Dziewczyna z tatuażem

The Girl with the Dragon Tattoo
2011
7,7 331 tys. ocen
7,7 10 1 330865
7,3 59 krytyków
Dziewczyna z tatuażem
powrót do forum filmu Dziewczyna z tatuażem

Mam nadzieję,że po obejrzeniu filmu choć część maruderów znajdzie odpowiedź na to pytanie. Jak dla mnie dużo lepszy niż oryginał.A ta muzyka?Poezja.

p_i_u_2

Dokładnie. Film Finchera okazał się być o wiele lepszy od przereklamowanej szwedzkiej wersji (po dwóch częściach stracilem ochotę na trzecią i nie wiem, czy kiedyś ją obejrzę). Aktorstwo? Wyśmienite. Według mnie nie tylko Mara dała czadu. Craig, Plummer i Skarsgård również byli rewelacyjni. Wielu narzeka na Reznora, a przecież muzyka w tym filmie jest... wyśmienita. Zdecydowanie najlepszy film 2011 roku.

ocenił(a) film na 5
Sebu_BGZ

no nie wiem czy szwedzka jest przereklamowana. to wersja Finchera jest widoczna na każdym kroku. bilboardy, reklamy, telewizja, internet. o wersji szwedzkiej słychać tylko w co-sobotniej g.wyborczej.

rollo_tomassi

Pisząc przereklamowana miałem na myśli to, że szwedzka trylogię chwali się na każdym kroku, tymczasem do mnie dwie pierwsze części w ogóle nie trafiły (jedynka niezla, dwójka słabiutka, za trójkę nie wiem czy się kiedyś zabiorę).

ocenił(a) film na 5
Sebu_BGZ

no cóż. do mnie trafiły bardzo celnie. zwłaszcza dwie pierwsze, trzecia lekko słabsza, mniej dynamiczna ale i tak robota pierwsza klasa. ale co kto lubi :)

ocenił(a) film na 7
p_i_u_2

Mala uwaga: maruderzy = ci, ktorzy zostaja z tylu, a nie ci, ktorzy marudza :)
(Wiem, czepiam sie, ale tak juz mam.)

ocenił(a) film na 8
tordis

Zostają w tyle, bo marudzą. :D

Mr_MarQx

http://i1223.photobucket.com/albums/dd505/faina4/BritSpears-HI-FIVE.gif

ocenił(a) film na 8
Galadh

Jutro Rooney dostanie Globa..mam takie przeczucie.:P

Mr_MarQx

Będę miał "bardzo" tęgą minę, jeśli to się stanie. Go, Legend Mara! Aha, mieliśmy się udać na pewien blog (Lecho czy Nawrockiego, potem sprawdzę) podczas streamingu, ale wystosuję konkretne zaproszenia jakoś w południe.

ocenił(a) film na 8
Galadh

Idę jeszcze raz na ten film. Pierwszy raz w moim życiu pójdę drugi raz na ten sam film do kina. Nie daje mi on spokoju.

Mr_MarQx

A ja się boję, że powędruje on do Streep....

Sebu_BGZ

To jest akurat ciekawa kwestia, bo ta kategoria może okazać się nieprzewidywalna. Szykuje się pojedynek Davis vs Streep, ale jeśli ktoś zaskoczy, to będzie to Mara.

ocenił(a) film na 8
Sebu_BGZ

Może i powędrować. W sumie pewnie zasłużyła na niego. Tak samo jak Swinton czy Davis. Chodzi o to, że Mara nie wychodzi mi z głowy. Coś jest z tym filmem. Chociaż mnie odrobinę rozczarował, to muszę go jeszcze raz obejrzeć.

Mr_MarQx

Też idę, ale dopiero w środę. Fakt faktem, coś z tym odbiorem nam nie pykło, może to przez to, że przewałkowaliśmy już historię Larssona parę razy i nie utrzymaliśmy właściwego dystansu? Tak czy siak, jest obniżka formy po cudownym TSN.

ocenił(a) film na 8
Galadh

Nie wiem co to jest. Może to jest efekt tego, że ten tydzień miałem zawalony innymi sprawami, kilka nocy po rząd nie wyspałem się porządnie. Wczoraj siedziałem na tym filmie, czytałem napisy i nie trafiało nic do mnie. Fakt, trzeci raz ta sama historia. Tym razem w bezbłędnym wykonaniu i formie...nie wiem co to było.

Mr_MarQx

Bez wątpienia i u mnie premiera nie trafiła w najbardziej fortunny dzień. Powtórny seans powinien rzucić jednak trochę światła.

ocenił(a) film na 8
Galadh

Cieszy mnie, że film podobał się innym osobom. Ta ocena jest fantastyczna. :)

Mr_MarQx

oglądałam szwedzką wersję w postaci filmu i serialu i jednak Fincher trafia do mnie bardziej (może jesteśmy bardziej przyzwyczajeni do hollywoodzkich produkcji?) a Mara... o wiele lepsza niż Rapace (której nie można odmówić tego, że jest dobrą aktorką... ale jednak Mara o wiele bardziej przypominała mi Lisbeth z książki) zdecydowanie dobry film!

ocenił(a) film na 8
nikkonka

Także dla mnie, Mara to Lisbeth wycięta prosto z książki. Sam nie wiem, czego przy pierwszym seansie mi brakowało..Mam mętlik w głowie. Chętnie zobaczę ten film po raz drugi w kinie (pierwszy raz w moim życiu). :)

p_i_u_2

Bo nie nadążają czytać napisów do obcojęzycznych filmów :)