Dziewczyna z tatuażem

The Girl with the Dragon Tattoo
2011
7,7 331 tys. ocen
7,7 10 1 330853
7,3 59 krytyków
Dziewczyna z tatuażem
powrót do forum filmu Dziewczyna z tatuażem

Szwedzka wersja była (moim zdaniem) przeciętna, a w porównaniu z książką wręcz słaba. Może Fincherowi uda się oddać ducha powieści.

pierzakowa

głupia jesteś że tak piszesz...

ocenił(a) film na 8
3ilona

Ciekawe stwierdzenie.

ocenił(a) film na 8
3ilona

Głupia jesteś, że tak piszesz. To będzie najlepszy remako-ekranizacja ekranizacji książki. (żart)

Także uważam, że szwedzki film był ogólnie rzecz biorąc niezły, ale do książki się nie umywał, dlatego mam nadzieję, że Fincher stworzy godną EKRANIZACJĘ (nie remake).

Mr_MarQx

patrząc na liste aktorów to może być słabo. jedynie craig, plummer i skarsgård utrzymają poziom ale mara jako lisbeth? to jakaś pomyłka
dla porównania zdjęcie: http://kultura.gazeta.pl/kultura/51,114438,10105793.html?i=2

Miko

gdyby ktoś chciał http://www.dragontattoo.com/

ocenił(a) film na 8
Miko

Jakiego porównanie? To tylko zdjęcie Mary w roli Salander. Poza tym, każdy ma inne wyobrażenie o tej postaci, więc jednym bardziej pasuje Mara (chociaż zbyt dużo nie można na jej temat na razie powiedzieć) a innym Rapace.

Mr_MarQx

np takiego że w nowej ekranizacji aktorka nie zbliża się nawet do opisu lisbeth z książki. wygląda raczej jak emo chłopiec. natomiast lepsza charakteryzacja była w szwedzkiej wersji. wiadomo każdemu podoba się co innego.

ocenił(a) film na 8
Miko

Nie pamiętam dokładnie, jak w książce została opisana Lisbeth, ale moim zdaniem jest Rooney pod względem samej budowy ciała pasuje znacznie lepiej.

Mr_MarQx

na pewno jest drobniejsza niż Rapace. a co do gry aktorskiej to się nie wypowiem. ocenie po obejrzeniu filmu. może wtedy się przekonam jak na razie wolę "szwedzką" Lisbeth

ocenił(a) film na 7
Mr_MarQx

zgadzam się, wersja szwedzka nie przypadła mi do gustu, wręcz przeciwnie - momentami mnie od niej odpychało..

ocenił(a) film na 8
pierzakowa

Ja też sądzę, że film nie oddaje nawet 10% tego, co oferuje książka, może ta wersja będzie lepsza? Jednak film musiałby mieć z 10 godzin, żeby chociaż trochę przybliżyć tą złożoną historię.
No i moim zdaniem Lisbeth powinna być zagrana przez jakąś bardziej 'demoniczną' aktorkę. Potrzeba wielkiego aktorstwa, żeby oddać złożoność tej postaci, co według mnie w szwedzkiej wersji nie całkiem się udało :/

pierzakowa

Zgadzam się w 100%. Oglądałam właściwie tylko pierwszą ekranizacje w szweckiej wersji. Ale była beznadziejna. I ta zmiana faktów - chyba ktos pijany pisał scenariusz. Dlatego dalszych części już nie oglądałam. Ciekawe jak amerykańska wersja.

I wogole ten gość co grał Blomkvista - totalna porażka.

hienax

to się ciesz, ze nie oglądałaś drugiej i trzeciej. Pierwsza przy nich zasługuje na oscara....

pierzakowa

Wersja szwedzka była rewelacyjna. Książki nie czytałem, więc oceniam sam film, a nie zgodność z literackim pierwowzorem. Wersja Finchera może być równie świetna, ale po obejrzeniu pierwszej wersji nigdy już nie ma tego elementu zaskoczenia (co nie musi oznaczać braku napięcia i klimatu), bo po prostu wszystko już wiadomo...

ocenił(a) film na 8
pierzakowa

Po części racja szwedzka wersja bardzo dobra. Zważywszy na fakt, iż to film wyprodukowany dla telewizji (więc wyprodukowany tanim kosztem), który miał być docelowo przerobiony na serial (coś jak u nas z Wiedźminem) to można nawet dzieło Szwedów nazwać rewelacyjnym. Fincher to mistrz w gatunku tak więc jego wersja powinna pod każdym względem bić europejską. Jednakże, każdy kto oglądał dzieło Skandynawów raczej nie znajdzie w nowym filmie Finchera nic nowego.

ocenił(a) film na 5
pierzakowa

Tez sie bardzo zawiodalam filme, wiec moje nadziele leza w Fincher'ze. Jesli jest u szczytu mozliwosci, to film bedzie swietny.