Dziewczyna z tatuażem

The Girl with the Dragon Tattoo
2011
7,7 331 tys. ocen
7,7 10 1 330853
7,3 59 krytyków
Dziewczyna z tatuażem
powrót do forum filmu Dziewczyna z tatuażem

Według mnie nie ma w zasadzie żadnej różnicy. Zupełnie jakby nagrać ten sam film innymi
aktorami... Cy tylko ja odniosłam takie wrażenie?

mrowka6266

Mnie, osobiście, klimat filmu Finchera bardziej "przerażał". Ale to typowe dla jego filmów, mają swój specyficzny, może i niepowtarzalny, mroczny klimat.

ocenił(a) film na 8
mrowka6266

to co bylo inaczej w Dziewczynie:

inny początek (mocno skrócony)
inne pierwsze spotkanie z Henrikiem,
pokazany jest Palmgren - szpital,
brak matki Lisbeth,
jest relacja Mikaela z córką i to ona a nie Lisbeth uswiadamia ojca o znaczeniu numerów z pamietnika Hariet, Lisbeth wogóle nie sledzi tej sprawy - jest zajęta szpiegowaniem Wonerstroma
inna relacja z Cecylią, a wlasciwie jej brak
potem Lisbeth samodzielnie bada sprawy mordów kobiet na zlecenie Mikaela i dopiero wtedy przyjezdza do niego do Hedestad,
Henrik zostaje wspolwlascicielem gazety,
zabity kot przed drzwiami,
Lisbeth instaluje kamery,
inne okolicznosci postrzelenia Mikaela,
rozmowa z Haraldem (normalna wizyta, a nie włamanie),
wizyta w Londynie - rozmowa z Anitą,
włamanie do domu Martina,
inaczej ukazana śmierć Martina (w filmie Millenium Lisbeth ma mozliwosc uratowania go , ale swiadomie tego nie robi)
Lisbeth zwierza się Mikaelowi, że próbowała zabić ojca,
Mikael nie idzie do więzienia,
Hariet to Anita w Londynie, Mikael nie leci do Australii
Lisbeth proponuje Mikaelowi pomoc w zniszczeniu Wenerstroma po tym jak okazuje się ze Henrik "oszukał" Mikaela,
obszernie pokazano, jak Lisbeth leci do Zurychu ukraść kasę Wonerstroma,
jest pokazane, ze Lisbeth się "zakochała" w Mikaelu - kupuje mu prezent, zwierza sie Palmgrenowi ze znalazła przyjaciela, na koncu ma zlamane serce na widok Mikaela z Eriką

tyle wyłapałam, ale szczegółów jest dużo więcej

ocenił(a) film na 10
anniepat

Lisbeth instaluje kamery - Kamery instalowała w obu wersjach.

Lisbeth proponuje Mikaelowi pomoc w zniszczeniu Wenerstroma..... - Przecież w obu adaptacjach to Lisbeth pokazuje Michaelowi ciekawe informacje na temat spółki Wonerstroma, w szwedzkiej wersji przyniosła mu coś "do poczytania" w więzieniu, okazuje się że są to dowody obciążające Wonerstroma.

ocenił(a) film na 10
Djok

w millennium nie było pokazanego jak i gdzie instaluje kamery tylko było pokazane jak oglądała materiał z kamer gdzie martin się kręcił przy ich chatce ;) a w dziewczynie było ukazane jak i gdzie je zakłada.
jeden jak i drugi film jeśli chodzi o dialogi są bardzo podobne ale dziewczyna bardziej mi się spodobała i była bardziej mroczna ;p (ale to może przez to że to film Finchera "Siedem")

ocenił(a) film na 10
ScuLLaP

W miellenium też było pokazane jak zakłada i zagląda do kamery :)

ocenił(a) film na 10
Djok

http://imageshack.us/photo/my-images/192/donre.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/844/donre2.png/

Coś jeszcze ;)?

ocenił(a) film na 10
Djok

a no tak ;] zwracam honor ;)

ocenił(a) film na 8
Djok

No tak, w końcu to są dwie ekranizacje tej samej książki, więc z grubsza musi być to samo, ale jednak te rzeczy są pokazane inaczej i w innych okolicznościach, dlatego nieprawdziwe jest twierdzenie, że to dwa takie same filmy tylko z innymi aktorami. Bzdura. Historia ta sama, ale sposób jej przedstawienia zupełnie inny.

użytkownik usunięty
anniepat

w tej wersji nie było naszyjnika