Dziewczyna z tatuażem

The Girl with the Dragon Tattoo
2011
7,7 331 tys. ocen
7,7 10 1 330853
7,3 59 krytyków
Dziewczyna z tatuażem
powrót do forum filmu Dziewczyna z tatuażem

lisbeth

użytkownik usunięty

ta laska na pewno nie przebije noomi rapace

W wyglądaniu na pierwszy rzut oka na 16 letnią anorektyczkę o 155cm wzrostu na pewno jej nie przebije, obie fizycznie tak samo beznadziejnie pasują do tej roli. Ale jeśli chodzi o grę aktorską, to zobaczymy. Ten film pewnie i tak będzie słaby, nie dadzą rady zmieścić połowy wątków, pomieszają wszystko z poplątaniem. Może chociaż w holywoodzkim stylu...

ocenił(a) film na 7

moim zdaniem mara już w samym trailerze ją przebiła- wyglądem chociażby. szwedzka adaptacja książki w ogóle mi nie podpadła. fincher jest dużo lepszym reżyserem niż oplev. z radością przeczytałam komentarz evy gabrielsson w the new york times:

[Eva Gabrielsson] expresses reservations about the way the original movie deal for the books was made, she seemed curious about the English-language version of “The Girl With the Dragon Tattoo,” directed by David Fincher, that had been filming in Stockholm.

“Friends of mine have stumbled over the film crews and have sent me text messages,” she said. “They’re taking care to find very good locations, and so it might be interesting. They’re very ambitious — I like that.”

Zacytuję coś co ktoś napisał na tym forum już i bardzo mi się spodobało:

"Co do Lisbeth - nie chce prorokować, jednak bym się nie zdziwił gdyby zaistniała tu sytuacja jak w przypadku Heatha Ledgera i jego roli Jokera - też wszyscy mówili, że Joker jest tylko jeden, że nikt nie przebije Nicholsona itd. A więc lepiej zaczekać na sam film i w tedy oceniać. a przynajmniej ja tak podchodzę do sprawy."

ocenił(a) film na 8
bryanGryan

Adaptacja szwedzka ani troche mi nie podeszla. Byla strasznie plytka i nieciekawa, pomijala wiele watkow (trudne do unikniecia zwazywszy ze to wielkie tomisko) zupelne przeciwienstwo ksiazki. Ksiazka miala to cos czego film niestety nie mial.

Wersje americano na pewno obejrze. Ciekaw jestem w jaki sposob to pokaza.
Chetnie zobacze co wyjdzie panu Fincherowi ktory notabene stworzyl kilka z moich ulubionych filmow.

Kepke333

Rooney mimo wszystko zdecydowanie lepiej pasuje wyglądem do roli Lisbeth niż Noomi. W pierwszej części było napisane, że Lisbeth wyglądała na 14 lat, mimo że miała 24, a Noomi w szwedzkiej wersji wygląda na 34.

ocenił(a) film na 7

Też podobała mi się gra aktorska Noomi, stad tez również przypuszczam podobnie ale remake obejrzę, chociażby z samej ciekawości ;)