Dziewczyna z tatuażem

The Girl with the Dragon Tattoo
2011
7,7 331 tys. ocen
7,7 10 1 330865
7,3 59 krytyków
Dziewczyna z tatuażem
powrót do forum filmu Dziewczyna z tatuażem

Na razie oglądałam tylko trailery amerykańskiej wersji, ale zauważyłam, że Rooney Mara, grająca Lisbeth mówi jakoś tak dziwacznie... jakby miała watę w ustach. W trailerze nr 2 słychać jak Lisbeth przedstawia swój raport na temat Bloomkvista: http://www.youtube.com/watch?v=1KBPru-Pu5Q . Moim zdaniem trochę sepleni. A Wy co sądzicie o jej sposobie mówienia?

katie1985

nikt oprócz mnie nie zwrócił na to uwagi?

ocenił(a) film na 7
katie1985

Ja mysle, ze to kwestia akcentu - Rooney probowala mowic ze szwedzkim akcentem (ciekawe, mam kilku znajomych Szwedow i wszyscy mowia piekna, poprawna angielszczyzna bez zadnego akcentu albo z jego minimalnym sladem).

ocenił(a) film na 8
katie1985

rzeczywiście trochę sepleni- tez zwróciłam na to uwagę, nawet zażartowałam, że kolczyki jej przeszkadzają ;)) ale chyba tordis ma racje, może to ma być akcent i jeden z jej sposobów na ta rolę.

tiramisuu

dziwne :/ na siłę robi się ze Szwedów osoby mówiące z akcentem .... nie podoba mi się to :/

ocenił(a) film na 10
katie1985

Nie sądzę, żeby to była kwestia akcentu, a przynajmniej nie szwedzkiego. Przecież Craig i reszta mówią normalnie. Myślę, że to po prostu kreacja postaci. Lisbeth odstaje trochę od społeczeństwa i widać to także w jej mowie.

ocenił(a) film na 7
noorey

No ale Craig akcentu nawet nie probowal udawac, a i pozostali aktorzy robili to tylko od czasu do czasu :)

ocenił(a) film na 7
katie1985

Mnie się to skojarzyło z tym że ma kolczyka w języku :D