Dziewczyna z tatuażem

The Girl with the Dragon Tattoo
2011
7,7 331 tys. ocen
7,7 10 1 330969
7,3 59 krytyków
Dziewczyna z tatuażem
powrót do forum filmu Dziewczyna z tatuażem

prośba

ocenił(a) film na 9

tytuł książki znam - bo jest podany:-) ale czy zna ktoś tytuł szwedzkiego odpowiednika tego filmu? z góry dzięki.

bartuszek83

http://www.filmweb.pl/film/Millennium%3A+M%C4%99%C5%BCczy%C5%BAni%2C+kt%C3%B3rzy +nienawidz%C4%85+kobiet-2009-465857

ocenił(a) film na 9
orion_2

orion_2 - WIELGACHNE DZIĘKI!!! a podpowiedz - film godny uwagi?

bartuszek83

Najpierw czytałem książkę, potem widziałem wersję szwedzką, na końcu amerykańską.
Wg mojego rankingu książka jest bezkonkurencyjna. A z dwóch ekranizacji lepsza jest amerykańska. Szwedzka nie jest zła, ale trochę słabiej trzyma się książki i aktorzy dobrani są tragicznie (prócz Rapace, bo ta zagrała świetnie).
Jeśli jednak prześledzisz forum, zauważysz, że poglądy na ten temat są podzielone. Są tacy, którzy cenią wersję szwedzką o wiele bardziej. Wszystko to kwestia gustu.
Myślę, że możesz śmiało sięgnąć po szwedzką produkcję, bez strachu, że stracisz czas.

ocenił(a) film na 9
orion_2

spox. bardzo mi pomogłeś. i trochę pomieszałeś szyki - bo wygląda na to, że będę musiał przeczytać również książkę:))) ale czytam na potęgę, więc znajdę czas. pzdr. i jeszcze raz DZIĘKI

ocenił(a) film na 7
orion_2

Ja wolę właśnie szwedzką wersję. Głównie za rolę Blomkvista, Daniel Craig jakoś w tej roli zupełnie mnie nie przekonał.