Dziewczyna z tatuażem

The Girl with the Dragon Tattoo
2011
7,7 331 tys. ocen
7,7 10 1 330865
7,3 59 krytyków
Dziewczyna z tatuażem
powrót do forum filmu Dziewczyna z tatuażem

to czy spodoba mi się film Finchera? pomóżcie, bo mam straszny dylemat, czy iść do kina

annikki27

BARDZO lubię szwedzką serię ale Wytatuowana przebiła Män som hatar kvinnor. Uwielbiam Rapace w roli Salander, teraz oddaję dwukrotnie większy hołd Marze do której miałem wielkie wątpliwości. Nawet Craig za którym do tej pory nie przepadałem wpasował się w Blomkvista jak ulał. David Fincher i muzyka R&R to najlepsze co mogło spotkać tę ekranizację. (chociaż z 39-ciu utworów aż 12 nie zostało wykorzystanych w filmie a wiele z nich aż się prosi żeby je wstawić tam gdzie króluje cisza, to taki jeden mały minusik) Zmiany w stosunku do książki są o dziwo bardziej sensowne niż w szwedzkim filmie. (najbardziej nie mogę przeboleć podpowiedzi Lisbeth w sprawie biblijnych cyferek w szwedzkiej wersji ;p Tutaj prawidłowo pojawia się nawiedzona córka Mikaela)

Polecam iść. Gwarancji na zachwyt nie dam widząc tak zróżnicowane opinie. ;)
Ale warto sprobować.

ANOM3N

największe zastrzeżenia mam właśnie co do postaci Lisbeth, bo Rapace genialne wczuła się w tę rolę, córki faktycznie brakowało, podobnie jak Eriki, której wątek był właściwie śladowy, dzięki za opinię, chyba się jednak wybiorę:)

ocenił(a) film na 7
annikki27

A w wersji Finchera jest dużo Eriki? Bo nie trawie tego popapranego babska jak czytam książkę i mam nadzieję że w filmie nie będzie się za wiele pojawiać.

ocenił(a) film na 10
annikki27

będzie Ci się podobać 3 razy bardziej od szwedzkiej, o ile czytałaś książkę ;)