Dziewczyna z tatuażem

The Girl with the Dragon Tattoo
2011
7,7 331 tys. ocen
7,7 10 1 330853
7,3 59 krytyków
Dziewczyna z tatuażem
powrót do forum filmu Dziewczyna z tatuażem

8/10

ocenił(a) film na 8

Bardzo dobry i ciekawy film. Rewelacyjnie się ogląda, z ciągłym zastanowieniem kto tu jest winny. Do tego rewelacyjna muzyka i kozacka akcja. Zdecydowanie nie są to zmarnowane 2 godziny.

Sprite_87

Ja też jestem tą akranizacją zachwycona, w przeciwieństwie do szwedzkiej.

ocenił(a) film na 8
Xenia_Frost

Szwedzką muszę pooglądać, aczkolwiek 90% szwedzkich produkcji bardziej mi się podoba od amerykańskich

Sprite_87

A mnie się wydaje, że to tylko taki stereotyp - kino skandynawskie MUSI być lepsze od amerykańskiego, bo niby takie artystyczne. To bzdura, Amerykanie nakręcili sporo rewelacyjnych obrazów, podobnie jak Skandywawowie, lecz w tym przypadku, moim zdaniem, wygrywa Fincher - znakomity skądinąd reżyser, twórca przecież Zodiaka, Siedem, Podziemnego kręgu, The social Network czy Przypadku Benjamina Buttona. Niels Arden Oplev, duński reżyser akurat się tutaj nie popisał. Nakręcił film poprawny, niezły ale jednak nie oddał tak dobrze ani fabuły książki ani obsady nie wybrał za dobrej, Rapace byłaby świetna, lecz trochę nie w tą stronę ją poprowadzono, Mara znacznie lepiej oddała ksiażkową Lisbeth. Za to Nyqvist w roli Blomkvista moim zdaniem położył rolę, Craig pozamiatał go pod dywan.

ocenił(a) film na 8
Xenia_Frost

Pooglądam, wypowiem się ;-)

Xenia_Frost

Ja uwielbiam i wersje szwedzka i amerykańską :)

ocenił(a) film na 9
Sprite_87

Zgadzam się w 100% film mega klimatyczny jak oglądałam pierwszy raz nie mogłam oderwać oczu od "mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet" również, wersji szwedzkiej jeszcze nie widziałam, ale pomimo miliona innych ważniejszych rzeczy do zrobienia właśnie się za to zabieram ;)