.

akinimodmeb

twoje zdanie haha, jest tak nielogiczne ze az glowa boli

ocenił(a) film na 6
tomaszdarwin

Dla mnie ten film był sporym rozczarowaniem, choć nie brakło pozytywów. Rooney wg mnie fantastyczna. Reszta jakaś posklejana, ominięte ważne wątki (wiem, że na potrzeby filmu muszą obcinać fabułę, ale wydawało mi się, że przez to film był niespójny - chociaż nie wiem, jak oglądało się go osobom, które nie czytały książki). Po przeczytaniu książki byłam mile zaskoczona dopracowaniem niektórych detali jak np. napis na podkoszulku Lisbeth i wierność dialogom, ale ogólnie wrażenie średnie - kilka razy było zabawnie, ale prawie w ogóle strasznie, a książka mnie niesamowicie trzymała w napięciu. No i świetny spoiler nt. Całego Zła - akurat czytałam drugą część i jeszcze nie wiedziałam, o co chodzi dokładnie i film mi zepsuł niespodziankę...