Dziewczyna z tatuażem

The Girl with the Dragon Tattoo
2011
7,7 331 tys. ocen
7,7 10 1 330865
7,3 59 krytyków
Dziewczyna z tatuażem
powrót do forum filmu Dziewczyna z tatuażem

Nie sądzę, żeby ten film odzwierciedlił Europejska produkcję

ocenił(a) film na 8
ona4991

A po co miałby to robić?

Mr_MarQx

odzwierciedlać miałam tu na myśli być tak dobry jak oryginał europejskiej produkcji. Sadze że ta amerykańska będzie kiczowata, ale się okaże jak obejrzę

ocenił(a) film na 8
ona4991

kiczowaty to był blond olbrzym w szwedzkim "Dziewczyna, która igrała z ogniem" i durnowaty makijaż w jednej ze scen w tym filmie. W obrazie Finchera nie ma dosłownie nic, co choć ułamku można byłoby uznać za kiczowate.

użytkownik usunięty
Mr_MarQx

Jest. Zmienione zakończenie. Banalne.

użytkownik usunięty

Dodam, że blond olbrzym też mnie powalił swoją kiczowatością:)

ocenił(a) film na 8

Co nie zmienia faktu, że książkowe zakończenie jest także najsłabszym elementem powieści. Jak dla mnie to bez znaczenia, czy sprawa Harriet się kończy tak jak się skończyła w powieści, czy tak jak u Finchera. Na całkowity seans i odbiór nie ma to wpływy (przynajmniej jeżeli chodzi o mnie). Poza tym piszę o rzeczach kiczowatych a nie banalnych.

Tu dla przypomnienia "powalający" zwiastun "Dziewczyny, która igrała z ogniem", gdzie nawet Lisbeth jest kiczowata.
http://www.youtube.com/watch?v=UYFFq4fWttk&feature=related

użytkownik usunięty
Mr_MarQx

Można nazwać makijaż Lisbeth kiczowatym w szwedzkiej wersji, tylko czy ta jego kiczowatość w przypadku tak oryginalnej osobowości ma wymiar negatywny. Akurat to chyba nie jest trafiony przykład.

ocenił(a) film na 8

Kiczowatość Lisbeth odnosiła się do kiczowatości całego filmu (wcześniej i owszem, do sceny, gdy była "zakamuflowana"). Niestety zajeżdża tandetą.

użytkownik usunięty
ona4991

ogólnie amerykanie lubią naśladować innych, ale w tym przypadku film nie ma odzwierciedlać szweckiej produkcji ale książkę.

ocenił(a) film na 8

Poza tym, nie wiem, czemu Fincher, ze swoim nieskazitelnym stylem i wyczuciem, oraz całą "bandą" specjalistów, miałby się wzorować na "fajnym, mrocznym" szwedzkim filmiku.

ocenił(a) film na 9
Mr_MarQx

idealne określenie - "nieskazitelny styl". to prawda.

ona4991

Zwiastun jest za długi za nudny i zbyt wiele zdradza.David Fincher to bardzo dobry i specyficzny reżyser ale nie każdy nowy film spod jego ręki jest na miare jego telantu:-/ Mam mieszane uczucia co do "Dziewczyna tatuażem"