Po obejrzeniu filmu zastanawiałam się przez chwilę o co chodzi z tą kurą? Cały film zrobił na mnie ogromne wrażenie, ale jak zamienili ją w kurę? I po co? Hm, zaraz potem nadeszła myśl, że przecież była nazywana niegdyś pawiem przestworzy... Zrobili sobie po prostu z pawia niezłe jaja.. odcięli kończyny, wytarzali w piórach a właściciel cyrku nakazał gdakać (lub sama ześwirowała?) Czy ktoś ma inne przemyślenia lub wiadomości na ten temat? Pozdrawiam.
mi się wydaje że to była ich zemsta za zło jakie uczyniła i zamienili ją w to z czego drwiła i śmiała w dziwoląga
No to na pewno :) Zauważyłam, że już padł ten wątek we wcześniejszych wypowiedziach. I w sumie moje przypuszczenia są podobne.
Czy nakazał gdakać? Wydaje mi się, że była wzmianka w filmie, że obcięli jej język, aczkolwiek może pamięć mnie zawodzi.
wytarzanie w smole i pierzu było w feudalnej Europie formą poniżenia, nieformalną karą stosowaną jako zemsta. Kleopatra od początku gardziła trupą cyrkową, drwiła z jej członków, traktowała z wyższością i arogancją. w zamian zatem otrzymała karę godną jej postępowania - publiczne poniżenie.