Dziewczyna z tatuażem

The Girl with the Dragon Tattoo
2011
7,7 331 tys. ocen
7,7 10 1 330841
7,3 59 krytyków
Dziewczyna z tatuażem
powrót do forum filmu Dziewczyna z tatuażem

Może to ja jestem gapa, a może niezbyt uważnie oglądałam film, ale jest kilka miejsc, które są dla mnie niejasne. Może ktoś mi wytłumaczy jak je rozumieć.
1. Co Lisbeth montuje w piwnicy jakiejś kamienicy, jakby za licznikiem elektrycznym, mniej więcej w 1/3 filmu. To jest chyba dom jej kuratora, ale co ona tam wkłada i po co?
2. Cała ta część w Szwajcarii jest dla mnie dość niejasna. Czy ona te pieniądze z konta Wennerstroma przelała na własny rachunek, czy tylko je usunęła z jego konta, żeby pomóc Mikaelowi zakończyć tamta sprawę? Czy przewidywała, że skoro to pieniądze mafii, to mafia go wykończy?
2. Czy Mikael rzeczywiście wrócił do pani redaktor, czy tylko tak to wyglądało (ale sprawy nie zawsze są takie na jakie wyglądają). Bo tak to jakoś dziwnie wyszło. Najpierw Lisbeth się do niego "wprowadza" po powrocie z wyspy, a potem on jakby nigdy nic znów spaceruje z panią redaktor. Wydawało się, że zaczęło mu zależeć na Lisbeth, więc powinien chociaż jakoś to zakończyć.

madlen114

1. To był dom Wennerstroma, prawdopodobnie zamontowała jakieś urządzenie szpiegujące, żeby móc śledzić to, co dzieje się w komputerze Wennerstroma, ona praktycznie sklonowała jego komputer i miała do niego pełny dostęp.
2. Salander pod zmieniona tożsamością załozyła nowe konto, przelała na nie pieniądze Wennerstroma. Oczywiście wiedziała, że mafia będzie go podejrzewać o to, ze próbował ich oszukać i miał wspólniczkę -specjalnie pozwoliła się nagrać kamerom monitoringu w różnych miejscach.
3. Mikael był cały ten czas z Eriką, lecz z nia nie mieszkał, bo była mężatką :) Lisbeth traktował jako przyjaciółkę a ona zrozumiała to chyba inaczej. To tak w skrócie, bo w tej chwili nie mam zbyt dużo czasu.

ocenił(a) film na 8
Xenia_Frost

Dzięki!

ocenił(a) film na 8
madlen114

(sugeruję się przeczytaną książką) Mikael od niepamiętnych czasów miał romans z Eriką. Właśnie przez to chciała od niego odejść żona, i gdy ten stwierdził, że nie zerwie znajomości z Eriką, w końcu tak się stało. Od początku książki utrzymywał, że za nic nie zerwałby romansu z Eriką, a Salander dobrze o tym wiedziała (gdy robiła na jego temat raport dla Frodego, to dotarła do najbardziej skrytych tajemnic Mikaela). Dziwi mnie fakt, że Lisbeth była zszokowana jego końcowym zachowaniem. Może myślała, że skoro stali się przyjaciółmi, to on postanowił się zmienić? Możliwe, że odpowiedź na to pytanie jest w kolejnej części trylogii.

ocenił(a) film na 8
miszczurek

Mam nadzieję, że będzie ekranizacja kolejnej części, a na razie zamówiłam sobie "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet" w bibliotece (jest kolejka, trzeba czekać :-)).

ocenił(a) film na 8
madlen114

Polecam, chociaż ja chyba straciłabym chęć na czytanie kryminału po obejrzeniu filmu. Przy tej książce prawie do samego końca czułam napięcie, świetnie się ją czyta i jest tysiąc razy lepsza niż film. Polecam. Ja z kolei biorę się za drugą część trylogii Millenium. Właśnie za kilka dni mam zamiar sobie zamówić zarówno ją, jak i trzecią część.

miszczurek

ponieważ jestem na etapie czytania reszty trylogii, to wyjaśnienie dlaczego Salander tak zareagowała, mimo, że wiedziała jaki jest Mikael jest banalnie proste: zakochała się dziewczyna i poczuła się zdradzona. zareagowała jak typowa zakochana osoba, a wiedza, że tamci nie przerwą romansu nie miała tu nic do rzeczy, niestety