Dziewczyna z tatuażem

The Girl with the Dragon Tattoo
2011
7,7 331 tys. ocen
7,7 10 1 330865
7,3 59 krytyków
Dziewczyna z tatuażem
powrót do forum filmu Dziewczyna z tatuażem

Czy warto?

ocenił(a) film na 9

Czy warto wybrać się na ten film do kina? Proszę o podanie argumentów i kontrargumentów.

ocenił(a) film na 7
bigpenguin

Warto, chocby dla swietnych zdjec i doskonalej muzyki. Wizualnie wersja Finchera przebija szwedzka. Mozna sie klocic o kreacje aktorskie (zwlaszcza o Salander - ja sama wciaz jestem bardziej przekonana do Noomi), mozna narzekac na zmienione zakonczenie, mozna wylapywac zgrzyty, ale obejrzec warto.

bigpenguin

Troszke sie dziwe takim pytaniom bo to zawsze kwestia gustu. Ja sie kieruję reżyserami, ulubionymi aktorami lub recenzjami - no i tez przeczuciem :-) W tym przypadku się wybieram no bo i reżyser i aktorzy i przeczucie :-)

ocenił(a) film na 9
boromeusz

Tak, wiem że to kwestia gustu, ale słyszałem, że film jest bardzo mroczny, wręcz przygnębiający i głównie temu pytam. Czy jest to prawdą?

bigpenguin

Odpowiem jak za pierwszym razem - to zawsze kwestia gustu. Ktos napisze że warto (bo lubi takie klimaty) ktos inny że nie wart(bo nie lubi) a decyzje i tak musisz podjąć sam bo choćby 99 na 100 osób mówiło że film wart polecenia to tobie się może nie spodobać bo nie jesteś nimi i masz własny gust - ale banały tu wypisuje ;-)

ocenił(a) film na 9
boromeusz

Ok, ale czy mógłbyś odpowiedzieć na moje pytanie ;) ? Czy film jest mroczny i przygnębiający?

ocenił(a) film na 8
bigpenguin

Odpowiem za niego: W odczuciu niektórych pewnie jest, ale inni mogą zarzucić, że nie wystarczająco. :P:D

ocenił(a) film na 9
Mr_MarQx

Dzięki wielkie za odpowiedź. ;]

ocenił(a) film na 8
bigpenguin

W sumie ja nie wiem, bo mam seans dopiero za godzinę.

ocenił(a) film na 8
Mr_MarQx

hahaha;)))) dobre! ;D
PS: miejscami jest mroczno

ocenił(a) film na 8
tiramisuu

PS: warto obejrzeć ;)

ocenił(a) film na 8
tiramisuu

P.S. jestem po seansie.

ocenił(a) film na 8
Mr_MarQx

i......?

ocenił(a) film na 8
tiramisuu

Wypowiem się, jak sklecę coś w miarę rzeczowego. ;)

ocenił(a) film na 9
tiramisuu

Muzyka jest genialna, mroczna, trzy razy ciarki mnie przeleciały :)
Naprawdę świetny klimat. Dreszczowiec idealny! :))

bigpenguin

Każdy ma swoją wrażliwość, wyznacznik... Może być jako taki postrzegany, ale bez przesady. Fincher potrafi tonować nastrój.

ocenił(a) film na 9
Galadh

Skoro bez przesady, to dobrze. A zresztą nie będę zamęczał was już pytaniami (a mam ich wiele ;) ) chyba jutro po prostu pójdę i zobaczę sam.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, mniej lub bardziej przydatne ;D.

bigpenguin

Tzn są mocne, drastyczne sceny, na które nie wszyscy chcą może patrzeć, ale nie wątpliwości, że to przede wszystkim blockbuster, a nie psychologiczne kino mające patroszyć widza mentalnie, także...

ocenił(a) film na 9
Galadh

Podoba mi się sposób, w jakim to ująłeś: "(...) patroszyć widza mentalnie", tego właśnie się, że tak powiem, obawiałem. Jeśli jest tak jak mówisz, to wybiorę się na ten film z jeszcze większym zaciekawieniem.

bigpenguin

Powinieneś przetrwać. :)

ocenił(a) film na 9
bigpenguin

O, przepraszam że piszę w rodzaju męskim, w gruncie rzeczy nie wiem jakiej płci jesteś. Przepraszam.

Galadh

*nie ma wątpliwości

ocenił(a) film na 8
Galadh

a wiesz, mimo ze szwedzka wersja, na ich warunki, tez była trochę blockbusterem to mnie nieco 'wypatroszyła'', a Finchera już nie

użytkownik usunięty
bigpenguin

Nie jest mroczny i przygnębiajacy. Chyba, że jeszcze Disneya masz pod nosem:)

bigpenguin

Oczywiście. Więcej w moim temacie. Strona realizatorska, aktorstwo, klimat, muzyka - pierwsza klasa. Sama sekwencja w openingu jest warta ceny biletu. :)

ocenił(a) film na 9
Galadh

Skoro wszystko to co wychwalasz, zwłaszcza muzyka i klimat, jest tak dobra jak mówisz, z chęcią wybiorę się na niego. Nie wiem jak wy, ale ja uważam, że dobra muzyka w filmie to podstawa udanej produkcji.

bigpenguin

Pamiętaj, że to bardzo specyficzna muzyka. Ale świetnie ilustruje film, właściwie ściśle uczestniczy w nadawaniu dramaturgii, buduje atmosferę.

ocenił(a) film na 9
Galadh

Chyba rozumiem co masz na myśli.
Dzięki za odpowiedź.

ocenił(a) film na 8
bigpenguin

Naprawdę polecam!Ja nie widziałem szwedzkiej wersji filmu,ale aktorka,która wcieliła się w rolę Salander zrobiła to przekonująco.Craig też sobie dobrze poczyna na planie filmowym.Do tego świetne zdjęcia i rewelacyjna ścieżka dźwiękowa oraz ten niepokojący klimat.Do tego dochodzi zagmatwana fabuła,która wymaga od Ciebie wytężenia szarych komórek.Ja lubie takie filmy.No można by się przyczepić do dosyć brutalnych scen momentami,ale to jest kryminał,a nie bajka na dobranoc.Tyle ode mnie:)

ocenił(a) film na 9
flaga87

To fajnie, widzę że wyrażacie się o filmie w praktycznie samych superlatywach, więc przekonaliście mnie, aby go zobaczyć.
Dzięki.