Dziewczyna z tatuażem

The Girl with the Dragon Tattoo
2011
7,7 331 tys. ocen
7,7 10 1 330853
7,3 59 krytyków
Dziewczyna z tatuażem
powrót do forum filmu Dziewczyna z tatuażem

to już się robi nudne. Ciekawi mnie jedno - PO CO Amerykanie przerabiają niemal każdy bardziej udany europejski film? Kwestia napisów, których nie umieją przeczytać? OK, po to wymyślono dubbing - dla dzieci i analfabetów. Ale kręcić OD NOWA film, który nie zdążył się nawet zestarzeć (!), to już piramidalna bzdura. Czy za Atlantykiem mieszkają sami szowiniści, którzy nie tkną niczego nieamerykańskiego? Muszą wszystko przeżuć, przemielić, umieścić w scenerii nowojorskiej, dodać nieśmiertelne teksty "wszystko będzie dobrze", spłaszczyć, zbanalizować, naszpikować swoimi plastikowymi gwiazdkami - i dopiero WTEDY obejrzeć? Kompletnie nie rozumiem... :(

użytkownik usunięty
HollyGolightly3

"Lisbeth Salander jest jedna."

Idąc dalej tym tokiem myślenia, zbeszczeszczono tę postać już przenosząc ją z kart książki do filmu w postaci Naomi Rapace, a nie robiąc ponowną EKRANIZACJĘ (nie remake).

ocenił(a) film na 9
shizonek

to nie remake filmu, tylko adaptacja książki.

shizonek

Proponuję, żebyście wystawili już swoje oceny dla tego filmu i poszli kłócić się do innego tematu ;)

Naprawdę, dajcie już spokój. Film wchodzi do kin w styczniu przyszłego roku. Kto nie obejrzy, nie powinien brać udziału w dyskusji.

shizonek

ja tam się cieszę, że powstanie inna wersja, bo w moim odczuciu ta pierwsza była schrzaniona. Wynudziłam się na filmie i irytowali mnie aktorzy dobrani na "odwal się". Obejrzałam do końca tylko z miłości do trylogii ;) mam nadzieję, że Amerykanie poradzą sobie lepiej :))